Παρά τους λεονταρισμούς Καμμένου από τις Βρυξέλλες και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το κλίμα κάνοντας το άσπρο – μαύρο σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων, η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι επίσημο γεγονός και δεν μπορεί να αλλάξει.
Η προσπάθεια παραπλάνησης της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι δεν λένε ξεκάθαρα ότι η γειτονική χώρα θα μπει στην Ατλαντική Συμμαχία έτσι κι αλλιώς και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων απλά θα αλλάξει το όνομα που αυτή τη στιγμή στην αίτηση είναι κενό. Είτε δηλαδή θα ενταχθεί ως «Βόρεια Μακεδονία» σύμφωνα με τις Πρέσπες, είτε θα καταρρεύσει η συμφωνία και θα ενταχθεί ως ΠΓΔΜ.
Επί της ουσίας οι Βρυξέλλες έβαλαν τέλος στο Βουκουρέστι και η Ελλάδα έχασε το πλεονέκτημα του βέτο, που δεν θα μπορεί πλέον να το θέσει.
Στην κοινή δήλωση, της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οι ηγέτες επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας είναι η εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών.
Αναλυτικά, η παράγραφος της κοινής δήλωσης που αναφέρεται στην ΠΓΔΜ:
«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.
Καλωσόρισμα
Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.
Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια».
H δήλωση της… συναδέλφου του Πάνου Καμμένου, της υπουργού Αμυνας της Γερμανίας που καλωσόρισε τους «φίλους Μακεδόνες» τα λέει όλα. Οπως και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ. Οσο για την εικόνα της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες; Θλιβερή μιας και εμφανίζεται με δύο γραμμές η κυβέρνηση.
Δηλώσεις Στόλτενμπεργκ
Σε δηλώσεις του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, χαιρέτισε την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.
Όπως πρόσθεσε, η ένταξη της ΠΓΔΜ θα ολοκληρωθεί με το νέο της όνομα εφόσον κυρωθεί και εφαρμοστεί η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.
Η σύνοδος έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, αφού παρουσία του… Μακεδονομάχου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, δίνεται πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στη συμμαχία «υπό το νέο της όνομα, Βόρεια Μακεδονία» και όταν «οι πρόνοιες της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί».
Παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα, αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και παρά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Καμμένος «καλωσορίζει» την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.