Κάποτε οι πολεμιστές είχαν ως σύμβολο το σπαθί τους και το τιμούσαν με πολλούς τρόπους και πολλούς συμβολισμούς. Εφτασε η μέρα λοιπόν που τη θέση του σπαθιού έλαβε ένα στιλό. Ο καθείς και τα όπλα του θα μου πείτε και όπως και να το κάνεις, παρά τις εντάσεις των ημερών, τα σπαθιά έχουν μπει στις θήκες τους. Ο Ζόραν Ζάεφ λοιπόν εισήγαγε χθες ένα νέο ήθος. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου ανάμεσα σε άλλα επικυρώθηκε η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο σκοπιανός πρωθυπουργός, αφού υπέγραψε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ φίλησε… το στιλό. Είχε προηγηθεί μια μικρή ομιλία του νατοϊκού γ.γ., ενώ αμέσως μετά ο Ζάεφ κάλεσε σε πάρτι σε 14 πόλεις της «Μακεδονίας», εμφανώς χαρούμενος με το τυπικό του πράγματος.
Επιστρέφω όμως στο στιλό – σπαθί. Ο Ζάεφ είπε με έναν κάποιο στόμφο πως με αυτό το στιλό κατάφερε στη χώρα του από αντιπολίτευση να γίνει κυβέρνηση, κατάφερε να υπογράψει συμφωνίες και επίσης με αυτό το στιλό, και προφανώς με τη δύναμη των διαπραγματεύσεων, θα πάρει και το δημοψήφισμα που by the way βεβαίωνε τους συνομιλητές του πως θα κερδίσει στη χώρα του. Εχω και την ακριβή του ατάκα: «Με ένα στιλό, καταστρέψαμε το καθεστώς, με το στιλό υπογράφηκε η πρόσκληση για Μακεδονία για την ένταξη στο NATO, με ένα στιλό θα ψηφίσουμε για το μέλλον μας». Για να δούμε…

Απουσίες
Εχω κάτι ακόμη ενδιαφέρον, πέρα από στιλό και σπαθιά, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που, λογικό γαρ, συγκέντρωσε όλα τα φλας και όχι μόνο λόγω Μελάνια Τραμπ. Ελειπαν που λέτε δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ. Ο δικός μας, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης που ως γνωστόν νοσηλεύεται στο ΓΝΑ με σοβαρό πρόβλημα υγείας, και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ –αυτός όμως, όπως μαθαίνω, όχι για λόγους υγείας. Κι αυτό αφού είναι ο δεύτερος μετά τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ που διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Ζάεφ βέβαια τον δικαιολόγησε λέγοντας πως όλες οι απόψεις ευδοκιμούν στις δημοκρατίες και πως αυτές θα αναμετρηθούν στο επικείμενο δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Για να δούμε…

Ψυχρολουσία
Να πω –κλείνοντας τα της Συνόδου –κάτι πιο γενικό: αντιλαμβάνομαι ως ψυχρολουσία πως ο Ζάεφ επανέλαβε πολλές φορές τον όρο Μακεδονία σκέτο, ενώ από την άλλη ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε συνεχώς τις δύο πλευρές χρησιμοποιώντας απλώς τα ονόματα των πόλεων –Αθήνα και Σκόπια δηλαδή. Αν από τώρα λέει τη χώρα του σκέτο Μακεδονία, καταλάβατε…

Μύλος για τον Μύλο

Μύλος… μαθαίνω γίνεται στη Λευκάδα με τη γνωστή παραλία Μύλος –δίπλα στον Αγιο Νικήτα -, μια από τις τελευταίες παρθένες παραλίες του νησιού, η οποία πρόσφατα γέμισε με δεκάδες ομπρέλες και ξαπλώστρες, επί ημερών –να θυμίσω –κυβέρνησης που έχει ως συνιστώσα της και Οικολόγους. Ο δήμαρχοςΚωνσταντίνος Δρακονταειδής(σημειωτέον στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και όπως μου λένε δεν το κατέχει και πολύ το άθλημα της διοίκησης) δηλώνει άγνοια για το όλο θέμα και το μυστικό βρίσκεται στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία έδωσε τη σχετική άδεια με χαμηλό τίμημα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής θα οργανώσουν διαδήλωση την Κυριακή κάνοντας λόγο για σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις. Θα επανέλθω.

Το τρολάρισμα της ΚΝΕ

Παρακολουθώ, όπως ξέρετε, στενά τη δραστηριότητα του ΚΚΕ. Να πω πως το τελευταίο διάστημα ο Περισσός τα πάει πολύ καλά επικοινωνιακά και φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Το λέω αυτό αφού από χθες διέρρευσε το νέο βίντεο της ΚΝΕ που τρολάρει τον Πρωθυπουργό και τις παλινωδίες του με το ΝΑΤΟ, με αφορμή και τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες. Για καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν κυβερνήσει σήκωνε την αντινατοϊκή παντιέρα και τώρα κάνει το ακριβώς αντίθετο. Η ΚΝΕ λοιπόν έφτιαξε ένα βίντεο, το κάνει με συχνότητα το τελευταίο διάστημα, χρησιμοποιώντας σκηνές από το σίριαλ «Δύο Ξένοι» και θυμίζοντας τη φράση τουΤσίπραπριν κυβερνήσει πως «το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης» ή μια παλαιότερη πως «δεν αλλάζω θέσεις σαν τα πουκάμισα». Κακό μπελά βρήκε οΤσίπραςμε τους νεολαίους του Περισσού.

Μπάχαλο

Τήρησε και φέτος η κυβέρνηση το έθιμο που θέλει το τελευταίο νομοσχέδιο πριν από το κλείσιμο της Ολομέλειας για τα θερινά τμήματα να φορτώνεται με πλήθος άσχετων κι εκπρόθεσμων τροπολογιών της τελευταίας στιγμής. Ετσι ο Κλεισθένης φορτώθηκε με δέκα υπουργικές τροπολογίες και το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία που ήταν το προτελευταίο φορτώθηκε με εννέα. Δηλαδή μέσα σε μία εβδομάδα κατατέθηκαν 19 υπουργικές τροπολογίες σε δύο νομοσχέδια χωρίς να συνυπολογιστούν οι βουλευτικές τροπολογίες που έπεφταν βροχή. Αυτές δημιούργησαν μεγαλύτερο μπάχαλο στο Κοινοβούλιο από το γράψε – σβήσε.