Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που φέρνουν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Τα δεκάδες ράντζα, οι υπό περιορισμό ασθενείς στις ψυχιατρικές κλινικές και οι ελλείψεις σε προσωπικό αποτελούν καθημερινότητα σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι του ΕΣΥ.
Τα αριθμητικά δεδομένα που επικαλείται η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συνθέτουν μία αποκαρδιωτική εικόνα. Στα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής εξετάζονται κάθε χρόνο 150.000 περιστατικά στο πλαίσιο των τακτικών ιατρείων και νοσηλεύονται τουλάχιστον 10.000 ασθενείς.
Εντούτοις, το προεδρείο της Ομοσπονδίας χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα αναφορικά με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας. «Η πραγματικότητα είναι ότι εξελίσσονται σε αρχιτέκτονες παράδοσης της Ψυχικής Υγείας στις Μ.Κ.Ο., την ΑΕΜΥ και τον ιδιωτικό τομέα», διαπιστώνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη 12 ψυχιατρικών κλινικών σε ισάριθμα νοσοκομεία της χώρας (εξ αυτών οι τέσσερις κλινικές θα είναι Παιδοψυχιατρικές), με στόχο την αποσυμφόρηση των τριών ψυχιατρείων της χώρας, που σημειωτέον σταδιακά θα καταργηθούν.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ίδια μεταρρύθμιση, τα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα εισέλθουν σταδιακά σε διαδικασία μετασχηματισμού και οριστικής υπέρβασης του ασύλου. Παράλληλα, ανατροπές προβλέπονται και για τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, που προσφέρουν στους πολίτες δωρεάν υπηρεσίες ψυχιατρικής φροντίδας και θεραπείας, κατόπιν ραντεβού. Ετσι, ενώ τα Κέντρα σήμερα βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ΕΣΥ – διασυνδέονται με αντίστοιχες ψυχιατρικές κλινικές όμορων νοσοκομείων -, θα ενταχθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) αποτελώντας τμήμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
«Ούτε κατά διάνοια δεν λειτουργεί σήμερα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Πρωτοβάθμιων, Εισαγωγών, Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης) ανά συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς», απαντά η ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία το γεγονός αυτό το επιβεβαιώνει το πλήθος των εισαγωγών οξέων περιστατικών, με εισαγγελική παραγγελία στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις κλινικές, που ανέρχεται στο 60% των συνολικών εισαγωγών.
Επιπλέον, το «μαρτυρούν» οι υπεράριθμοι ασθενείς που εισάγονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και κλινικές και νοσηλεύονται σε ράντζα.
«Μαύρη σελίδα» στην υποστήριξη των πολιτών με ψυχιατρικά προβλήματα, είναι σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ – ότι δεν υφίσταται σήμερα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής επανένταξης των ψυχικά πασχόντων, καθότι δεν λαμβάνονται μέτρα από το κράτος για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Αντιθέτως, «καταργήσανε και το θεραπευτικό κίνητρο των 160 ευρώ το μήνα για όσους ασθενείς συμμετέχουν σε εργασίες εντός των ψυχιατρικών νοσοκομείων, λόγω έλλειψης κονδυλίων», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται πάντως, που τα τελευταία τρία χρόνια έχουν λειτουργήσει τρεις νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία, με την ΠΟΕΔΗΝ να κάνει λόγο για…σταγόνα στον ωκεανό.
Και αναφέρει το (αντι)παράδειγμα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Θεσσαλονίκης όπου άνοιξε μεν κλινική με 10 κλίνες, «που όμως δεν θα εφημερεύει για οξέα Ψυχιατρικά περιστατικά επί ένα χρόνο».