Μια μεγάλη παράδοση, αυτή που αφορούσε τις μεταγραφές παικτών που διακρίθηκαν στην τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, χάνεται. Κι αυτό, καθώς οι μεγάλοι σύλλογοι κατάλαβαν ότι αυτή η περίοδος δεν ήταν τελικά η κατάλληλη για να αναζητήσουν ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.
Η υπογραφή με έναν παίκτη που διακρίθηκε ιδιαίτερα σε Μουντιάλ ή Euro μπορεί να χαροποιεί τους οπαδούς και τα ΜΜΕ, ωστόσο ο προπονητής και η διοίκηση μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να μετανιώσουν για τα χρήματα που δαπάνησαν. Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση της Αρσεναλ με τον Δανό Τζον Γένσεν, ο οποίος είχε σημειώσει ένα καταπληκτικό γκολ στον τελικό του Euro 1992 με τη Γερμανία. Η Αρσεναλ απέκτησε τον δανό μέσο, ο οποίος όμως στα τέσσερα χρόνια που έμεινε στο Βόρειο Λονδίνο σημείωσε μόλις ένα γκολ! Οταν η μπάλα ήταν στα πόδια του από την εξέδρα ακουγόταν η λέξη «shοοt», ενώ μετά την αποχώρησή του λέγεται πως οι οπαδοί κυκλοφόρησαν μπλουζάκια που είχαν τυπωμένη τη φράση «ήμουν κι εγώ εκεί όταν ο Γένσεν σκόραρε». Ακόμα και ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον έπεσε σε αυτή την παγίδα: «Πάντα ήμουν επιφυλακτικός στη μεταγραφή ποδοσφαιριστή έπειτα από μεγάλη διεθνή διοργάνωση. Ομως, το έκανα αυτό μετά το Euro 1996, με τους Ζόρντι Κρόιφ και Κάρελ Πομπόρσκι. Μερικές φορές οι παίκτες δουλεύουν συστηματικά ώστε να εμφανιστούν σε πολύ καλή κατάσταση σε αυτές τις διοργανώσεις, μετά όμως χάνονται» είπε ο πρώην προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ελλιπείς αναλύσεις
Οι τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου και Euro δεν προσφέρουν ασφάλεια σε ό,τι αφορά την πλήρη ανάλυση ενός ποδοσφαιριστή. Οπως αναφέρει το ESPN, στο Μουντιάλ της Ρωσίας θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει βλέποντας τα παιχνίδια πως ο Κολομβιανός Χουάν Κουαδράδο είναι καλύτερος παίκτης από τον Λιονέλ Μέσι! Ή ακόμα να παρασυρθεί από το σπουδαίο παιχνίδι που έκανε ο Νασέρ Τσαντλί στο παιχνίδι του Βελγίου με τη Βραζιλία.
Στο Μουντιάλ του 2010, ο Ασαμόα Γκιαν πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις με την Γκάνα. Η Σάντερλαντ έσπευσε να δαπανήσει 13 εκατ. λίρες για να τον αποκτήσει, όμως, έναν χρόνο αργότερα τον άφησε να μετακομίσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Βραζιλίας ο Χάμες Ροδρίγες είχε σπουδαίες εμφανίσεις με την Κολομβία και ο πρόεδρος της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ έδωσε 80 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στη Μαδρίτη. Η αλήθεια είναι ότι ο Χάμες δεν «έπιασε» στους Μερένχες, αλλά στη Βαυαρία φαίνεται πως περνάει καλύτερα –αυτό τουλάχιστον έδειξαν οι εμφανίσεις του με την Μπάγερν. Γενικά υπάρχουν ποδοσφαιριστές που συνήθως αποδίδουν καλύτερα με την εθνική ομάδα, παρά με τον σύλλογο στον οποίο θα μετακινηθούν.
Ο Βέλγος Αξελ Βίτσελ, δεν αγωνίστηκε ποτέ σε κορυφαίο σύλλογο. Προτίμησε να μετακομίσει στην Κίνα, καθώς απέρριψε πρόταση της Γιουβέντους, ωστόσο θεωρείται σταθερή αξία με τη φανέλα της Εθνικής Βελγίου. Το 2014 εντυπωσίασε ο τερματοφύλακας της Κόστα Ρίκα Κέιλορ Νάβας, αποκτήθηκε από τη Ρεάλ και κατάφερε να γίνει βασικός. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, η Ρεάλ είχε δείγματα γραφής και από τη θητεία του στη Λεβάντε.