Το αβγό υπήρξε για σειρά γενεών η βασική πρωτεϊνική διατροφή κυρίως των παιδιών και των νέων. Ομως ο κρόκος των αβγών περιέχει τόση χοληστερίνη όσο δεν περιέχουν όλες οι συνηθισμένες τροφές μιας κανονικής ημέρας. Ο λόγος αυτός υπήρξε η κύρια αιτία που για δεκαετίες το αβγό ετέθη περίπου υπό απαγόρευση στους ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα στους μεσήλικες και υπερήλικες που είχαν αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από αθηροσκλήρωση καίτοι ήταν φαινομενικά υγιείς. Μεμονωμένες σε αριθμό ασθενών μελέτες επιβεβαίωναν ότι καλό είναι να αποφεύγεται κυρίως ο κρόκος του αβγού που είναι η κύρια πηγή της χοληστερίνης.
Ομως τα ήσυχα νερά τάραξε μια μεγάλη μελέτη από την Κίνα που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Heart). Στη μελέτη αυτή συμπεριελήφθησαν περίπου μισό εκατομμύριο άτομα, όπου αποδείχθηκε ότι το αβγό δεν βλάπτει, αντίθετα ωφελεί. Διαπιστώθηκε ότι τόσο τα καρδιαγγειακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων, όσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν ελαττωμένα σε εκείνους που κατανάλωναν περίπου ένα αβγό την ημέρα. Μάλιστα τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια ήταν ελαττωμένα εντυπωσιακά κατά 26%. Το σάκχαρο στο αίμα μετά το γεύμα ήταν χαμηλότερο και το ποσό της ινσουλίνης που παράγει ο οργανισμός χαμηλότερο, γεγονός που αντιστρατεύεται την παχυσαρκία.
Οι ερευνητές υποστήριζαν ότι μια ουσία, η φαινολιπίδη, που περιέχεται στο αβγό δεν αυξάνει μόνο την καλή χοληστερίνη (HDL) αλλά αυξάνει την προστατευτική της ισχύ.
Παράλληλα βρέθηκε ότι αυξάνονται καροτινοειδή του αίματος (λουτεΐνη, ζεοξανθίνη) που η ευεργετική δράση τους θεωρείται ισχυρότερη από ό,τι στα φυτικά προϊόντα. Ετσι προστατεύονται οι αρτηρίες από την αθηροσκλήρωση και έτσι εξηγούνται οι ευεργετικές επιδράσεις του αβγού, καίτοι η κατανάλωσή του αυξάνει τόσο την ολική όσο την κακή χοληστερίνη και τη σχέση κακής προς καλή χοληστερίνη (LDL/HDL). Δηλαδή το αβγό αντιπαλεύει την καταστροφική δράση της χοληστερίνης πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών.
Η μεγάλη αυτή μελέτη προέρχεται από την Κίνα και αναμένει επιβεβαίωση από τη Δύση, δηλαδή Αμερική και Ευρώπη. Κάθε εργασία χωρίς επιβεβαίωση από άλλες ανάλογες μελέτες παραμένει πάντα ένα ερωτηματικό. Ομως η τυχόν επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων θα αποτελέσει μια μεγάλη ανατροπή με τα μέχρι σήμερα κρατούντα όσον αφορά τη διατροφή με αβγά.