Κάθε φορά που κυλάει η μπάλα στο χορτάρι περιστρέφονται και εναλλάσσονται μαζί της συμπεράσματα, συναισθήματα και κριτικές. Αλλοι υμνούνται, άλλοι δέχονται τον λίθο του αναθέματος. Αλλοι ανάγονται σε ήρωες, άλλοι θεωρούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι. Το ποδόσφαιρο άλλωστε είναι δομημένο με τα υλικά της υπερβολής. Και συνηθίζεται τα παράσημα από την απαξίωση να απέχουν λίγα δευτερόλεπτα ή μερικά εκατοστά, αν πρόκειται για τελική προσπάθεια που καθορίζει αποτέλεσμα.
Σε μία διοργάνωση 32 ομάδων ο νικητής του τελικού, ο παγκόσμιος πρωταθλητής, εξασφαλίζει προφανέστατα το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίττα της εξύψωσης. Πίσω όμως από τους φιναλίστ υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες που συνθέτουν το παζλ ενός Μουντιάλ. Ιστορίες με θετικούς πρωταγωνιστές, αλλά και με πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από ΜΜΕ και οπαδούς.
Από τον 45χρονο αιγύπτιο ρέκορντμαν Ελ Χανταρί (σε ό,τι αφορά το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο) μέχρι τον αργεντινό τεχνικό Χόρχε Σαμπάολι. Από τον Παναμέζο Φελίπε Μπαλόι που συνέγειρε τα πλήθη στη χώρα του μέχρι τον νατουραλιζέ Γερμανό Μεσούτ Οζίλ ο οποίος έφτασε σε σημείο να σκέφτεται την απόσυρση από την Εθνική.
Αλλοι άφησαν το αποτύπωμά τους στο Μουντιάλ κι ας αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων και άλλοι εισέπραξαν κατακραυγή για ροπή προς το «θεατρινισμό» (Νεϊμάρ), παρ’ ότι η πορεία τους σταμάτησε στα προημιτελικά. Σε κάθε περίπτωση η τελική κρίση γίνεται σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις που υπήρχαν πριν από τη σέντρα.

ΟΙ ΗΡΩΕΣ…

Εσάμ Ελ Χανταρί

Μηδέν εις το πηλίκο για την Αίγυπτο στο Μουντιάλ 2018, αλλά ο Εσάμ Ελ Χανταρί εξασφάλισε την υστεροφημία του. Εγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε τελική φάση Μουντιάλ (45 ετών, 5 μηνών και 10 ημερών καταρρίπτοντας το ρεκόρ 43 ετών, 3 ημερών του Κολομβιανού Φαρίντ Μοντραγκόν). Καταχωρίζεται συνάμα στα κιτάπια της ιστορίας και ως ο μεγαλύτερος ηλικιακά με απόκρουση πέναλτι στο ενεργητικό του. Απεσόβησε το γκολ σε εκτέλεση του Σαουδάραβα Αλ Μουαλάντ, έστω κι αν η Αίγυπτος ηττήθηκε 2-1 στο φινάλε.

Αντρέας Γκράνκβιστ

Η προηγούμενη πενταετία με τη φανέλα της Κρασνοντάρ ίσως τον βοήθησε να προσαρμοστεί στα ρωσικά γήπεδα. Ο 33χρονος στόπερ δεν φόρεσε απλώς το περιβραχιόνιο της Σουηδίας. Είχε τη στόφα του αρχηγού και αποτέλεσε το ηγετικό σύμβολο στην πρώτη πρόκριση της χώρα του σε προημιτελικά Μουντιάλ μετά το 1994. Είχε δύο εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι και αποτέλεσε σημείο αναφοράς στα μετόπισθεν.

Χάνες Χάλντορσον

Ο κατ’ επάγγελμα σκηνοθέτης Χάνες Χάλντορσον έμελλε να αλλάξει και το σενάριο στον αγώνα της Ισλανδίας με την Αργεντινή (1-1) αποκρούοντας το πέναλτι του Λιονέλ Μέσι. Στην παρθενική της παρουσία σε Μουντιάλ η χώρα του δεν προκρίθηκε στις 16, αλλά κατέκτησε ίσως τον πιο ανέλπιστο πόντο στη φάση των ομίλων και έγινε talk of the world!

