Τα κολωνάκια και τα ξερόχορτα που χωρίζουν την Ελλάδα από την Αλβανία και που χρειάζονται συντήρηση, ήταν σύμφωνα με το Μαξίμου, το περιεχόμενο της δήλωσης Τσίπρα περί συνόρων που είπε χθες και προκάλεσε αναστάτωση.
Με non paper το Μαξίμου επιτέθηκε κατά πάντων διευκρινίζοντας:
«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Σχολιάζουν ειδικότερα ότι «αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας».
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα». «Και η γελοιότητα έχει τα όριά της», σχολιάζουν.
Τι είναι, όμως, οι πυραμίδες; Στις συμφωνίες μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προβλεπόταν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής».
Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα δίμετρα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα. Από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία».
Οι πυραμίδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συντηρούνται ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων.
Νωρίτερα ερωτήματα προκάλεσε η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έπειτα και απότο φραστικό λάθος (;) του επιτρόπου για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίος άνοιξε θέμα «αναδιάρθρωσης» των συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας μετά τη συμφωνία που θα υπογραφεί.
Τι είπε στις Βρυξέλλες
Σε ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις συνομιλίες που έχουν ανοίξει με την Αγκυρα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».
Και συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τι θα συζητηθεί με την αλβανική κυβέρνηση στα εναπομείναντα θέματα της άρσης του εμπολέμου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και των συνόρων. «Έδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».
Κάποιοι πίσω από τις δηλώσεις αυτές διακρίνουν μια πρόθεση να υπάρξει αλλαγή των θαλάσσιων συνόρων που συνδέεται με την ΑΟΖ και την ακτογραμμή κι ότι δεν έχει σχέση με τα χερσαία σύνορα.
Υπήρξαν, ωστόσο, και στελέχη της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για μυστική διπλωματία και ζήτησαν ενημέρωση ενώ «καρφιά» έπεσαν στο διαδίκτυο με μηνύματα που αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας άνοιξε θέμα συνόρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις από από τρία 24ωρα ο Γ. Χαν είχε αναφερθεί σε αναδιάρθρωση των συνόρων που κάποιοι εξέλαβαν ως «αλλαγή» για να έρθει επίσημη «διόρθωση» της δήλωσης από την Κομισιόν.
Ο Μπερίσα
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προσέγγιση Αθήνας και Τιράνων έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση της γειτονικής περιοχής.
Για παράδειγμα μόλις προχθές ο Σάλι Μπερίσα επιτέθηκε στον Εντι Ράμα τονίζοντας ότι η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι «μαύρη ημέρα» για την Αλβανία. Καθώς, όπως ανέφερς «η Αλβανία παραδίδεται στην Ελλάδα», αναφερόμενος στη συμφωνία της θάλασσας και στους Αλβανοτσάμηδες.
Προκλητικός ο Μπερίσα επιμένει σε ανύπαρκτα θέματα λέγοντας ότι ο Ράμα αποφάσισε να εξαλείψει τις λέξεις ‘τσάμηδες’ και ‘τσαμουριά’, μια από τις άγριες περιστάσεις της εθνικής ιστορίας της Αλβανίας, «που ξεκινά από τη θυσία και τη γενοκτονία των Τσάμηδων και της μαρτυρικής τσαμουριάς».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας τον κατηγόρησε ότι επαναδιαπραγματεύεται συνθήκες του 1913 για τα σύνορα Αλβανίας- Ελλάδας, ότι «αποδέχεται τα 12 μίλια στα θαλάσσια σύνορα «ενώ με την Ιταλία και την Τουρκία έχει υπογράψει για μόλις 6 μίλια».