Η Γαλλία είναι και με τη βούλα η πιο πετυχημένη εθνική ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου τα τελευταία είκοσι χρόνια, καθώς από το 1998 μέχρι και σήμερα έχει συμμετοχή σε τρεις από τους έξι τελικούς (μαζί με αυτόν την Κυριακής) και διεκδικεί το δεύτερο τρόπαιό της σε αυτό το διάστημα.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν όμως, που είχε οδηγήσει την ομάδα του και στον τελικό του Euro 2016 πριν από δύο χρόνια χάνοντας το τρόπαιο από την Πορτογαλία, είναι έτοιμος να γράψει Ιστορία και να γίνει μόλις ο τρίτος άνθρωπος στη διοργάνωση που θα έχει πάρει το τρόπαιο τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.

Το έχει κάνει ο μεγάλος Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο (παγκόσμιος πρωταθλητής ως παίκτης το 1958 και το 1962 και ως προπονητής το 1970), ο Γερμανός Φρανς Μπεκενμπάουερ (ως παίκτης το 1974 και ως προπονητής το 1990) και τώρα διεκδικεί κάτι αντίστοιχο ο εμβληματικός αρχηγός των Τρικολόρ το 1998 στον θρίαμβό τους στα γήπεδα της Γαλλίας.

Πάντως, ο τεχνικός των Γάλλων την Κυριακή ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα χάσει την 6η θέση των γάλλων παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία. Χθες τον έπιασε στις 103 ο τερματοφύλακας Ουγκό Λορίς ο οποίος πλέον κυνηγάει τον Βιεϊρά (107), τον Ζιντάν (108) και τον Ντεσαγί (116), ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να ξεπεράσει και την πρώτη δυάδα (Τιράμ 142, Ανρί 123). «Είμαι υπερήφανος για τους παίκτες μου και τα συναισθήματα είναι εκπληκτικά» τόνισε ο προπονητής των Γάλλων.

17 χώρες σε μία

Και ένα εντυπωσιακό στοιχείο για την «πολυεθνική» Γαλλία. Στην 23άδα του Ντιντιέ Ντεσάν υπάρχει συνολικά «εκπροσώπηση» από 17 χώρες, καθώς η καταγωγή των παικτών (με τον έναν ή και τους δύο γονείς τους) εκτός από τη Γαλλία είναι και από τις Φιλιππίνες, το Μάλι, τη Μαυριτανία, τη Σενεγάλη, την Αλγερία, την Ιταλία, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αϊτή, τη Γουαδελούπη, την Ισπανία, την Ανγκόλα, το Καμερούν, τη Γουινέα, το Μαρόκο, το Τόγκο και τη Μαρτινίκα !