Με κοινή επιστολή, 11 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα καλούν την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου, να επανεξετάσει την απόφασή της να κλείσει το ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, «ως ένα ανοιχτό, αυτοδιαχειριζόμενο κέντρο αλληλεγγύης που λειτουργεί σε εθελοντική βάση, το ΠΙΚΠΑ προσφέρει ήδη από το 2012 ουσιαστικές υπηρεσίες και βοήθεια σε πρόσφυγες στη Λέσβο.
Το 2016, μέλη της ιδρυτικής ομάδας του βραβεύτηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες με το βραβείο Nansen, σε αναγνώριση της συνεισφοράς τους στη διάσωση ανθρώπινων ζωών και στην εξασφάλιση ασφαλούς καταφυγίου για τους πλέον ευάλωτους, την περίοδο της προσφυγικής «κρίσης» του ’15.
Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει το εξαίρετο έργο του ΠΙΚΠΑ και όσων ελλήνων πολιτών αναλαμβάνουν πράξεις ανθρωπιάς, υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Τέτοιες εθελοντικές πράξεις από απλούς Έλληνες έχουν καταστεί πηγή εθνικής υπερηφάνιας και έχουν κερδίσει το διεθνή έπαινο».
Αν κλείσει, όπως λένε, το ΠΙΚΠΑ, καθίσταται ασαφές πού θα μεταφερθούν όσοι φιλοξενούνται εκεί. «Ωστόσο, μια ενδεχόμενη επιστροφή τους στη Μόρια θα θέσει σε κίνδυνο τη φυσική και ψυχική τους υγεία και θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Οι αρχές θα πρέπει να διακόψουν τις μεταφορές νεοαφιχθέντων στη Μόρια ενώ είναι απολύτως επείγον να διενεργηθούν μεταφορές ανθρώπων έξω από τη δομή αυτή προς ασφαλέστερα καταλύματα. Πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στη βελτίωση των συνθηκών στη Μόρια εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε ασφαλές κατάλυμα και σε βασικές υπηρεσίες για όσους αναγκάζονται να διαμένουν στην περιοχή.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, τις αναφορές των διεθνών οργανώσεων -μεταξύ των οποίων τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα του Συµβουλίου της Ευρώπης- αλλά και την εμπειρία πολλών από εμάς μέσα από τα προγράμματά μας στη Λέσβο, από το 2015, καλούμε την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, να επανεξετάσει την απόφασή της να κλείσει το ΠΙΚΠΑ».