Μετρ της μεθόδευσης
Δεν γνωρίζω ποιος διεκδικεί την πατρότητα του σχεδίου για τριπλές κάλπες τον ερχόμενο Μάιο (αν υποθέσουμε δηλαδή ότι αυτή η κυβέρνηση με τα χάλια που έχει θα φτάσει ώς τον Μάιο του 2019), αλλά όποιος και να είχε την ιδέα, αποδεικνύεται μανούλα στις μεθοδεύσεις. Διότι ποιος είναι ο βασικός στόχος αυτής της ιστορίας; Να χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα πάνω από τις τρεις κάλπες, πρώτον. Να διοχετευθεί η οργή του κόσμου σε κάποια άλλη από τις τρεις κάλπες, και όχι στην κύρια των εθνικών εκλογών, δεύτερον. Και τρίτο και καλύτερο, με την αντιπολίτευση (ΝουΔου – ΠΑΣΟΚ) να ελέγχει τα 5/6 των περιφερειών και των δήμων, να δούμε ποιος περιφερειάρχης και ποιος δήμαρχος θα έχει τον χρόνο και τη διάθεση να κάνει κάτι για το κόμμα από το οποίο προέρχεται, και όχι να τρέχει για την επανεκλογή του.
Διορισμός εις τους Παρισίους
Σιγά να μην έμενε για πολύ καιρό άνεργη η πρώην υπουργός Ράνια «δώστε μου και μένα επίδομα ενοικίου, το δικαιούμαι» Αντωνοπούλου μετά την αναγκαστική εκπαραθύρωσή της από την κυβέρνηση, τον περασμένο χειμώνα. Ο Τσίπρας να ‘ναι καλά, κι από θέσεις (για τους δικούς του…) ναααα. Ενα μάτσο. Την κυρία Ράνια «δώστε μου και μένα επίδομα ενοικίου κ.λπ. κ.λπ.», που, όσο να πεις, και νέα σχετικά είναι και κοκέτα (ακούγεται ότι) είναι, τη βόλεψε μια χαρά –εις Παρισίους!
Μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΟΣΑ, που εδρεύει, ως γνωστόν, στο Παρίσι, την Πόλη του Φωτός, «Paris – Paris, του κόσμου η τρέλα», τη διορίζει, και ο διορισμός αυτός είναι, θεωρώ, ένα είδος συγγνώμης που την εξανάγκασε να παραιτηθεί, διότι δεν άντεχε το πολιτικό κόστος, όταν αποκαλύφθηκε ότι η κυρία Ράνια εισέπραττε παρανόμως επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ διέθετε δικό της σπίτι στη Γλυφάδα.
Οι φίλοι του Βαρουφάκη
Βενετσιάνικα μυστήρια…
Διορισμών συνέχεια ή, άλλως πως, μια θέση στο εξωτερικό μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη πρόβλημα στη σχέση του υπουργού Κοτζιά με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πρώτα η θέση: είναι αυτή του διευθυντή του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, του μοναδικού ελληνικού ινστιτούτου που λειτουργεί στο εξωτερικό.
Επειτα το πρόσωπο: ο υπουργός Κοτζιάς φέρεται να προόριζε για τη θέση αυτή την κυρία Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου, πρώην σύζυγο του προέδρου (το πάλαι) Νίκου Κωνσταντόπουλου. Είχε εκτιμήσει το έργο της ως υπεύθυνης του ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών και αποφάσισε να τη διορίσει διευθύντρια στο πολύπλαγκτο Ινστιτούτο της Βενετίας μήπως και πάρει μπρος.
Και μετά ο… ξενοδόχος, που ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας. Εφριξε όταν τον ενημέρωσε ο Κοτζιάς περί των προθέσεών του, να διορίσει διευθύντρια την κυρία Τομαή – Κωνσταντοπούλου. «Αυτή; Που δεν είναι καν δική μας; Που ήταν γυναίκα του Κωνσταντόπουλου και που ο Σαμαράς την είχε υποψήφια ευρωβουλευτή; Αυτή; Μόνο πάνω από το πτώμα μου» είπε, σαν να ήμουν εκεί και τον άκουγα, και κάπως έτσι κόπηκαν η υποψηφιότητα της κυρίας Τομαή και η φόρα του υπουργού Κοτζιά.
Για την Ιστορία αναφέρω ότι η θέση η συγκεκριμένη δεν είναι καθόλου τυχαία.
Υποπτες ατάκες για τα σύνορα
Συγγνώμη, εγώ είχα ακούσει / πληροφορηθεί / ενημερωθεί κ.λπ. ότι η κυοφορούμενη συμφωνία για το Αλβανικό περιλαμβάνει και την εξόχως αντεθνική και ως εκ τούτου απαράδεκτη πολιτικά και εθνικά «εξίσωση» της Βόρειας Ηπείρου με την ανιστόρητη διεκδίκηση των Αλβανών για μια δήθεν «Τσαμουριά». Και είχα αποκαλύψει από «ΤΑ ΝΕΑ» την ανιστόρητη πράξη, υπολογίζοντας ότι ο υπουργός Κοτζιάς και το Μέγαρο Μαξίμου θα «μαζεύονταν». Θα διάβαζαν και τη ματωμένη Ιστορία της περιοχής και θα έλεγαν ένα «ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε».
Και τώρα τι ακούμε; Παίζει και θέμα αλλαγής συνόρων με την Αλβανία!! Και τι σύνορα είναι αυτά που ενδέχεται να αλλάξουν; Χερσαία, θαλάσσια, εναέρια; Διότι εκείνος ο περίεργος επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν πέταξε χθες μια, τουλάχιστον ύποπτη, ατάκα, η οποία μας ενέβαλε σε ανησυχία, και όχι μόνο τους καταγομένους εκ της ευάνδρου Ηπείρου. Ολους. Τι το εντελώς άκυρο είπε αυτός ο παλίκαρος, ο οποίος, ενθυμείσθε, καιγόταν και πίεζε και για τη συμφωνία με τα Σκόπια; Οτι «Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες»!
Η πλάκα είναι ότι αφού κυκλοφορήσαν αυτά στην Αθήνα και έγινε μεγάλο «πατιρντί», «πατιρντί κανονικό» που λένε, ανέλαβε το γραφείο Χαν να εξηγήσει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, και τα έκανε ακόμη χειρότερα. Διότι χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τις συνοριακές διαφορές Μαυροβουνίου – Κοσόβου και έγινε το «έλα να δεις»: απεδείχθη ότι όντως κάτι παίζει.
Συγγνώμη τώρα, έχει τεθεί, και από ποιον, θέμα αναδιάρθρωσης των συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας; Κι αν έχει τεθεί, η κυβέρνηση κάθεται και το κουβεντιάζει; Μα τι έχουν πάθει επιτέλους, τι αλήθεια;
Ο υπουργός Κοτζιάς που βιαζόταν να λύσει το πρόβλημα μέσα στον Ιούλιο, γιατί ήθελε να πάει διακοπές απερίσπαστος, πώς τα βλέπει όλα αυτά;