«Πρώτιστο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η επανασυσπείρωση του κόσμου της Αριστεράς και όλων των προοδευτικών πολιτών» αναφέρει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο Νίκος Φίλης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας για μια χώρα που, παρά τα σημαντικά βήματα, παραμένει αποικία χρέους, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση». Ο πρώην υπουργός τονίζει ακόμη πως η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο να μην ισχύσουν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις, ενώ για τις επίμαχες τροπολογίες σχετικά με τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές σχολιάζει με νόημα πως «η πιθανή αντισυνταγματικότητα θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί, ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να σηκώσει όλο αυτόν τον θόρυβο».
Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την τροπολογία για κοινή διεξαγωγή ευρωεκλογών, περιφερειακών και δημοτικών εκλογών; Βλέπετε και εθνικές εκλογές τον Μάιο;
Την απάντηση στην τελευταία ερώτηση την ξέρετε. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, παρά τις συνεχείς προαναγγελίες τους από την αξιωματική αντιπολίτευση που κούρασε και κουράστηκε να τις επιζητεί επί τρία ολόκληρα χρόνια. Σε ό,τι αφορά την τροπολογία, προσωπικά δεν είδα κάποιο «άδειασμα», αλλά τον συνυπολογισμό μιας πιθανής νομικής περιπλοκής αν παρατεινόταν η θητεία των σημερινών αυτοδιοικητικών Αρχών, με την ανάγκη να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στον νέο τρόπο εκλογής των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. Θα συμφωνήσω ότι ειδικά η πιθανή αντισυνταγματικότητα θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να σηκώσει όλο αυτόν τον θόρυβο και να εξαπολύσει άδικες επιθέσεις εναντίον του υπουργού Εσωτερικών. Με τον νέο νόμο γίνονται σοβαρά βήματα για να έρθει η Αυτοδιοίκηση πιο κοντά στον πολίτη, να λειτουργήσουν οι δήμοι ως κύτταρα δημοκρατίας και αποτελεσματικών πολιτικών, χωρίς τις παθογένειες των κομματικών και οικονομικών εξαρτήσεων. Με τον νόμο γίνονται δεκτά ώριμα αιτήματα του χώρου της Αυτοδιοίκησης, που η παραπέρα εμβάθυνσή τους μπορεί να επιτευχθεί με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως δημοσκόπηση.
Οσο για τα περί αποδοκιμασίας, ας μη βιάζονται κι ας μην επιχαίρουν οι αντίπαλοί μας. Τώρα, που αυτοί έχουν πιάσει τα ανώτατα όρια της εκλογικής τους επιρροής, αρχίζει η ανασύνταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Το τοπίο μέχρι τις εκλογές θα αλλάξει. Αλλάζει ήδη, με τη συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται μετά το τέλος των δανειακών συμβάσεων τον Αύγουστο, αλλά και τις επιβεβλημένες διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική μας. Αλλωστε, a contrario, τις νέες δυνατότητες αναγνωρίζουν και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτό υπερακοντίζουν, υποκριτικά, να μην ισχύσει μια σειρά δεσμεύσεων έναντι των δανειστών τώρα.
Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι λένε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε σε κατάσταση απομόνωσης μετά τη συμφωνία των Πρεσπών… Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει πρωτίστως η ικανότητά του να εκφράζει και να εκπροσωπεί την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία των «από κάτω» και των μεσοστρωμάτων που η κρίση επιδείνωσε δραματικά τη θέση τους. Είμαι ο τελευταίος που θα υποτιμούσα την ανάγκη πολιτικών συμμαχιών και ανοιγμάτων. Αλλωστε, για το αντίθετο είχα κατηγορηθεί πέρυσι, όταν είχα αναφερθεί στην ανάγκη να αναδιαμορφωθούν οι σχέσεις με εκείνα τα τμήματα της Κεντροαριστεράς που συνειδητοποιούν την ανάγκη να απεμπλακεί αυτός ο χώρος από τη μέγγενη του νεοφιλελευθερισμού και τη σύμπλευση με τη Δεξιά. Φέτος, αυτή η επιδίωξη έχει γίνει κοινός τόπος. Ομως επιμένω ότι κεντρικό καθήκον μας είναι η επανασυσπείρωση του κόσμου της Αριστεράς και όλων των προοδευτικών πολιτών. Δίπλα και όχι πάνω από αυτόν τον στόχο πρέπει να αρθρώνεται η πολιτική των συμμαχιών μας, σε μια σχέση αλληλεπίδρασης, όχι υποκατάστασης.
Μοιάζει ίσως αιρετικό, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, μια επωφελής για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία, βοηθάει στη διαμόρφωση συνθηκών ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας της Αριστεράς στα κρίσιμα πεδία της εθνικής μας αυτογνωσίας, του διεθνούς προσανατολισμού της χώρας και της υπέρβασης των εθνικιστικών ψυχώσεων. Πεδία τα οποία μαζί με εκείνο του Προσφυγικού αποτελούν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη τους χώρους εκείνους όπου συντάσσεται και ενδυναμώνεται το ρεύμα του ακροδεξιού αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού. Παραδοσιακές φιλελεύθερες κεντροδεξιές ή κεντρώες δυνάμεις τρομάζουν, αναδιπλώνονται ή είναι έτοιμες να υποταχθούν στους διάφορους Ορμπαν, Σαλβίνι και Κουρτς, που υλοποιούν το σχέδιο των ακροδεξιών συμβούλων του κ. Τραμπ περί «συντηρητικής επανάστασης», για την οποία πρώτη είχε κάνει λόγο η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, δεν κρύβεται, δίνει τη μάχη και σε αυτά τα δύσβατα, λόγω της μακρόχρονης εθνικιστικής μονοκαλλιέργειας, εδάφη. Διαμορφώνει συνειδήσεις και κερδίζει ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις. Γιατί πέρα από τις κραυγές και τα αναθέματα υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι αντιλαμβάνονται πού οδηγεί την κοινωνία η συνδυαστική διαβρωτική επίδραση του νεοφιλελευθερισμού στην κοινωνική και οικονομική οργάνωση και του εθνικισμού, του ρατσισμού και του αντιπροσφυγικού μένους στο πεδίο των θεσμών της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων.
