Εν μέσω θερινών διακοπών η γερμανική Βουλή αναμένεται την πρώτη Αυγούστου να αποδεσμεύσει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου Μνημονίου. Η προχειρότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανατρέψει μονομερώς τα συμφωνηθέντα την υποχρεώνει να βρει την τελευταία στιγμή ισοδύναμα μέτρα για το κενό των εσόδων από τη μη εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι πρέπει να τηρηθούν» είχε πει ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς στη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, εξηγώντας την εμπλοκή. «Τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ενημέρωσης και συναπόφασης του γερμανικού κοινοβουλίου είναι αυτονόητο ότι θα τηρηθούν και θα το κάνουμε πάντα. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής να έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί» είπε χθες στα «ΝΕΑ» εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο.
Η εμπλοκή επήλθε μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει την αύξηση του ΦΠΑ για τα ελληνικά νησιά που περιελάμβανε η συμφωνία του Eurogroup για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η Ελλάδα πριν από την εκπνοή του προγράμματος βοήθειας αθετεί ένα συμφωνημένο μέτρο. Είναι ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης» είπε σε γερμανικά μέσα ο Εκχαρντ Ρέμπεργκ, σημαίνον στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης CDU στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Μπούντεσταγκ. Θα δημιουργούσε και κακό προηγούμενο για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας.
Η αναμενόμενη συνεδρίαση της μόνιμης Επιτροπής την 1η Αυγούστου κατέστη αναγκαία μετά την αλλαγή των δεδομένων της συμφωνίας που ενέκρινε η ολομέλεια της γερμανικής Βουλής στις 29 Ιουνίου. «Είναι μια αλλαγή στην έκθεση υλοποίησης» εξήγησε στα «ΝΕΑ» πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Επί της ουσίας, στο Βερολίνο περιμένουν ότι η Αθήνα θα βρει ισοδύναμα μέτρα για το κενό των 28 εκατ. που θα απέφερε η εφαρμογή του ΦΠΑ στα νησιά. Παρά την ευαισθησία για τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που είναι στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, η αλλαγή των συμφωνηθέντων δημιουργεί μια τυπική υποχρέωση, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί. «Είμαστε συνταγματικά δεσμευμένοι να συμπεριλάβουμε την Ομοσπονδιακή Βουλή στις αποφάσεις, δεν ψιλολογούμε, αυτή είναι η προβλεπόμενη διαδικασία» σημείωσε η ίδια πηγή.