Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τονίζοντας την αναγκαιότητα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» προκειμένου να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Όπως επεσήμανε ο κ Πατούλης και στους συναδέλφους του αιρετούς κατά τη διάρκεια της σημερινής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης, ο «Κλεισθένης δεν περιέχει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Αντίθετα παραδίδει την Αυτοδιοίκηση στην διαπλοκή. Πρόκειται για το χειρότερο νομοσχέδιο που έχει υπάρξει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η προχειρότητα που αντιμετωπίζει το θέμα το υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση φαίνεται από τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί και τις αλλαγές που γίνονται, όπως για παράδειγμα στο θέμα της διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών το 2019».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει, μάλιστα στην επιστολή, πως «η ΚΕΔΕ ουδέποτε έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα» ενώ ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχολιάσε πως ελπίζει «το υπουργείο να έχει λάβει υπόψη του το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να μην υπάρξουν στη συνέχεια περιπέτειες όπως στην περίπτωση της πρόσληψης των δημοτικών υπαλλήλων στην καθαριότητα».
«Επιδιώξαμε δύο φορές, πριν σας απευθύνουμε την επιστολή, να έχουμε ως Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. μια απευθείας προσωπική επαφή μαζί σας, προκειμένου να σας διατυπώσουμε τις απόψεις μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μεγάλος ο φόρτος των υποχρεώσεών σας κι ότι έχετε να αντιμετωπίσετε πολλά “ανοιχτά ζητήματα” και δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει αυτή η συνάντηση. Η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά, αν δεν αποφασίσουμε επιτέλους να βάλουμε πάνω από όλα το εθνικό και να παραμερίσουμε το κομματικό συμφέρον. Το χειρότερο όμως είναι πως βάζει “ταφόπλακα” στην ελπίδα για αλλαγές, αφού παραπέμπει αόριστα στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, συνδέοντάς τις μάλιστα με το εγχείρημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και την δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας».
Οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, μετά την ολοκλήρωση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, μετέβησαν στη Βουλή προκειμένου να παρακολουθήσουν τη συζήτηση για το νομοσχέδιο Κλεισθένης και να ενημερώσουν τους βουλευτές για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει σε περίπτωση που ψηφιστεί.