Αποτελεί συνήθη τακτική για τις κυβερνήσεις, λίγο πριν από το τέλος της θητείας τους να επιδιώκουν ορισμένες εκλογικές «διευθετήσεις», πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ωφεληθούν στις επικείμενες εκλογές. Ετσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έσπασε τις δύο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της Β’ Αθήνας και του Υπολοίπου Αττικής, ποντάροντας στο να καταγράψει λιγότερες απώλειες στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ωστόσο, το σπάσιμο των περιφερειών βρήκε θετική ανταπόκριση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η συγκεκριμένη τροπολογία υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς εκτός από τη συγκυβέρνηση, θετική ψήφο έδωσαν επίσης η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, Το Ποτάμι.
Η ΔΗΣΥ εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει πως τάσσεται υπέρ του σπασίματος καθώς είναι πάγιο αίτημά της. «Λέμε “όχι” στην απλή αναλογική και “ναι” στην κατάτμηση» σημείωσε χαρακτηριστικά χθες από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά.
Η ΝΔ αρχικά επιχείρησε να συνδέσει την κατάτμηση με την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού. Στη βάση αυτή, χρησιμοποίησε το σπάσιμο των περιφερειών ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει την τροπολογία που έφερε για την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού. Η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυριζόταν πως θα καταψηφίσει το σπάσιμο αν ο υπουργός Εσωτερικών δεν φέρει μια καλύτερη πρόταση για τους ομογενείς που θα προβλέπει κάτι περισσότερο από τη δημιουργία μιας γνωμοδοτικής επιτροπής για το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, η κεντρική γραμμή του κόμματος άλλαξε χθες το πρωί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην «παίξει παιχνίδια» με το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών διότι αποτελεί αίτημα και της ΝΔ. Αν η ΝΔ καταψήφιζε το σπάσιμο, ήταν βέβαιο πως τότε θα έδινε πάτημα στην κυβέρνηση να την κατηγορήσει πως εμμένει πεισματικά στην αρνητική της στάση και κάνει στείρα αντιπολίτευση. Το κυριότερο όμως είναι πως το σπάσιμο βολεύει εν μέρει τη ΝΔ επειδή με αυτόν τον τρόπο γκρεμίζει τα «καπετανάτα» που είχαν δημιουργηθεί στις μεγάλες περιφέρειες. Διότι είναι διαφορετικές οι εσωκομματικές ισορροπίες για έναν βουλευτή που εκλέγεται πρώτος στην τεράστια εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθήνας συγκεντρώνοντας περισσότερες από 150.000 ψήφους και διαφορετικές όταν εκλέγεται σε μια μικρότερη περιφέρεια με 50.000 ψήφους. Γι’ αυτό και χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σήμα στους βουλευτές του να δηλώσουν σε ποιες εκλογικές περιφέρειες θέλουν να είναι υποψήφιοι.
ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ. Με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να σπάσει τις μεγάλες περιφέρειες διαφαίνεται πως στόχευσή της ήταν να δημιουργήσει νέες περιφέρειες που στις επόμενες εκλογές θα μπορούσαν να είναι πιο ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτόν τον λόγο μετέφερε τους Δήμους Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Γαλατσίου (όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στις τελευταίες εκλογές) στα λεγόμενα βόρεια προάστια, στα οποία προηγείται η ΝΔ. Βασική σκοπιμότητα της «μεταφοράς» των παραπάνω δήμων στον βόρειο τομέα είναι να δημιουργήσει νέες δεξαμενές ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλοιώνοντας το εκλογικό μείγμα της ευρύτερης περιοχής και διασώζοντας κάποιες έδρες μέσα στη νέα περιφέρεια.
Κάτι αντίστοιχο επιδιώκει και με την ένταξη στον νότιο τομέα, όπου πρώτο κόμμα ήταν η ΝΔ, των Δήμων Ηλιούπολης, Δάφνης – Υμηττού, Βύρωνα, Καισαριανής και Ζωγράφου, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σημαντικό προβάδισμα στις προηγούμενες εκλογές.
Η ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ. Οι τρεις νέες εκλογικές περιφέρειες της «παλαιάς» Β’ Αθήνας αποτελούνται πλέον από τον βόρειο τομέα που περιλαμβάνει 14 δήμους και θα εκλέγει 15 βουλευτές, από τον δυτικό τομέα που περιλαμβάνει 7 δήμους και θα εκλέγει 11 βουλευτές και από τον νότιο τομέα που περιλαμβάνει 13 δήμους και θα εκλέγει 18 βουλευτές.
Σε αυτό το νέο πλαίσιο τα κόμματα εντάσσουν τους βουλευτές τους. Ετσι, στον βόρειο τομέα από τον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται να κατέβουν η Ελένη Αυλωνίτου, ο Χρήστος Σπίρτζης κι ενδεχομένως ο Γιώργος Κυρίτσης. Αντίστοιχα από τη ΝΔ προετοιμάζονται ο Aδωνις Γεωργιάδης, η Νίκη Κεραμέως, ενδεχομένως αυτόν θα επιλέξει και ο Κωστής Χατζηδάκης.
Για τη ΔΗΣΥ τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά καθώς στην πρώην Β’ Αθήνας εκλέγονται η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο νεοεισερχόμενος Γιώργος Καρράς. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που στις τελευταίες εκλογές έλαβε ισάξια ποσοστά σχεδόν σε όλους τους δήμους, έχει κλειδώσει στον βόρειο τομέα.
Στον δυτικό τομέα, από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κατεβαίνουν ο Δημήτρης Βίτσας, η Χαρά Καφαντάρη και ίσως ο Γιάννης Θεωνάς. Αντίστοιχα, από τη ΝΔ χθες φαίνεται να κλείδωσαν οι υποψηφιότητες του Μάκη Γιακουμάτου και της Αννας Καραμανλή, ενώ δεν αποκλείεται να κατέβει στην ίδια περιφέρεια και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Αν και εκλέγεται χωρίς σταυρό, τα δυτικά προάστια θα επιλέξει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε ο ίδιος σε πηγαδάκι που είχε στη Βουλή.
Στον νότιο τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να κατεβάσει τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Νίκο Ξυδάκη. Στη ΝΔ κλείδωσαν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Σοφία Βούλτεψη, η Αννα Ασημακοπούλου κι ενδεχομένως να κατέβει και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος εξετάζει και την επιλογή του βόρειου τομέα.
Οσον αφορά το πρώην Υπόλοιπο Αττικής, αυτό πλέον χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: Ανατολική και Δυτική Αττική. Η Ανατολική περιλαμβάνει 13 δήμους και θα εκλέγονται 10 βουλευτές. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται το όνομα του Πάνου Σκουρολιάκου. Από τη ΝΔ συζητούνται οι υποψηφιότητες της Γεωργίας Μαρτίνου και του Γιώργου Βλάχου.
Αντίστοιχα, η Δυτική Αττική θα περιλαμβάνει 5 δήμους και θα εκλέγονται 4 βουλευτές. Από τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανή είναι η υποψηφιότητα του Γιώργου Πάντζα. Από τη ΝΔ φαίνεται να κλείδωσε ο Θανάσης Μπούρας. Στη ΝΔ δεν έχουν καταλήξει ακόμα πού θα μετακινηθεί ο Μάκης Βορίδης, αν και τα στοιχήματα δείχνουν την Ανατολική Αττική.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΌ 150 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ο Κλεισθένης πήρε το πράσινο φως

