Εσωτερικά πολιτικά προβλήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία αλλά και μια σειρά τεχνικών περιπλοκών στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών βάζουν προς το παρόν «φρένο» στην επίλυση των διμερών διαφορών υπό τη μορφή πακέτου. Μπορεί ο Νίκος Κοτζιάς να ήθελε να κλείσει και τον φάκελο των ελληνοαλβανικών σχέσεων πριν φύγει για διακοπές, αλλά τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Εντι Ράμα συμφώνησαν στη χθεσινή τους συνάντηση στο Λονδίνο ότι δεν πρέπει να κινηθούν βιαστικά. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η συμφωνία – πακέτο που θα επισημοποιούνταν με την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Αλλωστε, δεν υπάρχει πλέον η πίεση ενός χρονοδιαγράμματος, από τη στιγμή που και η χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ – Αλβανίας παραπέμφθηκε για τον Ιούνιο του 2019.
Η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Ράμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια έγινε σε καλό κλίμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοια πρόοδος που να επιτρέπει οριστικοποίηση της συμφωνίας, ούτε οι δύο πρωθυπουργοί μπορούν σε αυτήν τη φάση να σηκώσουν αυτό το πολιτικό βάρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών που συνιστά το μείζον διακύβευμα της ελληνικής πλευράς εξακολουθούν να υπάρχουν κρίσιμες διαφωνίες.
Η Αθήνα έχει αποδεχθεί να ξεκινήσουν από την αρχή οι διαπραγματεύσεις, αποδεχόμενη ουσιαστικά ότι η Συμφωνία του 2009 δεν έχει ελπίδα να διασωθεί ούτε με προσαρμογές. Ωστόσο, στα Τίρανα υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού Ράμα και του προέδρου Ιλίρ Μέτα, ο οποίος θεωρεί «κόκκινη γραμμή» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2010 που ουσιαστικά ακύρωσε τη Συμφωνία του 2009. Αν και οι συνομιλίες του Κοτζιά με τον αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι έχουν κινηθεί σε βαθύ παρασκήνιο, φαίνεται ότι ο πρόεδρος Μέτα προβάλλει αντιρρήσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση επιλεκτικές διαρροές από το περιβάλλον του έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι διασφαλίζεται π.χ. η πλήρης επήρεια των Διαπόντιων Νήσων που υπήρχε στη Συμφωνία του 2009. Αλλα δύο ζητήματα που μένουν αδιευκρίνιστα είναι αν η Αθήνα αποδέχεται το κλείσιμο αλβανικών κόλπων (π.χ. των Αγίων Σαράντα), όπως και αν η Αλβανία έχει αρχίσει να εκφράζει αντιρρήσεις σε πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Τη συνέχιση των διμερών διαπραγματεύσεων με το πόδι στο «φρένο» επιβεβαίωσαν εμμέσως πλην σαφώς και κυβερνητικές πηγές, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Ράμα στο Λονδίνο. «Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την πορεία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, οι οποίες αφορούν έναν σημαντικό αριθμό θεμάτων. Παρά το γεγονός ότι παραμένουν διάφορα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν από τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες, οι δύο πρωθυπουργοί πιστεύουν ότι σύντομα μπορεί να υπάρχει θετική κατάληξη» τόνισαν οι ίδιες πηγές.
ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Την ίδια ώρα, τον οδικό χάρτη για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών σχετικά με την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ παρουσίασε στη Διάσκεψη του Λονδίνου ο Ζόραν Ζάεφ. Απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου ο λαός των Σκοπίων θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ της ένταξης ή της μη ένταξης της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. «Ασφαλώς, τμήμα της ερώτησης στο δημοψήφισμα θα είναι για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ναι, κάνουμε το δημοψήφισμα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε καλές σχέσεις με τον γείτονά μας, την Ελλάδα, και διότι θέλουμε επιτέλους να λυθεί αυτό το πρόβλημα (σ.σ.: της ονομασίας). Αλλά ασφαλώς το κάνουμε και για την ενσωμάτωσή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Συνεπώς, στο δημοψήφισμα θα μπουν και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ» τόνισε.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον σκοπιανό ομόλογό του, με τον οποίο κάθονταν σε διπλανά καθίσματα μέσα στον χώρο της συνεδρίασης, στο Λάνκαστερ Χάους στο Κεντρικό Λονδίνο.