Ως ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Τσίπρα για τα περιθώρια «ευελιξίας» έναντι των μνημονιακών δεσμεύσεων μετά την τυπική ολοκλήρωση του Μνημονίου στις 20 Αυγούστου ερμηνεύουν πηγές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την εμπλοκή με την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ εξαιτίας της διατήρησης του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου για ακόμα έξι μήνες.
Η δόση δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκταμιευθεί εγκαίρως πριν από τη λήξη του προγράμματος, εκτιμούν οι πηγές, σημειώνοντας όμως ότι η υπόθεση αυτή έδωσε ένα προκαταβολικό ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση έναντι ενδεχόμενων σκέψεων μεταμνημονιακής χαλάρωσης.
ESM και ΕΚΤ φέρονται να μην είχαν ενημερωθεί εγκαίρως μέσω της τυπικής μνημονιακής διαδικασίας για την απόφαση παγώματος του ΦΠΑ για έξι μήνες, ενώ για λογαριασμό της Κομισιόν ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως ήταν σε γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν πληροφορίες, επίσης δεν είχε ενημερωθεί αρμοδίως, και κατά τη διαδικασία επικύρωσης των 88 προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης προέκυψε η «παρατυπία» στο θέμα του ΦΠΑ, η

οποία θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια.

Οι πηγές σημειώνουν ότι μέσω της εμπλοκής στο θέμα της δόσης ξεκαθαρίστηκε απόλυτα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα γίνει ανεκτό πισωγύρισμα στο θέμα των συντάξεων ή άλλων σοβαρών μνημονιακών δεσμεύσεων. Το Μνημόνιο τελειώνει, αλλά παραμένει ζωντανό…
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου σημειώνουν ότι «η Ελλάδα παραβίασε τους όρους του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης», με τη «FAZ» να φιλοξενεί δηλώσεις του Φρανκ Σέφλερ, βουλευτή των γερμανών Φιλελευθέρων, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εκ νέου να εξαπατήσει την κοινότητα».
Ενδεικτική είναι και η εκτίμηση του Bloomberg: «Η εκπλήρωση των υποσχέσεων για ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας ίσως αποδειχθεί πρόκληση, καθώς μια πιθανή αντιπαράθεση με τους πιστωτές μπορεί να περιπλέξει την ισχνή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων».
Χθες ο ESM επικύρωσε επί της αρχής την εκταμίευση της δόσης, η οποία όμως αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα τον Αύγουστο, αφού νωρίτερα κοπούν τα 28 εκατ. ευρώ των δαπανών του υπουργείου Αμυνας (ισοδύναμο μέτρο) και το γερμανικό Κοινοβούλιο σφραγίσει την έκθεση συμμόρφωσης.
Αντιδράσεις. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με δηλώσεις του (Στο Κόκκινο) επιχείρησε να υποβαθμίσει την εμπλοκή λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα, όλα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις της 21ης Ιουνίου».Σχολίασε δε ότι «ενδεχομένως θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξαν κάποιες περιθωριακές προσπάθειες από κάποιους δεξιούς κύκλους να δημιουργηθεί θέμα, ωστόσο φάνηκε ότι είναι αναντίστρεπτη η πορεία της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει, κανένας δεν θέλει να τη σταματήσει και κανείς δεν θα τη σταματήσει»…
Οσον αφορά τις «ισοδύναμες» περικοπές δαπανών του υπουργείου Αμυνας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών ζητεί με έγγραφό της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να μην προχωρήσουν, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου «δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω μειώσεις». Μέρος των περικοπών (9 εκατ. ευρώ) αφορά δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μετακινήσεων προσωπικού.