Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας κατά μια βαθμίδα, από BB+ σε BB, επικαλούμενος τις ανησυχίες που προκαλεί η κατάσταση της οικονομίας της αλλά και τις επιλογές του προέδρου Ερντογάν μετά τις τελευταίες εκλογές.
Οι βαθμίδες αυτές ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία των «σκουπιδιών», στην οποία περιλαμβάνονται χώρες με υψηλό επενδυτικό ρίσκο.
Ο οίκος υπογραμμίζει την αρνητική προοπτική της τουρκικής οικονομίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης το επόμενο εξάμηνο.
Σε ανάλογη κατηγορία έχουν αξιολογήσει την Τουρκία και οι άλλοι δυο οίκοι, Moody’s και Standard & Poor’s.
Ο οίκος κρίνει ότι «οι κίνδυνοι που βαραίνουν στη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας επιτείνονται».
Και υπενθυμίζει ότι το χρηματοοικονομικό περιβάλλον καθίσταται δυσκολότερο, ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενώ θα υπάρξουν συνέπειες από την βουτιά της συναλλαγματικής ισοτιμίας της νέας τουρκικής λίρας για τον ιδιωτικό τομέα, το χρέος του οποίου συχνά είναι αποτιμημένο σε ξένα νομίσματα.
«Τα πρώτα μέτρα ενέτειναν την αβεβαιότητα»
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής μειώθηκε τους τελευταίους μήνες και τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν μετά τις εκλογές του Ιουνίου ενέτειναν την αβεβαιότητα».
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρεται επίσης στην τοποθέτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Ερντογάν, στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών και στην απουσία μεταρρυθμιστών στη νέα τουρκική κυβέρνηση.
Οι ειδικοί ανησυχούν για τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η τουρκική οικονομία ασθμαίνει: η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας δεν σταματάει να πέφτει έναντι του αμερικανικού δολαρίου (-30% από την αρχή του έτους), ενώ ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση έσπασε το φράγμα του 15% τον Ιούνιο (15,39% από τον αντίστοιχο μήνα του 2017), ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2003.
Οι αγορές ανησυχούν επίσης για την παρέκκλιση της χώρας στον αυταρχισμό.
Η Τουρκία πέρασε επισήμως αυτή την εβδομάδα από το κοινοβουλευτικό στο προεδρικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατάει πλέον αποκλειστικά στα δικά του χέρια την εκτελεστική εξουσία. Στο πλαίσιο της μετάβασης, καταργήθηκε το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας απέκτησε παράλληλα με διάταγμα το προνόμιο να διορίζει εκείνος τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα ότι στα δικά του χέρια θα βρίσκεται επίσης το πηδάλιο ως προς τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στη χώρα.