O Πέτρος Μάρκαρης κατέχει εδώ και χρόνια μια περίοπτη θέση στην ελληνική λογοτεχνία. Έως το 1995 που κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα «Νυχτερινό δελτίο» ήταν γνωστός ως μεταφραστής του Μπρεχτ και του Γκαίτε και σεναριογράφος της τηλεόρασης (στην τηλεοπτική σειρά «Ανατομία ενός εγκλήματος») όπως επίσης και του κινηματογράφου (σε ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου).
Σαν συγγραφέας αναγνωρίστηκε πρώτα από τους γερμανούς κριτικούς και εκδότες και έπειτα από τους έλληνες. Έιναι πολυγραφότατος και πολυμεταφρασμένος (τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες και κυκλοφορούν σε είκοσι χώρες).
Ο κεντρικός ήρωας των βιβλίων του είναι ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος, χαρακτήρας που παραπέμπει άμεσα στον αστυνόμο Μπέκα του Γιάννη Μαρή. Ο ευρωπαϊκός Τύπος αποκαλεί τον αστυνόμο Χαρίτο «Ελληνα Μεγκρέ», όπως ο γνωστός επιθεωρητής Ζιλ Μεγκρέ του Ζορζ Σιμενόν.
Το βιβλίο
Ο αστυνόμος Χαρίτος στο νέο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη «Σεμινάρια φονικής γραφής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το μυστήριο θάνατο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κλέαρχου Ραψάνη, πρώην πανεπιστημιακού καθηγητή φιλοσοφίας που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική.
Ο θάνατος αυτός, που σύντομα αποδεικνύεται δολοφονία, θα είναι ο πρώτος σε μια σειρά φόνων, που θύματα είναι πανεπιστημιακοί, που όχι μόνο πέρασαν από τον ακαδημαϊκό χώρο στον στίβο της πολιτικής αλλά κατόρθωσαν να φτάσουν υφυπουργοί και υπουργοί.
Ο συγγραφέας και σε αυτό το βιβλίο του δεν αρκείται στην απλή καταγραφή της αστυνομικής έρευνας και στη παράθεση ενός μυστήριου παζλ που σκοπό έχει τον εντοπισμό του δολοφόνου ή των δολοφόνων. Χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η αξία του, ως ένα εξαιρετικό δείγμα αστυνομικής λογοτεχνίας, το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη καταγράφει και αποτυπώνει, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με πικρία, μεγάλο μέρος από τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Ανάμεσα στις καταλήψεις των πανεπιστημίων, το brain drain, τα κραταιά social media, σε μπαχαλάκηδες και κομματικές νεολαίες, ο συγγραφέας βρίσκει το χώρο να σκιαγραφήσει τις πελατειακές σχέσεις της πολιτικής και τα κακώς κείμενα του δημόσιου βίου. Και όλα αυτά κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την αστυνομική περιπέτεια που εξελίσσεται παράλληλα.
Ζει ανάμεσά μας
Ο βίος του πρωταγωνιστή αστυνόμου Χαρίτου συμπυκνώνει όλα τα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής μικροαστικής ζωής. Ένας τυπικός μεσήλικας με συμβατικό τρόπο ζωής που έχει ως κέντρο του κόσμου του την δουλειά του και την οικογένεια του. Δεν παρουσιάζει τις εξαιρετικές νοητικές διεργασίες ενός Σέρλοκ Χολμς και δεν ακολουθεί τους μοναχικούς διαδρόμους ενός Φίλιπ Μάρλοου. Είναι ένας από εμάς, ζει ανάμεσά μας και έχει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα που έχουμε όλοι μας. Αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό του τον εαυτό μας. Ίσως γι’ αυτό ο αστυνόμος Χαρίτος έχει καταφέρει να είναι τόσο αγαπητός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.
Ο Πέτρος Μάρκαρης δεν γράφει απλώς ενδιαφέρουσες περιπέτειες διαλεύκανσης φόνων. Πάει ένα βήμα παραπέρα και γράφει βαθιά κοινωνικά μυθιστορήματα με σαγηνευτική αστυνομική πλοκή.