Φελίπε Μπαλόι

Ενα γκολ δακρύβρεχτο! Ο Φελίπε Μπαλόι δεν συγκινήθηκε, επειδή αναρριχήθηκε στην πρώτη τριάδα με τους γηραιότερους σκόρερ του Μουντιάλ (έδρασε σε ηλικία 37 ετών και 120 ημερών). Ούτε τον έβγαλε στο κλάμα η ήττα με βαρύ σκορ από την Αγγλία (6-1). Ηταν συναισθηματικά φορτισμένος για το παρθενικό γκολ του Παναμά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ενα γκολ που πανηγυρίστηκε από τους συμπατριώτες του σαν να χάριζε τρόπαιο!

Τακάσι Ινούι

Ο Τακάσι Ινούι δεν έχει τη λάμψη του Καγκάβα, αλλά απέδειξε γιατί περνάει η μπογιά του στη La Liga μεταπηδώντας μάλιστα από την Εϊμπάρ στη Μπέτις. Ο αριστερός winger της Ιαπωνίας σκόραρε στο καθοριστικό 2-2 με Σενεγάλη για την πρόκριση στις 16, ενώ στρίμωξε και τους Βέλγους στον νοκάουτ αγώνα σημειώνοντας το δεύτερο γκολ του στη διοργάνωση (ήττα 3-2 εντέλει για τους Ασιάτες).

Γέρι Μίνα

Η Μπαρτσελόνα εκπροσωπήθηκε στο Μουντιάλ 2018 από επιθετικούς περιωπής (Μέσι, Σουάρες, Κουτίνιο, Ντεμπελέ), αλλά έμελλε να εξελιχθεί σε πιο παραγωγικό παίκτη ο στόπερ (!) Γέρι Μίνα (3 γκολ). Ο 24χρονος αμυντικός της Κολομβίας υπέγραψε την πρόκριση από τη φάση των ομίλων (σκόραρε απέναντι σε Πολωνία και Σενεγάλη), ενώ έδωσε και παράταση ζωής στη χώρα του στη φάση των 16 με το buzzer beater κατά της Αγγλίας (ισοφάρισε 1-1, αλλά επήλθε ο αποκλεισμός στα πέναλτι).

Ντένις Τσέρισεφ

Ενας ποδοσφαιριστής που δεν είχε ανοίξει λογαριασμό σκοραρίσματος με την Εθνική Ρωσίας πριν από το Μουντιάλ έμελλε να πετύχει 4 γκολ σε 12 τελικές προσπάθειες. Κάθε φορά μάλιστα που κουνούσε το πλεκτό ο αριστερός winger της Βιγιαρεάλ πρόσφερε υλικό για χάι λάιτ! Ηταν δηλαδή και θεαματικός και ουσιαστικός στον δρόμο της Ρωσίας προς τα προημιτελικά για πρώτη φορά μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ενωσης.

Ιρβινγκ Λοσάνο

Το Μεξικό αποκλείστηκε στη φάση των 16 σε 7ο διαδοχικό Μουντιάλ, αλλά το γκολ του winger της Αϊντχόφεν Ιρβινγκ Λοσάνο (φωτογραφία επάνω) κόντρα στη Γερμανία στην πρεμιέρα της διοργάνωσης (νίκη 1-0) προκάλεσε σεισμική δόνηση στη χώρα λόγω των συγχρονισμένων μαζικών αλμάτων, όπως απεφάνθη το Ινστιτούτο Σεισμολογικού Ελέγχου. Στιγμή αλησμόνητη κι ας μην πέτυχε μετά την υπέρβαση η ομάδα του.

Εντέν Αζάρ

Ιστορικό υψηλό αποτελεί για το Βέλγιο η τρίτη θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά ο ασυμβίβαστος με την ήττα Εντεν Αζάρ με το ζόρι μειδιούσε… Στη συνείδηση πάντως του κόσμου ο αρχηγός των Κόκκινων Διαβόλων και οι συμπαίκτες του είναι ήρωες που για λεπτομέρειες έχασαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το στέμμα.

