Διοικητής Τμήματος Τροχαίας και ένας ακόμα βαθμοφόρος είχαν επιβάλει χαράτσι 2.000 ευρώ σε επιχειρηματία για να του ακυρώσουν παραβάσεις, διοικητής αστυνομικού τμήματος πουλούσε προστασία ζητώντας 300 ευρώ τον μήνα σε επιχειρηματία για να τον καλύπτει και να τον ενημερώνει για ελέγχους. Ομάδα επτά αστυνομικών σε κεντρικό τμήμα της πρωτεύουσας χρησιμοποιώντας ρατσιστικές εκφράσεις ξυλοκόπησε 43χρονο εγκαταλείποντάς τον στη συνέχεια αιμόφυρτο σε ερημική περιοχή.
Κρούσματα βίας και ρατσισμού, που μαζί με υποθέσεις διαφθοράς περιγράφονται στην ετήσια έκθεση απολογισμού της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για το 2017 η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Αστυνομικοί βασανιστές, επίορκοι προστάτες με στολή, δημόσιοι υπάλληλοι που λαδώνονται για εξυπηρετήσεις και για να κάνουν τα στραβά μάτια με το αζημίωτο, γιατροί δημόσιων νοσοκομείων που εκμεταλλεύονται ασθενείς και εκβιάζουν με φακελάκια, είναι μερικές από τις υποθέσεις που συνθέτουν τις σελίδες της μαύρης βίβλου της διαφθοράς .
ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ. Το 2017 η υπηρεσία των Αδιάφθορων δέχθηκε συνολικά 1.126 καταγγελίες –οι περισσότερες επώνυμες. Από το σύνολο των καταγγελιών οι 703 (62%) αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, οι 244 (22%) ήταν εις βάρος δημοσίων υπαλλήλων, 99 αφορούσαν ιδιώτες ενώ 80 ήταν καταγγελίες και πληροφορίες για αδικήματα στα οποία υπήρχε σύμπραξη αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες που έφθασαν το 2017 στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων παρουσίασαν μείωση σε ποσοστό 8,5 %,
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των καταγγελιών για διαφθορά που έγιναν το 2017, το 54,2% αφορά την Αττική ενώ αυξημένος αριθμός παρατηρείται και στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που οφείλεται, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας εναντίον αλλοδαπών.
Οσον αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης και τον τομέα της υγείας. Συνολικά για υποθέσεις διαφθοράς η Υπηρεσία των Αδιάφθορων το 2017 σχημάτισε συνολικά 473 δικογραφίες και στις 284 κατηγορούμενοι ήταν αστυνομικοί. Σε 35 βαριές υποθέσεις εφαρμόσθηκε το Αυτόφωρο και οι Αδιάφθοροι φόρεσαν χειροπέδες σε 73 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων 20 αστυνομικοί και 3 ειδικοί φρουροί.
ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ. Χαρτογραφώντας το προφίλ των επίορκων αστυνομικών προκύπτει ότι το 22% των συλληφθέντων ήταν ηλικίας 20 και 30, το 26% 31-40 και το 35% 41-50 χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 35% των επιόρκων είχε προϋπηρεσία 6 έως 15 χρόνων.
Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν στους επίορκους αστυνομικούς καλύπτουν όλο το φάσμα των σοβαρών αδικημάτων. Υπερτερούν οι διώξεις για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, κατάχρηση εξουσίας, παράνομη βία, κλοπή, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, βασανιστήρια, εκβίαση, σύσταση και συμμορία, σεξουαλική εκμετάλλευση γυναίκας, ενώ έχουν ασκηθεί διώξεις ακόμα και για ανθρωποκτονία και βιασμό.
Ο πιο σκοτεινός φάκελος στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. παραμένει η αστυνομική βία. Ακραίες επιθετικές συμπεριφορές που φθάνουν μέχρι την κακοποίηση και συνήθως ξεσπούν εις βάρος ευάλωτων ομάδων, αλλοδαπών κυρίως. Τα στοιχεία σοκάρουν καθώς από τις 201 υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας που χειρίσθηκε η υπηρεσία από το 2009 έως το 2017 στις 136 θύματα ήταν αλλοδαποί. Ειδικά δε στις περιπτώσεις βασανιστηρίων από τις 55 οι 39 ήταν εις βάρος αλλοδαπών.