Το επικοινωνιακό χαρτί μιας εξόδου στις αγορές πριν από το τέλος του τρίτου Μνημονίου θα ήθελε παίξει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» μετά την έντονη κριτική που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και παραγωγικούς φορείς για τις δεσμεύσεις και τους όρους που συνοδεύουν το μεταμνημονιακό πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας. Μια πετυχημένη έκδοση ομολόγων θα διευκόλυνε τα σχέδια της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις κάλπες.
Σε χθεσινό δημοσίευμά της η «Handelsblatt» αναφέρεται στις προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σχολιάζοντας ότι παρά τις διάφορες απόψεις που ακούγονται, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βιαστεί.
Βέβαια, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη χρημάτων. Χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, η χώρα θα χρηματοδοτείται πλήρως έως τα μέσα του 2022. Αλλά όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν επ’ αυτού: η Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει τόσο πολύ. Η χώρα πρέπει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στην αγορά με δοκιμαστικές εκδόσεις.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, o κρατικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θέλει να δοκιμάσει σύντομα τις διαθέσεις των επενδυτών. Γίνεται λόγος για έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου. «Εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εκδώσει πριν από τη λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, ένα κρατικό ομόλογο με λογικούς όρους, αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία» σημειώνει η «Handelsblatt».
Τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναφέρουν πάντως ότι το ζητούμενο είναι η προετοιμασία της χώρας για τη βιώσιμη επάνοδο στις αγορές. Οσον αφορά τον χρόνο της επόμενης έκδοσης ομολόγων, όλα παραμένουν ανοιχτά.
Αν υπάρξει «ευκαιρία», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αξιοποιηθεί αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση του Eurogroup μπορεί να έχουν περιοριστεί, αλλά χωρίς θεαματικές βουτιές, με την απόδοση του δεκαετούς να βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4% και να κινείται στο 3,85%.
Εμπειρο στέλεχος της αγοράς ομολόγων επισημαίνει ότι οι εφεξής χειρισμοί θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει, μια ενδεχόμενη έκδοση τριετών ομολόγων θα μπορούσε να θεωρηθεί αδυναμία έκδοσης μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ μια έκδοση τίτλων διάρκειας μεγαλύτερης της δεκαετίας θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κίνηση οχύρωσης έναντι ενδεχόμενης μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας.
Το μαξιλάρι ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί ήδη και θα διευρυνθεί στις αρχές Αυγούστου με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ από τον ESM, καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες στη χειρότερη περίπτωση για 22 μήνες, στην καλύτερη έως και το τέλος του 2022. Με τα σημερινά δεδομένα, στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα της τάξεως των 20 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν τα 15 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του ESM, ανεβάζοντας τον λογαριασμό στα 35 δισ. ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ αναμένεται να συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα τον κύκλο επαφών που έχουν ήδη ξεκινήσει με εκπροσώπους μεγάλων ξένων οίκων, με το ζητούμενο πλέον να είναι εκδόσεις χρέους με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και σταδιακή βελτίωση της καμπύλης των ελληνικών τίτλων.
Την ίδια ώρα, στο μέτωπο του προϋπολογισμού, στο πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 617 εκατ. ευρώ ποσό που είναι μειωμένο σε σχέση με τα 1,526 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Μαΐου.