Μια Τερίζα Μέι εξευτελισμένη, όπως λίγοι αρχηγοί κυβερνήσεων έχουν εξευτελιστεί ποτέ από «φίλο», και ένα Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα πιο διχασμένο άφησε πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκληρώνοντας, χθες, την τετραήμερη επίσκεψή του στη χώρα. Μπορεί να είχε «αποσυρθεί» από το βράδυ του Σαββάτου στο Trump Turnberry, το ένα από τα δύο θέρετρα γκολφ που έχει στη Σκωτία, αλλά ο απόηχος της πρώτης επίσημης επίσκεψης εργασίας του στην Αγγλία εξακολουθούσε να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για μια χώρα που βρισκόταν ήδη, πριν καν φτάσει εκεί ο Τραμπ, εν μέσω πολιτικού χάους. Την ώρα που η ευρωφοβική «Telegraph» χαιρέτιζε το αντιευρωπαϊκό μάθημα «αλήθειας» που παρέδωσε ο αμερικανός πρόεδρος στη βρετανίδα πρωθυπουργό, η φιλευρωπαϊκή «Guardian» έβλεπε σε αυτή την «καταραμένη, καταστροφική και ενοχλητική επίσκεψη» την επιβεβαίωση ότι η «ειδική σχέση» με την Ουάσιγκτον έχει διακοπεί και ότι «ο κ. Τραμπ δεν είναι σύμμαχός μας. Τον ενδιαφέρει περισσότερο η αποδυνάμωση της ΕΕ, παρά μια Μεγάλη Βρετανία που επιθυμεί μια ακμάζουσα ΕΕ».
Ο αμερικανός πρόεδρος άκουγε αργά το βράδυ της Πέμπτης, στη διάρκεια μεγαλοπρεπούς δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν του στο ανάκτορο Μπλενχάιμ, τη βρετανίδα πρωθυπουργό να εξαίρει τις «άνευ προηγουμένου» εμπορικές ευκαιρίες που θα ανοίξει το Brexit, όταν ανέβηκε στον ιστότοπο της «Sun» η διαβόητη πλέον συνέντευξή του –στην οποία ουσιαστικά ευθυγραμμιζόταν με τους επικριτές της Μέι, όσους αντιδρούν στο ήπιο Brexit που προτείνει, και έστριβε ακόμα περισσότερο το μαχαίρι χαρακτηρίζοντας τον προσφάτως παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον «έναν τύπο που θα γινόταν φοβερός πρωθυπουργός» στη θέση της. «Αν κάνουν μια τέτοια συμφωνία, θα είχαμε να κάνουμε με την ΕΕ και όχι με τη Βρετανία, το πιθανότερο λοιπόν είναι πως το δικό μας ντιλ θα πεθάνει» δήλωσε αναφερόμενος στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που επιδιώκει το Λονδίνο, μετά Brexit, με τις ΗΠΑ. «Εγώ θα το είχα κάνει πολύ διαφορετικά. Στην πραγματικότητα είπα στην Τερίζα Μέι πώς να το κάνει, αλλά δεν με άκουσε».
Η βρετανίδα πρωθυπουργός αποκάλυψε χθες τη συμβουλή που είχε λάβει από τον Τραμπ: «Μου είπε πως έπρεπε να κάνω αγωγή στην ΕΕ. “Κάνε αγωγή στην ΕΕ. Μην μπεις σε διαπραγματεύσεις –μήνυσέ τους”». Προηγουμένως, βέβαια, στη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο την Παρασκευή στο Τσέκερς, τη θερινή πρωθυπουργική της κατοικία, τον είχε ακούσει να της λέει ότι η συνέντευξή του στη «Sun» ήταν «fake news», πως η ίδια κάνει «φανταστική δουλειά», πως ό,τι συμφωνία και αν συνάψει τελικά με την ΕΕ «θα μας βρει σύμφωνους» και πως οι ΗΠΑ ανυπομονούν «να οριστικοποιήσουν μια σπουδαία διμερή εμπορική συμφωνία» με τη Βρετανία. Την προτίμησή του για τον Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, την κατέστησε εκ νέου σαφή. Και το Σάββατο ο Στιβ Μπάνον, ο πρώην σύμβουλός του, έριξε λίγο ακόμα λάδι στη φωτιά δηλώνοντας στην «Telegraph» πως «τώρα είναι η ώρα» να αμφισβητήσει ο Τζόνσον τη βρετανίδα πρωθυπουργό.
Περισσότερες από 100 διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Βρετανία στη διάρκεια της επίσκεψης του Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να δικαιώσει τους διαδηλωτές με ακόμα έναν τρόπο: παραβιάζοντας το βρετανικό βασιλικό πρωτόκολλο με το να αποκαλύψει δημοσίως τις λεπτομέρειες μιας συζήτησης που είχε με τη βασίλισσα Ελισάβετ την Παρασκευή, ενόσω έπιναν τσάι στα ανάκτορα του Ουίνδσορ, για την πολυπλοκότητα του Brexit: «Είπε ότι είναι ένα πολύ –και έχει δίκιο –περίπλοκο πρόβλημα, νομίζω κανείς δεν είχε ιδέα για το πόσο περίπλοκο θα ήταν…». Ακολούθως αποκάλεσε την 92χρονη Ελισάβετ «όμορφη», «μέσα κι έξω», τουλάχιστον έξι φορές, τονίζοντας πόσο τη «συμπάθησε». Αλλά οι φωτογραφίες της βασίλισσας μαζί με τον 13ο κατά σειρά αμερικανό πρόεδρο που συναντάει δείχνουν ότι τα αισθήματα μάλλον δεν είναι αμοιβαία. Σύμφωνα μάλιστα με τους «Sunday Times», ο πρώτος και ο δεύτερος διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, «σνόμπαραν» τον Τραμπ και αρνήθηκαν να τον συναντήσουν, αφήνοντας την Ελισάβετ να τον υποδεχθεί, αναγκαστικά, μόνη.