Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ πρωτοστάτησε στην κυβερνητική κρίση την οποία ο ίδιος προκάλεσε με αιχμή το Προσφυγικό. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με θύελλα αντιδράσεων της αντιπολίτευσης που ζητά την παραίτησή του. Η πέτρα του σκανδάλου ήταν μια δήλωση που έκανε παρουσιάζοντας την Τετάρτη το σχέδιό του για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Ηταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το γεγονός ότι την ημέρα που ο ίδιος είχε τα εξηκοστά ένατα γενέθλιά του την περασμένη εβδομάδα απελάθηκαν 69 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. «Δεν το είχα παραγγείλει, αλλά ο αριθμός είναι πολύ πάνω από τις συνήθεις απελάσεις» είπε ο Ζεεχόφερ.
Η χαρά του Ζεεχόφερ δεν κράτησε πολύ. Οπως έγινε λίγο αργότερα γνωστό, ένας από τους απελαθέντες αυτοκτόνησε με την επιστροφή του στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα. Ο 23χρονος αυτόχειρας είχε έρθει στη Γερμανία το 2011, σε ηλικία 16 χρονών, και απελάθηκε επειδή είχε καταδικαστεί σε χρηματικό πρόστιμο για μικροκλοπές και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών. Ο Ζεεχόφερ δεν γνώριζε την εξέλιξη αυτή όταν σχολίαζε τις απελάσεις. Αλλά η καταδίκη της τοποθέτησής του από την αντιπολίτευση ήταν άμεση. «Είναι μια αποτροπιαστική δήλωση» σχολίασε η βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke) Ούλα Γέπκε. Πρόκειται για αξιοθρήνητο κυνισμό, είπε ο πρόεδρος της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών «Γιούζος» Κέβιν Κίνερτ. «Ο Ζεεχόφερ δεν πρέπει πλέον να παίρνει αποφάσεις για τις τύχες ανθρώπων» συμπέρανε η κοινοβουλευτική ηγέτις των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ – Eκερτ.
Η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών. Αλλά ο Χορστ Ζεεχόφερ δεν θεωρεί ότι συντρέχει λόγος παραίτησης. Δεν είναι ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών υπεύθυνος για τις απελάσεις προσφύγων. Η ευθύνη για την επιλογή των προσώπων που απελαύνονται ανήκει στα τοπικά υπουργεία Εσωτερικών. Για τον συγκεκριμένο πρόσφυγα από το Αφγανιστάν την απόφαση έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών του Αμβούργου.
Στην κόντρα που ξέσπασε με τις δηλώσεις του, ο Ζεεχόφερ δεν έχει μόνον επικριτές. Εχει και υποστηρικτές που προέρχονται από το ακροδεξιό φάσμα. Η κοινοβουλευτική ηγέτις της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Aλις Βάιντελ χαρακτήρισε την κριτική που ασκείται στον Ζεεχόφερ «προσχηματική και υποκριτική». Ο υπουργός Εσωτερικών «δεν μπορεί να επικρίνεται επειδή εφαρμόζει το δίκαιο και τον νόμο», δήλωσε η Βάιντελ, «το πολύ πολύ να επικριθεί επειδή αυτό συμβαίνει αποσπασματικά και χωρίς συνέπεια».
Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της «εθνικής λύσης» για τη Γερμανία στη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Το ζήτημα αυτό προκάλεσε σοβαρή κρίση στη σχέση του υπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ και τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες που ακολουθούν τη γραμμή της «ευρωπαϊκής λύσης». Ο Ζεεχόφερ εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Iνσμπρουκ της Αυστρίας. Αλλά υπό προϋποθέσεις. «Βλέπω τη βούληση των άλλων υπουργών της ΕΕ να φτάσουμε σε μια κοινή απάντηση στο επίμαχο ζήτημα της μετανάστευσης» είπε. Ωστόσο δεν έχει επιφυλάξεις. «Επιμένω στη θέση μου: όσο περισσότερα καταφέρνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο λιγότερα θα χρειαστεί να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο» σημείωσε ο Ζεεχόφερ. Πρακτικά η απειλή του Ζεεχόφερ σημαίνει ότι η Γερμανία θα επαναπροωθεί μονομερώς συγκεκριμένους πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορα Αυστρίας – Γερμανίας εάν δεν υπάρξει συναινετική λύση για την υποδοχή τους από άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ.

Ενίσχυση της Frontex

Το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ αποφάσισε να δοθεί προτεραιότητα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στην ενίσχυση της Frontex. Επειτα από συναντήσεις που είχε με τον αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Σεμπάστιαν Κικλ και τον ιταλό ομόλογό του και πρόεδρο της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο Χορστ Ζεεχόφερ εκτίμησε ότι το αργότερο στις αρχές Αυγούστου η Γερμανία θα υπογράψει με Ελλάδα, Ιταλία και Αυστρία διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης προσφύγων που έχουν υποβάλει εκεί αίτηση ασύλου.