Εκστρατεία για να προσελκύσει χιλιάδες κυρίως υψηλόβαθμους τραπεζίτες και άλλα στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών έχει ξεκινήσει η Γαλλία ενόψει του Brexit. Η κυβέρνηση της χώρας για τον λόγο αυτό προσφέρει κίνητρα στη φορολόγηση κεφαλαίων, αλλά και ευκολίες στις οικογένειες των στελεχών αυτών, όπως είναι το άνοιγμα ειδικών σχολείων για τα παιδιά τους. Στόχος είναι οι τραπεζίτες να προτιμήσουν το Παρίσι, υπερισχύοντας του ανταγωνισμού άλλων πόλεων όπως η Φρανκφούρτη, το Δουβλίνο και το Λουξεμβούργο. Ολα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να κάνει τη χώρα πιο ανταγωνιστική, καθώς αυτού του είδους οι θέσεις στη συνέχεια μπορούν να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό το διάστημα άμεσος στόχος είναι να μεταφερθούν στο Παρίσι περίπου 3.500 τέτοιες θέσεις εργασίας από το Λονδίνο. Την προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει η υφυπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Ντελφίν Ζενί Στεφάν, η οποία σε διήμερη επίσκεψή της στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και στελέχη επενδυτικών εταιρειών όπως hedge funds και private equity, με στόχο να προωθήσει την υποψηφιότητα του Παρισιού. Οι τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν έχουν ξεκινήσει –προς το παρόν τουλάχιστον –μαζικές μεταφορές εργαζομένων από το Λονδίνο σε άλλες πόλεις. Υψηλόβαθμα στελέχη όμως έχουν αρχίσει να εξετάζουν όλες τις επιλογές, καθώς τους αμέσως επόμενους μήνες θα γίνουν αρκετές χιλιάδες μετακινήσεις. Τα στελέχη αυτά το τελευταίο διάστημα φαίνεται να προτιμούν τη μετακίνηση τέτοιων θέσεων εργασίας στο Παρίσι αντί για τη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 120 εταιρείες, οι οποίες εκτιμούν ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2019 που πρέπει να ολοκληρωθεί επισήμως η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μετακινηθούν σε άλλες πόλεις της ΕΕ 5.000 στελέχη. Ως πιθανότερος προορισμός προβάλλει τώρα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πρωτεύουσα της Γαλλίας. Πρόκειται για καλά νέα για την περιοχή Ιλ ντε Φρανς, η οποία έχει παρουσιάσει αρκετές πρωτοβουλίες για να προσελκύσει τέτοια στελέχη. Η Γαλλία σκοπεύει, για παράδειγμα, να ανοίξει έως τον Σεπτέμβριο του 2019 ειδικά σχολεία για τα παιδιά ξένων εργαζομένων, όπου η διδασκαλία θα γίνεται στις γλώσσες τους. Τα σχολεία αυτά δεν θα ακολουθήσουν τον ισχύοντα κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον το 50% των μαθημάτων στη χώρα πρέπει να γίνεται στα γαλλικά.

Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μεταφορά στελεχών στο Παρίσι λόγω του Brexit είναι, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η HSBC, η Goldman Sachs, η Bank of America, η Citigroup και η Morgan. Στο Παρίσι θα μεταφερθούν επίσης τα περίπου 200 στελέχη της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).