Ηταν λίγο μετά τις 10 το πρωί και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή υπήρξε κινητικότητα. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλήθηκαν από τον πρόεδρος του κόμματος να μεταβούν στη Βουλή. Όχι όλοι αλλά μόνον όσοι εκλέγονται στη Β’ Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής.
Ηταν προφανής η συζήτηση που θα ακολουθούσε και αφορούσε την αποδοχή ή όχι από τη ΝΔ του «σπασίματος» της Β΄ Αθήνας και των μεγάλων περιφερειών.
Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει κι επίσημα την απόφαση του κόμματός του, ωστόσο, αυτή ήδη έχει ληφθεί από χθες. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στους βουλευτές ότι το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών είναι μια μεγάλη τομή, ότι αυτή είναι μεταρρύθμιση που πρέπει να στηρίξει η ΝΔ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη ζητήσει από τους βουλευτές του κόμματός του να ενημερώσουν το κόμμα σε ποιον τομέα προτιμούν να είναι υποψήφιοι. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ωστόσο σε κεντρικό επίπεδο από το κόμμα. Μετά τη συναίνεση εκ μέρους της ΝΔ στην κατάτμηση, φαίνεται να εξασφαλίζεται το όριο των 200 ψήφων που απαιτούνται για την ψήφιση της ρύθμισης, οπότε θα ισχύσει από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αναφορικά με το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, η ΝΔ επιμένει να καλεί την πλειοψηφία να υπερψηφίσει την τροπολογία που επανακατέθεσε και σήμερα ώστε να ισχύσει το δικαίωμα των απόδημων Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
«H Νέα Δημοκρατία κατέθεσε, για τρίτη φορά από το 2016, ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του Κλεισθένη, την πάγια πρότασή της προκειμένου να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους» αναφέρει με ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό.
«Η πρότασή μας απορρέει εκ του Συντάγματος, είναι σύννομη και μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Είναι στοιχειώδης δημοκρατική και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα της ψήφου, όπως ισχύει, άλλωστε, σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο» καταλήγει η ΝΔ.
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι «ζεστή» ως προς το θέμα αυτό, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις. Ωστόσο, η ΝΔ θεωρεί ότι ανέδειξε όσο μπορούσε το θέμα, εξέθεσε την κυβέρνηση που δε θέλει να στηρίξει μια επίσης μεγάλη τομή και πιστεύει ότι ψηφίζοντας την τροπολογία για το σπάσιμο των περιφερειών δείχνει ότι είναι μεταρρυθμιστική δύναμη.
Πως «σπάνε» η Β΄ Αθήνας και η Περιφέρεια Αττικής
Η Β’ Αθήνας διαιρείται σε τρεις τομείς:
1. Στη Β1 Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών, όπου περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.
2. Στη Β2 Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών, όπου περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.
3. Στη Β3 Εκλογική Περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών, όπου περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Π. Φαλήρου.
Η Περιφέρεια Αττικής διαιρείται σε δύο τομείς:
1. Στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, που αποτελείται από τους δήμους Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδας και Ωρωπού.
2. Στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, που αποτελείται από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.