Εκκληση να μην υπάρξει πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς «θέτει τη χώρα προ τετελεσμένων», απηύθυνε η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε χθες (Alpha) πως «δεν πρέπει να δώσουμε τώρα όλα τα διαπραγματευτικά μας ατού, πριν η άλλη πλευρά ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών –επαναλαμβάνοντας τις αντιρρήσεις που η ίδια και ο κεντροαριστερός φορέας έχουν για τη συμφωνία. Για την διάσταση των απόψεών της με τις αντίστοιχες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) ήταν πιο φειδωλή, εξηγώντας πως το PES καλωσόρισε τη συμφωνία, καθώς έχει θέσει ως βασικό στόχο την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Η εμφάνιση της Γεννηματά έγινε στο πλαίσιο ανασύνταξης και εξωστρέφειας που επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο περνά σε μια νέα εποχή μετά την αποχώρηση του Ποταμιού. Χωρίς η ίδια να θέλει να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, επεσήμανε ότι «ο καθένας κάνει τις επιλογές του», ωστόσο «το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι το άθροισμα των κομμάτων και των σχηματισμών που το απαρτίζουν», αλλά αντλεί «τη δύναμή του από όσους ψήφισαν τον Νοέμβριο» –«και εγώ λογοδοτώ μόνο σ’ αυτούς», είπε με νόημα, κάνοντας λόγο για αισιόδοξα μηνύματα της βάσης. Για άλλη μια φορά, δε, ξεκαθάρισε την απόφαση για αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς, την οποία «θα ακολουθήσει απαρέγκλιτα».

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Η Γεννηματά αναφέρθηκε επίσης στη μη περικοπή των συντάξεων, που η κυβέρνηση μεταχειρίζεται επικοινωνιακά, παρότι «η ανάγκη για το μέτρο προέκυψε από την τυχοδιωκτική πολιτική του πρώτου εξαμήνου του 2015». Με την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ, επιχείρησε να φέρει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, εξηγώντας πως τα χρήματα μπορούν να αντληθούν από τα υπερπλεονάσματα.