Από Τσο μέχρι Σμάιχελ

Στην ανεξίτηλη νίκη της Νότιας Κορέας κόντρα στη Γερμανία (0-2) ο τερματοφύλακας Τσο Χιόνγου πιστώθηκε καθοριστικές επεμβάσεις που αποτέλεσαν επιστέγασμα μιας θετικότατης παρουσίας σε Μουντιάλ, παρ’ ότι αποκλείστηκε η χώρα του. Κέρδισαν επίσης credits και αναγνώριση οι γκολκίπερ Τζόρνταν Πίκφορντ (ο πρώτος Αγγλος μετά το 1998 που αποκρούει πέναλτι σε Μουντιάλ), Κάσπερ Σμάιχελ (ο Δανός είχε απάντηση στο 91,3% των σουτ που είχαν κατεύθυνση προς την εστία του) και Γκιγιέρμο Οτσόα (25 αποκρούσεις σε 4 αγώνες ο Μεξικανός).

…ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ

Νταβίντ ντε Χέα

Σε τέσσερις αγώνες κατάφερε μόλις μία φορά να αποκρούσει την μπάλα και με πενιχρότατο ποσοστό 14,1% στο (με βάση τα σουτ που είχαν κατεύθυνση προς την εστία του) κατέλαβε την τελευταία θέση στο save rate. Ωσεί παρών ο ισπανός τερματοφύλακας (φωτογραφία δεξιά) που διεκδικεί τον τίτλο της μεγαλύτερης απογοήτευσης του Μουντιάλ 2018. Σε χαμηλότατη πτήση και ο στόπερ Ζεράρ Πικέ που χρεώθηκε και το αχρείαστο πέναλτι στη φάση των 16 κόντρα στη Ρωσία.

Χόρχε Σαμπάολι

Το προφίλ του κόουτς Χόρχε Σαμπάολι (του οποίου παρεμπιπτόντως η απόλυση γνωστοποιήθηκε χθες) δεν τσαλακώθηκε μόνο από τα λάθη στην τακτική προσέγγιση και τη διαχείριση αγώνων. Εκτέθηκε επικοινωνιακά σε υπερθετικό βαθμό, όταν θεωρήθηκε ότι ο Μέσι τού υπαγορεύει τις αλλαγές εν ώρα αγώνα. Και ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα πάντως δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Προσπάθησε να εξιλεωθεί με το γκολ κόντρα στη Νιγηρία, αλλά με τερματικό σταθμό τη φάση των 16 (και δεχόμενος κριτική για τα περιορισμένα τρεξίματά του) το πρόσημο είναι προφανέστατα αρνητικό. Γενικότερα πάντως η Αργεντινή βρίθει αποδιοπομπαίων τράγων, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Βίλι Καμπαγέρο, τον τερματοφύλακα που έδωσε… ασίστ στον αντίπαλο Ρέμπιτς στο ματς με την Κροατία (ήττα 3-0).

Νεϊμάρ

Επιχείρησε τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (27 σκοράροντας δις), έδειξε διάθεση να ηγηθεί, αλλά η κοινή γνώμη θα θυμάται περισσότερο τον Νεϊμάρ για τα 13 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα που πέρασε πεσμένος στο χορτάρι. Στοχοποιήθηκε μάλιστα από τους αντιπάλους οι οποίοι του πρόσαψαν υποκριτική ικανότητα. Στο προημιτελικό πάντως με το Βέλγιο στοίχισε περισσότερο στη Βραζιλία η παρουσία του αμυντικού μέσου Φερναντίνιο που χρεώθηκε αυτογκόλ και λάθος αντίδραση στη φάση του 0-2. Στα αξιοσημείωτα το ιστορικό (για σέντερ φορ της Σελεσάο)… κατόρθωμα του Ζεσούς, που δεν σκόραρε σε 406 λεπτά.

