Μια πρώτη πικρή γεύση για την ενισχυμένη επιτήρηση της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο έδωσε το μπλόκο που επέβαλε το Eurogroup στην εκταμίευση της δόσης, αρνούμενο να αποδεχθεί την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Το γερμανικό βέτο και η προσωρινή αναστολή της εκταμίευσης, σε μια ενέργεια της κυβέρνησης που θεωρήθηκε μονομερής, μοιάζει με πρόβα τζενεράλε ενάμιση μήνα πριν από την ένταξη του νέου πλαισίου εποπτείας, διαπιστώνουν παράγοντες που γνωρίζουν εκ των έσω τις διαθέσεις των δανειστών. Με τον τρόπο αυτόν έγινε πάλι σαφές ότι το καθεστώς αυτό θα αποκλίνει ελάχιστα από τις γραμμές της αυστηρής μνημονιακού τύπου επιτήρησης που έζησε η χώρα μας τα τελευταία οκτώ χρόνια, σε πείσμα των κυβερνητικών ισχυρισμών για το τέλος των Μνημονίων.
Το Eurogroup κέρασε γερμανικό πικρό καφέ τον Τσακαλώτο και στο θέμα των περικοπών στις συντάξεις και στο αφορολόγητο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, διεμήνυσε ο επικεφαλής του Μάριο Σεντένο, φέρνοντας σε αμήχανη θέση ακόμη και τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο και «σύμμαχο» της ελληνικής κυβέρνησης Πιερ Μοσκοβισί. Λίγες μέρες πριν ο ίδιος είχε καλλιεργήσει ελπίδες για μια «ευέλικτη» στάση των δανειστών στο θέμα αυτό, που είναι ικανό να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες. Και αυτό αφού οι ήδη «ψηφισμένες» από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μειώσεις στις συντάξεις θα είναι το πρώτο «καθαρόαιμο» μνημονιακό μέτρο που θα κληθεί να επιβάλει η συγκυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2019, καταρρίπτοντας πλήρως τον μύθο περί «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια που η ίδια ευαγγελίζεται για την επόμενη μέρα μετά τις 21 Αυγούστου.
Κάπως έτσι, η κυβέρνηση, που το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε θετικές προσδοκίες προς τους συνταξιούχους και εμφανιζόταν να κρύβει άσους κάτω από το μανίκι της που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ευνοϊκά την ίδια για τους όρους και τον χρόνο των επόμενων εκλογών, ξαναβρέθηκε με τα χέρια δεμένα. Εκ των πραγμάτων με τα χέρια δεμένα θα πάει στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ήλπιζε αρχικά ότι ως αντάλλαγμα για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό και στο μακεδονικό ζήτημα οι Γερμανοί θα του κάνουν τη χάρη να αναβάλει για λίγο το μαχαίρι στις συντάξεις, εκτονώνοντας τις ισχυρές εσωκομματικές αντιδράσεις για το θέμα αυτό, για να σχεδιάσει με άνεση χρόνου τον εκλογικό προγραμματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως στο τραπέζι εξακολουθούν να υπάρχουν οι εκλογές το 2019 αλλά με κόστος και ρίσκο. Το χριστουγεννιάτικο δώρο από το υπερπλεόνασμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους ως αντιστάθμισμα για τις περικοπές του 2019 δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει τα προσδοκώμενα, από την ίδια, πολιτικά οφέλη. Είναι άλλο ένας προσωρινός μποναμάς και άλλο μια πετσοκομμένη σύνταξη για πάντα.
Με το μακεδονικό ζήτημα ανοικτό και ως μια συνεχή απειλή για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης, οι αποφάσεις του Eurogroup δίνουν άλλη δυναμική στις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων κρίσιμων μηνών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο πολιτικό σκηνικό θα «χυθεί αίμα» και αν η κυβέρνηση επιλέξει τη λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θα υποσχεθεί τα πάντα, συμπαρασύροντας στο κυνήγι της ψήφου τα υπόλοιπα κόμματα. Σε ένα κρεσέντο παροχών και εξαγγελιών που θα αποδειχθούν αυταπάτες την επόμενη μέρα, διαιωνίζοντας το κλίμα ακραίας πολιτικής πόλωσης με υποθήκη τη χαμηλή, ούτως ή άλλως, αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού.