Η αλήθεια είναι πως στο τέλος το… έχασε το παιχνίδι των εντυπώσεων. Εκεί που άνοιξε ο ουρανός και ο Τσάρος την ομπρέλα την κράτησε μόνο για λογαριασμό του. Δεν την προσέφερε στη διαχυτική πρόεδρο της Κροατίας, δεν ασχολήθηκε ποτέ και με τον νικητή Μακρόν. Αφησε να βρέχει πάνω από τα κεφάλια τους και φρόντισε μόνο για λογαριασμό του. Σίγουρα έχει σημασία η τελευταία εικόνα, πόσω μάλλον όταν αυτή φτάνει σε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Λεπτομέρεια που αναδεικνύει χαρακτήρες. Από το Παγκόσμιο Κύπελλο όμως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ομολογουμένως βγήκε τόσο κερδισμένος που θα μπορούσε να υποβάλει αίτημα να το διοργανώνει μόνιμα κάθε τέσσερα χρόνια. Και χωρίς… ομπρέλα!
Απόλυτη ασφάλεια, κανένα παρατράγουδο σε έντεκα διαφορετικές πόλεις που απλώνονται σε μια έκταση 2,2 χιλιάδων χιλιομέτρων. Γεμάτα γήπεδα, ανταγωνιστική παρουσία της Εθνικής Ρωσίας που ξεκίνησε το τουρνουά από τη χαμηλότερη θέση στο ranking ανάμεσα στις 32 ομάδες. Και όλα αυτά με τους Βρετανούς να μποϊκοτάρουν με κάθε τρόπο, τον ISIS να απειλεί, τους χούλιγκαν να γεμίζουν για μήνες το youtube με βίντεο από την… προετοιμασία τους περιμένοντας το δικό τους Μουντιάλ.
Κόστισε 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια αυτό το τουρνουά στους διοργανωτές. Το ένα πέμπτο από τα χρήματα που έδωσαν για να αναλάβουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014. Είναι βέβαιο ότι άξιζε τον κόπο για μια υπερδύναμη που πασχίζει να αλλάξει το προφίλ της διεθνώς. Και η Ρωσία δεν είναι Ελλάδα που μια διοργάνωση (όπως οι Ολυμπιακοί του 2004) μπορεί να στείλει την οικονομία σου στα βράχια. Ναι, θα τους μείνουν κάποια γήπεδα. Αλλά πώς στ’ αλήθεια θα μπορούσε κάποιος να πειστεί για να ταξιδέψει στο Εκατερίνμπουργκ, τα Ουράλια και το Καλίνινγκραντ αν η αφορμή δεν ήταν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Η FIFA ξέρει πως έχει στα χέρια της… την κότα με τα χρυσά αυγά. Εξού και ετοιμάζεται από το 2026 να σχηματίσει το τουρνουά με την παρουσία 48 ομάδων. Η στόχευσή της είναι συγκεκριμένη. Θέλει να εξασφαλίσει την παρουσία των μεγάλων αγορών στο παιχνίδι. Στο Μουντιάλ που τελείωσε δεν ήταν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Σε οκτώ χρόνια από τώρα η θέση τους μοιάζει σχεδόν εξασφαλισμένη. Στο μεταξύ οργανώνεται ολοένα και περισσότερο το ποδόσφαιρο της Ινδίας. Μιλάμε για κάτι λιγότερο από το 50% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη. Σκεφτείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό στις πωλήσεις των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αλλά και στο ενδιαφέρον των χορηγών.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι, σύμφωνα με το «Forbes», το τέταρτο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη σε οικονομικό κύκλο εργασιών, πίσω από το Super Bowl και τους Ολυμπιακούς, Θερινούς και Χειμερινούς. Με αυτό το βήμα των 48 ομάδων και με την αίσθηση πως οι πιθανότητες μεγαλώνουν για τις μεγάλες αγορές το ποδόσφαιρο κάνει την αντεπίθεσή του και ετοιμάζεται για βροχή εσόδων. Τη μόνη βροχή που κανείς δεν χρειάζεται ομπρέλα…