Θα ήταν όμως υπερβολικός αν υποστήριζε κανείς ότι η κυβέρνηση στο Μακεδονικό είναι υπό ομηρεία, και μάλιστα ιδιότυπη, του κυβερνητικού της εταίρου; Προσωπικά, θέλω να πιστεύω ότι ισχύουν περισσότερο όσα έχει επίσης πει ο κ. Καμμένος, ότι δηλαδή δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να διαταράξει την κυβερνητική σταθερότητα και ότι μέχρι τέλους θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση. Στη νέα περίοδο που μπαίνει η πατρίδα μας, η διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας είναι ένα κρίσιμο προαπαιτούμενο, προκειμένου να μπούμε στον δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης.
Μα, ο Πάνος Καμμένος κρατά την «πρίζα» που είναι η ψήφος εμπιστοσύνης και δηλώνει έτοιμος να την τραβήξει, όταν έλθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή. Αυτό είπε προχθές στις Βρυξέλλες… Η επιμονή της αντιπολίτευσης για εκλογές εδώ και τώρα με τη συνεπικουρία των φιλικών της ΜΜΕ, αλλά και ισχυρών δυνάμεων της επιχειρηματικής διαπλοκής, είναι ανεύθυνος τυχοδιωκτισμός. Σε ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα συμπράξει ο κ. Καμμένος, χωρίς να αναιρεί το σύνολο της πολιτικής του παρουσίας ως αρχηγού κόμματος και κυβερνητικού εταίρου.
Η συμφωνία ενδεχομένως να περάσει με την ψήφο ανεξαρτήτων του Ποταμιού, ίσως και άλλων, αλλά δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση; Κατηγορηματικά όχι!
Τελικά, τι γίνεται με τις συντάξεις; Θα φορέσετε εσείς τη δική σας γραβάτα αν καταφέρετε να μην περικοπούν; Είναι θέμα που το έχετε σηκώσει πολύ ψηλά πολιτικά εδώ και μήνες, αν και οι αντίπαλοί σας υπενθυμίζουν ότι κι εσείς έχετε υπερψηφίσει τις μειώσεις. Θα το σκεφτώ, τώρα που η γραβάτα στη χώρα μας έχει ανυψωθεί σε σύμβολο ελπίδων και προσδοκιών! Για μένα σημασία έχει να γίνει πράξη η δέσμευσή μας ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο να μην ισχύσουν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις που επέβαλε το ΔΝΤ πέρυσι. Φέτος όμως έχει βελτιωθεί η ελληνική οικονομία, έχουν διαψευσθεί οι κασσάνδρες, έχουν εκλείψει οι δημοσιονομικοί και διαρθρωτικοί λόγοι που έχει επικαλεσθεί το ΔΝΤ, το οποίο άλλωστε δεν συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα. Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων κι εγώ, όχι γιατί είμαστε περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητοι, αλλά επειδή είχαμε διαβλέψει τις θετικές δυνατότητες, είχαμε θέσει το ζήτημα ήδη από το Πάσχα, όταν η αντιπολίτευση βούλιαζε σε μια αδίστακτη καταστροφολογία. Τώρα ξύπνησαν και καταθέτουν τροπολογίες, ενώ ταυτοχρόνως επιτίθενται εναντίον του Μοσκοβισί! Η κυβέρνηση κάνει μια έντιμη διαπραγμάτευση και μπορεί να κερδίσει. Θα είναι η πρώτη κυβέρνηση στην εποχή των Μνημονίων που δεν θα πετσοκόψει τις συντάξεις, με δεδομένο ότι ήδη έχουν υπάρξει δώδεκα περικοπές επί κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και υποστήριξης της εσωτερικής ζήτησης, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αναπτυξιακή μας πορεία.
Η νέα «ψυχρολουσία» στο Eurogroup σάς αιφνιδίασε; Η προχθεσινή εξέλιξη στο Eurogroup για ένα ασήμαντο θέμα δείχνει πόσο αποφασισμένο είναι το ιερατείο της λιτότητας να επιμείνει σε μια πολιτική που καταστρέφει την Ευρώπη. Πρόκειται για μονομερή κίνηση εναντίον της χώρας μας, με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους θεσμούς για την πρόθεσή της να μειώσει τον ΦΠΑ στα νησιά, όπως παραδέχθηκε ο επίτροπος Μοσκοβισί. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πραγματικότητα και τους συσχετισμούς, πρέπει την περίοδο μετά την έξοδο, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, να δώσουμε τη μάχη για την υπέρβαση της λιτότητας και για την ακύρωση και την αντιστροφή των πιο επαχθών μνημονιακών καταναγκασμών (εργασιακές σχέσεις – μισθοί – συντάξεις – αφορολόγητο). Η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, για μια χώρα, που παρά τα σημαντικά βήματα, παραμένει αποικία χρέους, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Θα απαιτήσει συγκρούσεις και πρέπει από τώρα να είμαστε έτοιμοι να τις δώσουμε με επιτυχία.