Αντε τώρα να περιμένεις –για πρώτη φορά στην Ιστορία –τεσσεράμισι χρόνια για να ξαναδείς Μουντιάλ, καθώς το επόμενο θα διεξαχθεί χειμώνα του 2022 (21 Νοεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου), δεδομένου ότι είναι αδύνατον, όχι να παίξεις ποδόσφαιρο, αλλά ακόμη και να… περπατήσεις το καλοκαίρι στο Εμιράτο του Κατάρ!
Συνεπώς θα ζούμε με τις αναμνήσεις ενός από τα καλύτερα Παγκόσμια Κύπελλα όλων των εποχών, αυτού που έγινε στα ρωσικά γήπεδα.
Με τα σπριντ του Εμπαμπέ, τα γκολ του Γκριεζμάν, τις μελωδικές κινήσεις του «γητευτή της μπάλας» Μόντριτς, τις εκπληκτικές αποκρούσεις του Κουρτουά, τα στημένα της Αγγλίας, τα τρομερά γκολ, τον παλμό στις εξέδρες, τη δικαιοσύνη του VAR και πολλά άλλα.
Ομως το Μουντιάλ δεν είναι μόνο αυτά, είναι και στιγμές που επίσης απασχόλησαν δισεκατομμύρια θεατές μέσω της τηλεόρασης και τους χιλιάδες που βρέθηκαν στις κερκίδες.
Ο Μαραντόνα και η θλίψη (1)
Η εικόνα του μέγιστου Ντιέγκο Μαραντόνα προκάλεσε θλίψη, καθώς ήταν αντιστρόφως ανάλογη με αυτή που μας χάριζε απλόχερα στα γήπεδα, με αποκορύφωμα το έπος του Μεξικού το 1986, στον κολοφώνα της δόξας του.
Αντιθέτως στα γήπεδα της Ρωσίας τον είδαμε να αναλώνεται σε άσεμνες χειρονομίες (στο νικητήριο γκολ πρόκρισης της χώρας του με τη Νιγηρία) που δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι έδειχνε το… σκορ (1-1) καθώς ήδη το παιχνίδι ήταν στο 2-1. Τον είδαμε σε στιγμές έκστασης, σε στιγμές που έχανε την ισορροπία του και στο τέλος να κατηγορεί τη FIFA για κλοπή της Κολομβίας στο παιχνίδι με την Αγγλία.
Οταν ζήτησε συγγνώμη ήταν πλέον αργά καθώς η FIFA είχε κόψει κάθε επαφή μαζί του και είχε δώσει εντολή και οι κάμερες να μην επικεντρώνονται σε αυτόν.
Το δάχτυλο του Γουίλιαμς
Ομως για να είμαστε ειλικρινείς, πολύ πριν από τον Ντιέγκο, η χειρονομία με τα μεσαία δάχτυλα είχε κάνει τον γύρο του κόσμου ακόμη περισσότερο στην τελετή έναρξης καθώς αυτή τη… φαεινή ιδέα είχε ο διάσημος καλλιτέχνης Ρόμπι Γουίλιαμς.
Ο οποίος λίγο προτού κάνει αυτή τη χειρονομία on camera είχε τραγουδήσει το «Party Like a Russian» δημιουργώντας ντελίριο ενθουσιασμού και όχι μόνο.
Το πέταγμα των αετών (2)
Το γκολ νίκης-πρόκρισης στις καθυστερήσεις του αγώνα Ελβετίας – Σερβίας 2-1 από τον Χερντάν Σακίρι έφερε και το πρώτο… πολιτικό μήνυμα καθώς ο σκόρερ ενθυμούμενος την καταγωγή του (αλλά προτιμά να παίζει στην Ελβετία που πάει πιο εύκολα σε Μουντιάλ και τον βλέπουν και περισσότεροι) σχημάτισε με τα χέρια του τον αλβανικό αετό και δίπλα του έκανε ακριβώς το ίδιο ο Γκράνιτ Τσάκα. Η FIFA προσγείωσε ανώμαλα τους αετούς με πρόστιμα αλλά τουλάχιστον γλίτωσαν τον αγωνιστικό αποκλεισμό και έπαιξαν και στα υπόλοιπα δύο παιχνίδια.