Στη σκιά των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους ΟΤΑ υπερψηφίστηκε από 150 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 123. Η κατάτμηση των δύο περιφερειών υπερψηφίστηκε από 241 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 31.

Η πρόσκληση των Σκοπίων από το ΝΑΤΟ, αλλά και ο χρόνος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με τις καθοδηγούμενες βουλευτικές τροπολογίες, κυριάρχησαν στην πολιτική αντιπαράθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε θλιβερό το θέαμα των Τσίπρα – Καμμένου στο ΝΑΤΟ και επικίνδυνη την κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα. «Τώρα, στις Βρυξέλλες οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος παραδίδουν επί της ουσίας στα Σκόπια το νατοϊκό διαβατήριο. Και το κάνουν, έχοντας εκχωρήσει, πριν από τρεις εβδομάδες τη “μακεδονική” ταυτότητα και τη “μακεδονική” γλώσσα» τόνισε. Σχετικά με τη βουλευτική τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για τριπλές εκλογές τον Μάιο, τόνισε πως η οργή του λαού θα εκφραστεί σε όλες τις κάλπες. «Δοκιμάστε τριπλές εκλογές και θα τις χάσετε με κάθε τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε έντονο ύφος απάντησε ο Νίκος Βούτσης κατηγορώντας τη ΝΔ ότι χρησιμοποιεί ακροδεξιά ρητορική και υποσκάπτει τη δημοκρατία και τον ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την εθνικιστική ακροδεξιά ρητορική που έχει ως στόχο να κερδίσει μέρος της Χρυσής Αυγής»,είπε. «Πιστεύω ότι υπάρχει μια προσπάθεια να επανέλθουμε στην άκρως υπονομευτική πολιτική της ακινησίας erga omnes» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι για περισσότερα από 25 χρόνια η εξωτερική πολιτική της χώρας βρισκόταν σε «ακινησία».

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ. Νωρίτερα, είχε σημειωθεί μετωπική σύγκρουση μεταξύ Πάνου Σκουρλέτη και Αδωνη Γεωργιάδη για την απλή αναλογική. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δώσει φωνή σε όλες τις ακραίες δυνάμεις της χώρας, θυμίζοντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής ενισχύθηκε όταν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων.

«Δεν μπορείτε να μιλάτε εσείς που έχετε βάλει σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό τη ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή με μια ρητορική ακραίου εθνολαϊκισμού» απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης.

n Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, χαρακτηρίζει αναγκαία την απόσυρση του Κλεισθένη, καθώς «δεν περιέχει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση και παραδίδει την Αυτοδιοίκηση στη διαπλοκή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.