Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το απέκλεισε κατηγορηματικά: «Οι βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, νέο δημοψήφισμα για το Brexit δεν πρόκειται να γίνει για οποιονδήποτε λόγο». Αλλά αυτή η κατηγορηματική άρνηση δεν μειώνει τη σημασία του γεγονότος: είναι η πρώτη φορά όμως που την πρόταση δεν κατέθεσε κάποιος οπαδός της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά ένα από τα ηγετικά στελέχη των Τόρις. Με ένα επιχείρημα που δείχνει πλέον όλο και πιο ατράνταχτο: «Η προσπάθεια της πρωθυπουργού να κρατήσει τη Βρετανία σε ορισμένα μόνο τμήματα της ενιαίας αγοράς», γράφει στους «Τάιμς» η πρώην υπουργός Παιδείας Τζάστιν Γκρίνινγκ, «είναι η χειρότερη και για τις δύο πλευρές».
Η Γκρίνινγκ πιστεύει ότι ούτε η ψήφος των βουλευτών κατά συνείδηση επί της τελικής συμφωνίας μπορεί να αποτελέσει λύση. «Η μόνη λύση είναι να μη ληφθεί η τελική απόφαση για το Brexit από τους εγκλωβισμένους πολιτικούς, αλλά από τον λαό» σημειώνει. Η Γκρίνινγκ δεν είναι η μόνη που πιστεύει ότι το Brexit της Τερίζα Μέι είναι το χειρότερο δυνατό. Αν πιστέψει κανείς τον Μπέρναρντ Τζένκιν, μία από τις πιο ισχυρές φωνές υπέρ του Brexit, αυτή η συμφωνία δεν αρέσει σε κανέναν –ούτε στους Βρετανούς που είναι υπέρ της αποχώρησης, αλλά ούτε και στους Βρετανούς που θα ήθελαν να παραμείνει η χώρα τους για πάντα στην αγκαλιά της Ευρώπης.
Είναι μια αποδοκιμασία που εξακολουθεί να αποτυπώνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου μετά τις παραιτήσεις του υπουργού του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον εγκατέλειψαν το καράβι και κάποιοι υπουργικοί σύμβουλοι –οι αποχωρήσαντες έχουν φτάσει πλέον τους εννέα. Κι αυτή δεν ήταν η τελευταία δοκιμασία για την Τερίζα Μέι: χθες ήρθε αντιμέτωπη στο Κοινοβούλιο με τους σκληρούς του Brexit και με αφορμή τη νέα συμφωνία για τα τελωνεία και τις τροπολογίες που κατέθεσαν οι Brexiters στην κατεύθυνση του πιο σκληρού Brexit. Ο φόβος των αναλυτών δεν ήταν ότι θα έχανε η Μέι –κάποιες από αυτές τις τροπολογίες θα μπορούσε εξάλλου να τις στηρίξει και η ίδια. Οπως σημείωναν όμως, η επίδειξη δύναμης των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της θα είχε ως αποτέλεσμα να εξασθενήσει ακόμη περισσότερο η ούτως ή άλλως αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται.
Το βασικό επιχείρημα της Μέι βασίζεται σε ένα «εάν»: εάν πέσει η κυβέρνηση, προειδοποιούσε προχθές, οι ευρωσκεπτικιστές κινδυνεύουν να εκμηδενίσουν τη νίκη της εξόδου της Βρετανίας που ονειρεύονταν εδώ και δεκαετίες. «Είμαι βέβαιος ότι η Τερίζα Μέι δεν θα θελήσει να διασπάσει το Συντηρητικό Κόμμα και ότι επομένως θα αντιληφθεί πως η αναπόφευκτη συνέπεια της κοινοβουλευτικής αριθμητικής είναι να αλλάξει την πολιτική της για να κρατήσει το κόμμα ενωμένο» θα δήλωνε από την πλευρά του ένας από τους πλέον σκληρούς Brexiters, ο Ρις Μογκ.
Με τους Τόρις διασπασμένους, το βέβαιο είναι ότι η Τερίζα Μέι θα χρειαστεί την ψήφο των Εργατικών για να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων το δικό της Brexit. Αλλά κι αυτοί δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να της την προσφέρουν.