«Μίλησε» η μπίρα
Ο κροάτης αμυντικός Ντομαγκόι Βίντα δεν σεβάστηκε τη φιλοξενία των Ρώσων και μετά τη δραματική πρόκριση της ομάδας του στα πέναλτι απέναντι στους οικοδεσπότες φωνάζοντας στα αποδυτήρια «Ζήτω η Ουκρανία». Το πρόστιμο δεν το γλίτωσε αλλά μυαλό δεν έβαλε και πριν από τον ημιτελικό με την Αγγλία σε ένα άλλο μήνυμα –κρατώντας και μια μπίρα στο χέρι –λέγοντας: «Να καεί το Βελιγράδι»!
Ακόμη… κυλάει ο Νεϊμάρ (3)
Κάποιες ανυπόστατες φήμες λένε ότι ο Νεϊμάρ ακόμα κάνει βαρελάκια. Η Βραζιλία είχε στηρίξει πολλές από τις ελπίδες της στον Νεϊμάρ, ο οποίος πέτυχε μεν δύο γκολ αλλά στο κρίσιμο παιχνίδι και στην κρίσιμη φάση που θα άλλαζε ίσως την ιστορία της διοργάνωσης νικήθηκε από τον Κουρτουά. Ωστόσο οι συνεχόμενες βουτιές του (παρά το γεγονός ότι του έκαναν τα περισσότερα φάουλ) και οι θεατρινισμοί του σχολιάστηκαν αρνητικά σε όλον τον πλανήτη –ο προπονητής του Μεξικού Κάρλος Οσόριο τον χαρακτήρισε «Ντροπή για το ποδόσφαιρο».
Ολα για ένα εισιτήριο
Ο φίλος του Περού Μανουέλ Φ. απελπίστηκε όταν δεν βρήκε κάποιο εισιτήριο για τα ρωσικά γήπεδα. Ετσι έκανε αίτηση για άτομα περιορισμένης κινητικότητας λέγοντας ότι έχει πολλά κιλά. Η απάντηση ήταν θετική για αυτή την κατηγορία και ο Μανουέλ πήρε τριάντα περίπου κιλά σε τρεις μήνες για να εμφανιστεί όπως πρέπει για το εισιτήριο και να δει από κοντά την αγαπημένη του χώρα!
Η νίκη – σεισμός
Οι σεισμογράφοι στην Πόλη του Μεξικού κατέγραψαν σεισμική δόνηση στις 17 Ιουνίου το πρωί. Και όμως η μεξικανική γη δεν είχε κινηθεί εσωτερικά αλλά… εξωτερικά. Τη στιγμή του χρυσού γκολ του Ιρβινγκ Λοσάνο στη νίκη επί της Γερμανίας (1-0) πήδηξαν ταυτόχρονα εκατομμύρια Μεξικανοί για να πανηγυρίσουν και ουσιαστικά είναι αυτό που λέμε «σείστηκε η γη στο γκολ του Λοσάνο».
Ποιο μπαλέτο; (4)
Ο προημιτελικός Ρωσίας – Κροατίας έκοβε την ανάσα και ιδιαίτερα στη Ρωσία σχεδόν τα πάντα είχαν σταματήσει την ώρα του αγώνα και φυσικά στα πέναλτι. Ακόμη και οι διάσημες χορεύτριες του μπαλέτου Μπολσόι είχαν επικεντρωθεί στην εικόνα και όχι στις δικές τους κινήσεις!
Πού είχε το μυαλό του;
Ο βρετανός φίλος των Λιονταριών Ντάγκλας Μόρετον έφτασε με μεγάλο κέφι στη Ρωσία για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα της Αγγλίας στον αγώνα με τον Παναμά. Δεν έβρισκε το εισιτήριο γιατί το είχε ξεχάσει σπίτι (!) και μετά δεν έβρισκαν τον ίδιο οι δικοί του. Εντοπίστηκε μετά από αρκετές ώρες στη Σαμάρα μεθυσμένος…