Σύγκρουση κορυφής στην κυβέρνηση προκαλεί η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έστρεψε δημοσίως τα βέλη του εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος «τον ανακάλεσε στην τάξη». Αφορμή για την επίθεση Καμμένου, (εκδηλώθηκε με επίσημη ανακοίνωση των ΑΝΕΛ) αποτέλεσαν τα όσα είπε ο Νίκος Κοτζιάς στη γερμανική εφημερίδα «FAZ» για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Την ώρα που ο Πάνος Καμμένος απαίτησε δημοσίως 180 ψήφους για την έγκρισή της για να μη ρίξει την κυβέρνηση, ο Νίκος Κοτζιάς κατέβαζε αριθμητικά τον πήχη λέγοντας «δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ή στους άγραφους κανόνες της δημοκρατίας ότι χρειαζόμαστε μια τέτοια πλειοψηφία. Μετράει η πλειοψηφία των βουλευτών του Κοινοβουλίου και μια τέτοια πλειοψηφία για τη συμφωνία θα υπάρξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, χρειάζεται επομένως μόνον έξι επιπλέον ψήφους για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Επιπλέον, σε μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είναι πιθανόν περισσότερα του ενός κόμματα να μη συμμετάσχουν. Γι’ αυτό και η (αναγκαία) πλειοψηφία εκείνη την ημέρα ίσως να είναι μικρότερη από 130 ψήφους. Επιδιώκουμε μεν για πολιτικούς λόγους μια πλειοψηφία μεγαλύτερη των 150 ψήφων, όμως τυπικά, από νομικής απόψεως, δεν δεσμευόμαστε από αυτήν». Σε αυτή την αποδόμηση που υπέστη η επιχειρηματολογία του από τον Νίκο Κοτζιά, ο κυβερνητικός εταίρος αντέδρασε έντονα και με ανακοίνωση του κόμματος στράφηκε δημοσίως εναντίον το υπουργού Εξωτερικών. «Πρόκειται για κυβέρνηση δύο συνεργαζόμενων κομμάτων (…) και εκφράζεται επισήμως διά μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος μεταφέρει την κοινή συνισταμένημεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών, του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα» αναφέρουν οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι σε μια άλλη παράγραφο μάλλον επιπλήττουν τον υπουργό Εξωτερικών. Aφού του υπενθυμίζουν ότι για τον τρόπο επικύρωσης της συμφωνίας έχει τοποθετηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τον καλούν να μην ανακατεύεται, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εκφράζει προσωπικές εκτιμήσεις και σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα πρέπει να περιορίζεταιστα του οίκου του».
Πολλοί ενδεχομένως αιφνιδιάστηκαν από το γεγονός ότι η «προς συμμόρφωσιν» ανακοίνωση Καμμένου προς τον Νίκο Κοτζιά, αποκαλύπτει το ξέσπασμα μιας σύγκρουσης. Για τους γνωρίζοντες τα της κυβέρνησης πάντως, αυτή η αψιμαχία δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.
Τα πρώτα σημάδια. Η υποβόσκουσα σύγκρουση του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Αμυνας κρατάει καιρό. Και μάλιστα αρκετό. Ο Πάνος Καμμένος ένιωσε άβολα στις 4 Ιανουαρίου, όταν στην πρώτη σημαντική επιτελική σύσκεψη στο Μαξίμου για το Μακεδονικό αντελήφθη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε συμφωνία. Σε εκείνη τη σύσκεψη, ενώπιον των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος είχε ζητήσει χρόνο προκειμένου να χειριστεί πολιτικά το ζήτημα. Κατά την έξοδό του πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου σε κάθε ερώτηση που αφορούσε στη διαφωνία του, ο Πάνος Καμμένος απαντούσε με εγκώμια για τη διαπραγματευτική ικανότητα του Νίκου Κοτζιά. «Εχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών. Να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία» έλεγε χαρακτηριστικά. Λίγες εβδομάδες μετά όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Κάποιες δηλώσεις του ΥΠΕΞ για όσους εμπόδιζαν τη συμβιβαστική λύση σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία εκνεύρισαν τον υπουργό Αμυνας και -σύμφωνα με πληροφορίες –με ηχηρό τρόπο, ένα ωραίο ανοιξιάτικο βράδυ ζήτησε τον λόγο από τον συνάδελφό του.
Η αποχή από το Υπουργικό. Το δεύτερο επεισόδιο ήταν την ημέρα που συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο από το οποίο επέλεξε να απέχει ο υπουργός Αμυνας. Ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ενόχλησή του στην –εκ των ΑΝΕΛ προερχόμενη –υφυπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά εξηγώντας πόσο ο Πάνος Καμμένος με τη στάση του τον δυσκολεύει στο Μακεδονικό. Ακολούθησε η «οργή» Καμμένου με την έκτακτη πρωινή συνέντευξη Τύπου στο «Πεντάγωνο» και η απειλή ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν δεν ζητηθεί διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την κύρωση της συμφωνίας. Το προηγούμενο βράδυ ο υπουργός Αμυνας έβγαζε αφρούς για τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς θεωρούσε ότι έτεινε να εξελιχθεί σε «πανηγύρι» για την ΠΓΔΜ η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Τελικά ο υπουργός Αμυνας ταξίδεψε από την Αθήνα στις Βρυξέλλες με τους συνεργάτες του, αλλά χωρίς άλλους υπουργούς, οι οποίοι είχαν ήδη μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα, και με δηλώσεις του βάλθηκε να αποδομήσει τα όσα είπαν για τη συμφωνία των Πρεσπών τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών. Ο πρώτος κάβος για τη συμφωνία, πέρασε. Ολα δείχνουν όμως ότι η τρικυμία στις σχέσεις των δύο ανδρών θα έχει συνέχεια.