Κάρλος Σάντσες

Ο βασικός κόφτης της Κολομβίας υπέπεσε σε πέναλτι που επέσυρε και την κόκκινη κάρτα μόλις στο 3ο λεπτό της αναμέτρησης με την Ιαπωνία (ήττα 1-2). Και παρ’ ότι εντέλει η χώρα του προκρίθηκε ως πρώτη από τον όμιλο την έστησε πάλι στην άσπρη βούλα στη φάση των 16 για παράβαση πάνω στον Χάρι Κέιν της Αγγλίας. Και όπως συνηθίζεται στα μέρη του έγινε αποδέκτης απειλών…

Ανταμ Ναβάλκα

Η νίκη γοήτρου κόντρα στην Ιαπωνία δεν μπορούσε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Κατώτερη των προσδοκιών η παρουσία της Πολωνίας με τον προπονητή Ανταμ Ναβάλκα να υποβάλλει την παραίτησή του αναλαμβάνοντας την ευθύνη. «Μπούκωσαν» και οι κάννες του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι που έμεινε χωρίς γκολ σε εννιά τελικές προσπάθειες. Σταθερά σε κακό φεγγάρι, αλλά δεν μπορεί να διαγραφεί μονοκοντυλιά ο πρότερος παραγωγικός βίος. Οπότε δεν τον λες και αποδιοπομπαίο.

Μεσούτ Οζίλ

Σε τρίτο σερί Μουντιάλ η προηγούμενη κάτοχος του τροπαίου αποκλείεται στη φάση των ομίλων. Θύμα της δυσμενούς παράδοσης έπεσε και η Γερμανία με τον Μεσούτ Οζίλ να στοχοποιείται περισσότερο από κάθε άλλον, επειδή έλκει την καταγωγή του από την Τουρκία, σε ένα θέμα που προσέλαβε πολιτικο-κοινωνικές διαστάσεις. Μάλιστα, ο πατέρας του (ο Μουσταφά) δήλωσε ευθαρσώς ότι «αν ήμουν στη θέση του θα αποσυρόμουν από την Εθνική». Δεν θα μπορούσε βέβαια να βγει από το κάδρο των ευθυνών και ο κόουτς Γιοακίμ Λεβ. Κι ας έλαβε εν συνεχεία ψήφο εμπιστοσύνης για το restart. Χρεώθηκε τιμής ένεκεν κλήσεις, ενώ χρεώθηκε και την επιμονή στον Μανουέλ Νόιερ που προερχόταν από πολύμηνη απουσία. Ο γερμανός τερματοφύλακας παρεμπιπτόντως επικρίθηκε για την πρωτοβουλία να παριστάνει τον… επιθετικό στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τη Νότια Κορέα. Βέβαια, και ο κανονικός σέντερ φορ, ο Τίμο Βέρνερ, ήταν ανεπαρκής (χωρίς γκολ στη διοργάνωση).

Εκτορ Ραούλ Κούπερ

Υστερα από 28 χρόνια επανεμφανίστηκε σε Μουντιάλ η Αίγυπτος, αλλά αυτό δεν αρκούσε για να διευρύνει τον κύκλο της θητείας του ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ. Με ανέτοιμο τον Μο Σάλάχ (που πέτυχε πάντως τα δύο γκολ της χώρας) η ομάδα υπέστη τρεις ήττες με τέρματα 2-6 και ο αργεντινός τεχνικός αποπέμφθηκε δεχόμενος βέλη κριτικής από τα ΜΜΕ.

Φερνάντο Μουσλέρα

Οι όποιες ελπίδες της Ουρουγουάης να διεκδικήσει την πρόκριση κόντρα στη Γαλλία εξανεμίστηκαν (στη φάση των 8), όταν ο Φερνάντο Μουσλέρα «έπνιξε» το σουτ του Αντουάν Γκριεζμάν (2-0). Το ελαφρυντικό του γνωστοποιήθηκε με καθυστέρηση – κουβαλούσε ψυχολογικό βάρος έχοντας πληροφορηθεί 48 ώρες νωρίτερα τον θάνατο δύο συγγενικών του προσώπων σε δυστύχημα.