Επιχειρηματικό μέτωπο βορείων και νοτίων βιομηχάνων άνοιξε ξαφνικά, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός εναντίον του ΣΕΒ, επαινώντας όμως παράλληλα τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για τη στάση του στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Αφορμή για την επίθεση του Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε η άρνηση του ΣΕΒ στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις και οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση του «θετικού» προεκλογικού της αφηγήματος που θέλει να ξεδιπλώσει μέχρι τις εκλογές. Το Μαξίμου ευθέως υποστηρίζει ότι ο ΣΕΒ «παίζει το παιχνίδι της αντιπολίτευσης», σε αντίθεση με τον ΣΒΒΕ που κατά την κυβέρνηση τηρεί εποικοδομητική στάση.
Την ίδια ώρα, «ντιλ» της κυβέρνησης με τον ΣΒΒΕ για την ανοχή του στο θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια και με αντάλλαγμα τη θέσπισή του ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου βλέπει ο ΣΕΒ πίσω από την επίθεση που δέχεται από τον Πρωθυπουργό και την υπουργό Εργασίας.
ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΦΕΣΣΑ. Την εικασία αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μία μέρα μετά τα καρφιά του Αλέξη Τσίπρα κατά της Ξενοφώντος και τον εκθειασμό της στάσης του αντίστοιχου βορειοελλαδικού Συνδέσμου απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Φέσσας επίσης, λίγες ώρες προτού ψηφιστεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Εφη Αχτσιόγλου και θεσπίζει τον ΣΒΒΕ ως ισότιμο κοινωνικό εταίρο, άσκησε δριμεία κριτική και σε άλλες διατάξεις του ίδιου κειμένου καθώς προωθούνται άλλες εργασιακές ρυθμίσεις, που επιβαρύνουν διοικητικά και οικονομικά τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, ο Φέσσας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου κλήθηκε να εκτιμήσει τα κίνητρα του Πρωθυπουργού πίσω από την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ΣΕΒ αμφισβητώντας μάλιστα το εύρος εκπροσώπησης των βιομηχανιών: «Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κενό εκπροσώπησης. Ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα δεν έχει επιχειρηματικότητα, έχει μεταναστεύσει. Γίνεται προσπάθεια διαίρεσης της επιχειρηματικής εκπροσώπησης, δεν ξέρω και κατά πόσο θα βρει υποστηρικτές» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ για να καταλήξει: «Συγκυριακά μπορεί ο ΣΒΒΕ να έχει δώσει την ανοχή του για το θέμα των Σκοπίων. Εμείς ως ΣΕΒ έχουμε ως αρχή να μην παίρνουμε θέση σε ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής».
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΒΒΕ. Με αφορμή τις αναφορές Φέσσα, κύκλοι του ΣΒΒΕ σημείωναν στα «ΝΕΑ»: «Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος αναγορεύτηκε ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος από τον Πρωθυπουργό στο συνέδριο της Χαλκιδικής τον Οκτώβριο του 2017. Θεωρούμε ότι δεν ήταν εύκολο να προβλέψει κανείς τι θα ακολουθήσει μετά από τόσους μήνες. Σήμερα ο Πρωθυπουργός κάνει τους λόγους του πράξεις». Οι ίδιες πηγές του ΣΒΒΕ υποστηρίζουν ότι «ρόλος του είναι η δημιουργία και η σύνθεση προτάσεων. Δεν έχει σκοπό να οδηγήσει σε διαίρεση την εργοδοτική εκπροσώπηση».
ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ. Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ και ο γενικός διευθυντής Ακης Σκέρτσος άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως μετά τη συμφωνία του Eurogroup διαπιστώνουν «χλιαρή μεταρρυθμιστική διάθεση». Πρόσθεσαν επίσης πως βλέπουν προσπάθειες να ξηλωθούν μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και νομοθετήσεις που αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Φέσσας: «Τη στιγμή που η χώρα αναζητεί επενδύσεις, η κυβέρνηση νομοθετεί κατά τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές. Ενα πρόσφατο παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο περιέχει διατάξεις που αντιστρατεύονται τη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων. Ταυτόχρονα επιχειρείται να διαιρεθεί η επιχειρηματικότητα σε καλούς και κακούς. Οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την πολιτική πόλωση. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπηρετείται με αυτόν τον τρόπο».