Μια συνταγή για σπανακόπιτα, που αρέσει σε όλους και τώρα το καλοκαίρι, μπορούμε να την πάρουμε και μαζί μας στις εξορμήσεις μας στη θάλασσα και όχι μόνο.

Υλικά

1 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο, χοντροκομμένο

5 τρυφερά πράσα λεπτοκομμένα

10 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι τραχανά

450 γραμμάρια φέτα χοντροτριμμένη

1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ

1/2 φλ. ελαιόλαδο

2 αβγά

1/4 φλ. νερό

αλάτι καιπιπέρι

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε τα χόρτα και στραγγίξουν καλά, τα χοντροκόβουμε. Προσθέτουμεψιλοκομμένα το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, καθώς και πράσα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα τρίβουμε με τα χέρια μέχρι να μαραθούν, για περίπου 1-2 λεπτά.Ρίχνουμε τον τραχανά και τη φέτα και ανακατεύουμε.Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, με το γάλα εβαπορέ και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μισό μείγμα στα χόρτα και ανακατεύουμε καλά.Στο υπόλοιπο μίγμα αυγού ρίχνουμε λίγο νερό, για να αραιώσει η υφή.Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε το πρώτο χωριάτικο φύλλο, ώστε να εξέχει και να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόθρο της πίτας μας. Ραντίζουμε με λίγο μίγμα αυγού.Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα και λίγο μίγμα αυγού. Προσθέτουμε τη γέμιση σε λεπτή στρώση.Σκεπάζουμε με άλλα τρία φύλλα τσαλακωμένα και ραντίζουμε ενδιάμεσα. Στρίβουμε το φύλλο που εξέχει σε κόθρο και ραντίζουμε με όσο μίγμα αυγού έχει απομείνει. Χαράζουμε την πίτα μας σεκομμάτια, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα. Για να κάνουμε πιο πλούσια τη γεύση της γέμισης μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό ή καυκαλήθρες και μυρώνια, ακόμη και άγρια αγγιναράκια και σταμναγκάθι.