Είτε το είπε για πρώτη φορά ο Οτο φον Μπίσμαρκ μετουσιώνοντάς το κιόλας σε πράξη στην πολιτική και πολεμική σκηνή, είτε η πατρότητα του τσιτάτου ανήκει στους ευρηματικούς Αμερικανούς, ένα και το αυτό κάνει…
Oντως στα σπορ και δη στο Μουντιάλ του 2018, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση! Οταν αύριο το βράδυ θα πέσει η αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι ερευνητές και οι στατιστικοί θα έχουν καταγράψει ένα ιστορικό υψηλό ρεκόρ: τα σχεδόν τριάντα γκολ που σημειώθηκαν από παίκτες οι οποίοι συστήνονται τάχα ως αμυντικοί!
Πλέον οι άλλοτε τυποποιημένες θέσεις καταρρίπτονται: σημασία δεν έχει πια η ετικέτα που κουβαλάει ένας παίκτης, αλλά η δυνατότητά του να ανταποκριθεί σε πλείστα όσα καθήκοντα, ακόμη και σε αυτά που δεν του ανατίθενται. Τούτο ακριβώς κατέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο Αγιαξ και η Ολλανδία με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο στη δεκαετία του ’70 και οι Σικάγο Μπουλς με την τριγωνική επίθεση τους στα 90s, αντιστρέφοντας την παγιωμένη λογική: αντί να έχουν θέσεις οι παίκτες, (πρέπει να) έχουν παίκτες οι θέσεις!
Οι θέσεις λοιπόν καθίστανται σχετικές, όπως και τα νούμερα στις φανέλες. Κάποτε οι ενδεκάδες απαρτίζονταν από παίκτες που φορούσαν αριθμούς από το Νο 1 του τερματοφύλακα έως το Νο 11 του αριστερού εξτρέμ και ταυτοποιούνταν αναλόγως. Τώρα με τα νούμερα και τις θέσεις γίνεται ανακατεμένος ο ερχόμενος!
Το 1982, το 1990, το 2002 και το 2014 οι αμυντικοί σκόραραν από 16 γκολ, ενώ στην τρέχουσα διοργάνωση, πριν από τον ημιτελικό Αγγλία – Κροατία, είχαν σκοράρει 27 φορές. Τυχαίο; Δεν νομίζω, που λέει και μια διαφήμιση.
Αυτό πρέπει να αποδοθεί στην τεχνική αρτιότητα των ποδοσφαιριστών, στα αθλητικά προσόντα τους, στις προωθήσεις τους και κυρίως στο γεγονός ότι το scouting, η στρατηγική, η ανάλυση και το διάβασμα προσηλυτίζουν τις ομάδες σε συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, κυρίως στην επιθετική έκφρασή τους. Εκτός κι αν ισχύει το σκεπτικό του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσιγκτον που είχε πει ότι «επιτεθήκαμε, διότι κατάλαβα ότι δεν είχαμε αρκετές δυνάμεις για να αμυνθούμε»!
Big Brother
Υστερα από όλα όσα συνέβησαν κυρίως στην πρώτη φάση του Μουντιάλ, στην ποσόστωση των γκολ τα οποία σημειώνονται θα πρέπει πλέον να καταχωρίζονται και εκείνα που προέκυψαν από την… παρθενογένεση του VAR!
Παρεμπιπτόντως αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο το Μουντιάλ του 2018 θα μείνει στην Ιστορία, καθώς το ποδόσφαιρο πέρασαν πλέον στη ρομποτική εποχή: κοινώς, έστιν «Βig Brother» οφθαλμός ος τα πάνθ’ ορά!
Η μεταμοντέρνα εποχή του ποδοσφαίρου τείνει να καταστεί και σουρεαλιστική. Οπως στην ισοβαθμία της Ιαπωνίας με τη Σενεγάλη, στην οποία ο γόρδιος δεσμός λύθηκε με τον τρόπο που κάνουν τις προσφορές στο κοινό οι… πιτσαρίες! Στις έξι κίτρινες κάρτες της Σενεγάλης, οι δύο δώρο στην Ιαπωνία!
Ολα αυτά βεβαίως η FIFA τα ακούει βερεσέ, άλλωστε ο ιταλός παλαίμαχος διαιτητής και νυν επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Πιερλουίτζι Κολίνα απεφάνθη τις προάλλες ότι «με τη χρήση του VAR το ποσοστό των ορθών αποφάσεων έφτασε στο 99,3%»! Ο διευθυντής διαιτησίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελβετός Μάσιμο Μπουσάκα στρογγυλοποιούσε ακόμη περισσότερο την υπόθεση με ένα απλό αλλά μάλλον πειστικό επιχείρημα: «Δεν συνέβη κανένα σκάνδαλο κι αυτό είναι που μετράει περισσότερο από κάθε τι άλλο».
Η επίδραση του VAR
Μόνο στην πρώτη φάση του Μουντιάλ διορθώθηκαν 14 αποφάσεις και έξι από αυτές κατέληξαν σε καταλογισμό πέναλτι, ο αριθμός των οποίων πάντως διπλασιάσθηκε σε σχέση με τα Μουντιάλ του 2010 και του 2014.