Πλώρη για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, παρά τις έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων της πρωτεύουσας, βάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Σταύρος Κοντονής εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε αναγκαίες αλλαγές, καθώς ο νόμος για τη διάσπαση του μεγαλύτερου δικαστηρίου της χώρας υπάρχει από το 1981. Οπως είναι γνωστό, ο ΔΣΑ διενήργησε δημοψήφισμα και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του τάχθηκε κατά της διάσπασης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι σε πρώτο χρόνο προέχει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Προβλήματα κτιριακά, ελλιπών τεχνικών υποδομών και μεγάλων κενών σε δικαστικούς υπαλλήλους και δικαστές που αποτελούν την «κινητήριο δύναμη» για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Ο στόχος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης χθες παρουσίασε μία σειρά νομοθετημάτων με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της Δικαιοσύνης και την ταχύτερη απονομή της, που είναι και το ζητούμενο από τους πολίτες που προσφεύγουν στα δικαστήρια πολεμώντας για χρόνια να βρουν το δίκιο τους. Στο πλαίσιο των νέων νομοθετημάτων προ των πυλών της Βουλής βρίσκεται η ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, που αποτελεί πολυετές αίτημα δικαστών και εισαγγελέων. Οι διατάξεις του θα έχουν χρηστικό, αλλά και εισπρακτικό χαρακτήρα και θα κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες. Με το προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία σώματος ενστόλων με αρμοδιότητα τη φύλαξη των δικαστηρίων και την εκτέλεση συγκεκριμένων προανακριτικών πράξεων, υπό την εποπτεία εισαγγελέα, ειδικοί πραγματογνώμονες με εξειδικευμένες γνώσεις που θα συνδράμουν το έργο των δικαστών για την ταχύτερη εκκαθάριση των υποθέσεων και ανάθεση της εκτέλεσης εκατοντάδων αποφάσεων που παραμένουν στα συρτάρια και μπορούν να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Εμπόδια όμως φαίνεται πως συναντά το υπουργείο και στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης στα διοικητικά δικαστήρια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο «δίκες χωρίς χαρτιά», κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο Σταύρος Κοντονής χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ροή των ηλεκτρονικών υπογραφών δεν θεωρείται ότι είναι ικανοποιητική και σε λίγο διάστημα η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων θα γίνει υποχρεωτική. Ωστε να μπορέσει να γυρίσει σελίδα η απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης και να τρέξουν οι υποθέσεις με γρηγορότερους ρυθμούς. Στους στόχους του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να προχωρήσουν μεγάλες και πολυπρόσωπες ποινικές δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες ή ακόμα και χρόνια, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές στο Εφετείο Αθηνών. Υπό αυτό το πρίσμα χθες προαναγγέλθηκε η δημιουργία δύο νέων δικαστικών αιθουσών στο κτίριο του Κεράνη, που θα ανοίξουν τις πύλες τους από τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.
Στην τελική ευθεία για τη Βουλή βρίσκεται και άλλο ένα κρίσιμο νομοθέτημα, για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αφορά τον κορμό της τιμωρίας των εγκληματικών πράξεων, αλλά και των όρων απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο Κώδικες καταρτίστηκαν από επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ειδικοί χώροι. Τέλος, χθες εξαγγέλθηκε η δημιουργία ειδικών χώρων, που παγκοσμίως λειτουργούν από χρόνια και ονομάζονται Σπίτια του Παιδιού, σε Αθήνα και Πειραιά για τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά ενώ σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού σύντομα θα λειτουργήσει ανάλογο Σπίτι και στη Θεσσαλονίκη. Στο Σπίτι, παρουσία ειδικών επιστημόνων και εισαγγελικών λειτουργών, θα καταθέτουν τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά προκειμένου να αποφεύγεται η κατάθεσή τους πολλές φορές στις αέναες δικαστικές διαδικασίες. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η περίπτωση παιδιού που είχε κακοποιηθεί στα τέσσερά του χρόνια από τον πατέρα του και χρειάστηκε να καταθέτει επί 14 φορές στα δικαστήρια μέχρι που έφθασε 19 χρονών.