«Restructuring of borders»: φράση της αγγλικής. Στα ελληνικά τη μεταφράζουμε «αναδιάρθρωση των συνόρων». Ακούστηκε καθαρά και ξάστερα κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και καταγράφηκε στην κάμερα –αναφερόταν σε αλλαγή των συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, εφόσον υπάρξει διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Από το Λονδίνο, ο Χαν προχώρησε, μάλιστα, και ένα βήμα παραπέρα. «Χρειαζόμαστε και την ηγεσία», είπε, «ώστε να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη». Ολα αυτά, ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν πως, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του Εντι Ράμα και του Αλέξη Τσίπρα, το Αλβανικό έμπαινε στο συρτάρι για την ώρα, καθώς οι δύο πλευρές θέλουν να είναι προσεκτικές –και γιατί, λόγω της άτυπης προεκλογικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα άντεχε άλλο ένα «εθνικό» μέτωπο μετά το Σκοπιανό.
Βρισκόμαστε, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, μπροστά σε μια περίπτωση μυστικής διαπραγμάτευσης ή πρόκειται απλά για ένα λεκτικό παραστράτημα; Και αν πρόκειται για το δεύτερο, πώς είναι δυνατόν ένας ευρωπαίος επίτροπος να μην προσέχει τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί; Πηγές της Κομισιόν, πάντως, αντιλήφθηκαν γρήγορα τον μεγάλο λάκκο και αναδιπλώθηκαν, σπεύδοντας να συνδέσουν τις αναφορές του Χαν με την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ο αυστριακός επίτροπος, εξηγούν, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προϋποθέτει την επίλυση των συνοριακών διαφορών και δεν θέλησε να υποδείξει πώς θα επιλυθούν οι διαφορές αυτές, καθώς θεωρεί ότι το ζήτημα εναπόκειται στα κράτη – μέλη. «Ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε “αλλαγή συνόρων”. Καθώς υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης διμερών ζητημάτων πριν από κάθε μελλοντική διεύρυνση, έκανε αναφορά στις διαρκείς συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, της οποίας προϋπόθεση είναι μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία και από τις δύο χώρες» ανέφερε και επισήμως εκπρόσωπος της Επιτροπής. Αντίστοιχες εξηγήσεις έδιναν λίγο αργότερα και κύκλοι του επιτρόπου Διεύρυνσης.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Στην Ελλάδα οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. «Εμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία!» ανέφερε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς «πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό». Στο ίδιο πλαίσιο και το ερώτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου: «Τι ακριβώς εννοεί ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Γιοχάνες Χαν όταν δηλώνει πως η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας “θα οδηγήσει σε αλλαγή των συνόρων”; Η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να παράσχει στον ελληνικό λαό τις απαραίτητες διευκρινίσεις». «Ο κ. Χαν θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπέπεσε σε ένα φραστικό λάθος, από αυτά που συνηθίζει, μιλώντας για αναδιάρθρωση συνόρων με την Αλβανία. Διαφορετικά, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αλλά μάλλον είναι αστεία» ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα. Η πλευρά της κυβέρνησης επιστράτευσε τα non paper, κατηγορώντας τη ΝΔ πως υιοθέτησε «την άστοχη δήλωση του επιτρόπου Χαν» με σκοπό να καταγγείλει την κυβέρνηση. Η απάντηση της Κομισιόν, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, «εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ. Χθες, πάντως, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο Εντι Ράμα εξήρε την «πολύ θαρραλέα και γενναία ηγεσία» του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως στην ελληνοαλβανική περίπτωση οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν «τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας». Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, διαπιστώνοντας πως, παρά το θετικό κλίμα, η κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη που δεν χρειάζεται βιασύνες –ειδικά από την πλευρά της Αλβανίας, όπου διαπιστώνεται διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Ράμα και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα. Πλέον, βέβαια, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, καθώς η δήλωση Χαν δημιουργεί επιπλέον καχυποψία για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο χώρες.