Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι «πιστεύω στο ΝΑΤΟ» και τους ευρωπαίους συμμάχους να τον διαβεβαιώνουν ότι τα «δεν πληρώνω» ανήκουν πια στο παρελθόν και ότι στο μέλλον θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, η «ευχάριστη ατμόσφαιρα» επικράτησε τελικά στη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που περατώθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

«Ο Τραμπ γαβγίζει, το καραβάνι της Συμμαχίας προχωρά» σχολίαζε ειρωνικά μια βελγική εφημερίδα, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα «πυροτεχνήματα» που εκτοξεύει ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ κάθε φορά που επισκέπτεται την Ευρώπη τείνουν πλέον να λάβουν εθιμικό χαρακτήρα. Με το «καλημέρα» άλλωστε αυτή τη φορά επιτέθηκε στη Γερμανία χαρακτηρίζοντάς την όμηρο της Ρωσίας λόγω του φυσικού αερίου που αγοράζει, για να δηλώσει λίγο αργότερα πως η σχέση του με την καγκελάριο Μέρκελ είναι εξαιρετική. Στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, για να διευκρινίσει όμως λίγο μετά πως δεν υπάρχει λόγος αφού όλα τα κράτη – μέλη υποσχέθηκαν πως ώς το 2024 θα έχουν ανεβάσει τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ τους. Κάτι που άλλωστε είχαν δεσμευθεί πως θα κάνουν ήδη το 2014. Εκτοτε όμως μόνο πέντε χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επιτύχει τον στόχο αυτό, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο κ.ά. βρίσκονται κάτω από το 1,5% και μάλλον δύσκολα θα επιτύχουν το 2% ώς το 2024. Κατά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο στόχος πρέπει να είναι το 4% του ΑΕΠ, λέγοντας όμως πως χθες πραγματοποιήθηκε ένα πρώτο βήμα.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν μετρημένες και διεξήχθησαν με σεβασμό, παρά τα επικριτικά μηνύματα που έστελνε στο Twitter ο Τραμπ πριν από τη Σύνοδο και στη διάρκειά της.

«Διάβασα τα μηνύματα των 140 χαρακτήρων» είπε ο Μακρόν και συνέχισε λέγοντας ότι «οι συζητήσεις είχαν διαφορετικό τόνο. Ηταν ειλικρινείς, όμως δεν διατυπώθηκαν κατηγορίες ούτε επιδείχθηκε έλλειψη σεβασμού».

Ο Μακρόν δήλωσε ακόμη πως δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητα καλή ιδέα να αυξηθεί ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ στο 4% του ΑΕΠ από το 2%, όπως πρότεινε ο Τραμπ.

Ο γάλλος ηγέτης είπε επίσης πως ο Τραμπ δεν απείλησε να αποσυρθεί από τη Συμμαχία εξαιτίας των δεσμεύσεων των ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσιγκτον σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, αντίθετα απ’ ό,τι είχαν μεταδώσει μερικά μέσα ενημέρωσης.

«Ολοι συμφώνησαν να αυξήσουν τις δαπάνες ευθυγραμμιζόμενοι με τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν το 2014» δήλωσε ο Μακρόν. «Πιστεύω πως το ΝΑΤΟ εξέρχεται πολύ πιο ισχυρό» κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη Ρωσία του Πούτιν, με τον οποίο θα συναντηθεί μεθαύριο, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε δημοσίως πως δεν τη βλέπει ως εχθρό αλλά ως ανταγωνιστή. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ωστόσο, επέκρινε το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 που θα συνδέσει τη Ρωσία με τη Γερμανία, διασπώντας την ΕΕ, της οποίας πολλές χώρες, με πρώτη την Πολωνία, συντάχθηκαν με την αμερικανική άποψη. Από γερμανικής πλευράς η Ανγκελα Μέρκελ αρκέστηκε να υπενθυμίσει πως η Γερμανία είναι η υπ’ αριθμόν 2 πάροχος έμψυχου δυναμικού στους κόλπους της Συμμαχίας, αλλά και ότι η ίδια γνωρίζει από πρώτο χέρι τι θα πει να ζεις υπό τις διαταγές του Κρεμλίνου.