«Ρωσικός χειμώνας» μες στο κατακαλόκαιρο ενέσκηψε ξαφνικά στις ελληνορωσικές σχέσεις, στη σκιά των όσων συμφώνησαν στις Πρέσπες Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Η παραδοσιακά καλή, «εταιρική» σχέση Αθήνας – Μόσχας, που κατά καιρούς προκάλεσε ταραχές σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, δοκιμάζεται πρωτοφανώς μετά την εντυπωσιακή κίνηση της Αθήνας να απελάσει ρώσους διπλωμάτες. Ως πραγματικό διακύβευμα του διπλωματικού θρίλερ που έχει τραυματίσει την ελληνορωσική φιλία φέρεται να είναι η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς οι πληροφορίες θέλουν ΝΑΤΟ και Βερολίνο να προκρίνουν την ένταξή τους στις δυτικές δομές και συμμαχίες την ώρα που η Μόσχα στον αντίποδα επιδιώκει να ακυρώσει την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια.
Αν και η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι θεωρεί το συμβάν λήξαν (αφού έστειλε μήνυμα προς τον Βορρά ότι «ξεπεράστηκαν τα όρια»), εντούτοις η Μόσχα δείχνει σφόδρα ενοχλημένη και με διάθεση να απαντήσει εξίσου θεαματικά, καθώς αργά χθες το απόγευμα πληροφορίες από τη ρωσική πρωτεύουσα υποστήριζαν ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα καλέσει στη Μόσχα τους έλληνες ανταποκριτές προκειμένου να δώσει τη δική του απάντηση για τα όσα έχουν συμβεί. Ηδη πάντως το ενδεχόμενο επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα φαίνεται να απομακρύνεται, ενώ άγνωστο παραμένει το τι τελικά θα γίνει με το ταξίδι του έλληνα Πρωθυπουργού στη Ρωσία που προγραμματιζόταν για το φθινόπωρο.
Τα «ρωσικά μυστήρια» ήρθαν –αιφνιδίως –στη δημοσιότητα την ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και την απαγόρευση εισόδου σε δύο ακόμα Ρώσους.
Διπλωματική ασάφεια. Η κυβέρνηση, αν και χρησιμοποιεί τη διπλωματική ασάφεια χωρίς να δίνει λεπτομερείς και σαφείς απαντήσεις (μάλλον αναμενόμενο για υποθέσεις κατασκοπείας), επιμένει να μιλά με υπονοούμενα για δράση των συγκεκριμένων Ρώσων στην Ελλάδα. «Δείχνει» τη ρωσική πολιτική στα Βαλκάνια ως αντίπαλο της συμφωνίας και αφήνει (με μισόλογα) να δημιουργείται η εντύπωση ότι (προφανώς κατ’ εντολήν της Μόσχας) οι απελαθέντες επιδίωξαν να υπονομεύσουν τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. Πώς; Ενθαρρύνοντας (έναντι αμοιβής;) αντιδράσεις εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη, όπως αναφέρουν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα.
Ο Κουβέλης. «Η απέλαση των διπλωματών της Ρωσίας ήταν το αποτέλεσμα ενεργειών που έπραξαν και οι οποίες ήταν εξαιρετικά προσβλητικές» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας όταν ρωτήθηκε (Focus FM) για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ προχωρώντας ένα βήμα ακόμα υποστήριξε πως «υπάρχουν στοιχεία για αυτό, τα οποία γνωρίζει η κυβέρνηση». Ο Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι προς την ελληνική πλευρά δεν υπήρξαν πιέσεις και επανήλθε επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα έφθανε ποτέ στο σημείο να απελάσει δύο ρώσους διπλωμάτες εάν δεν υπήρχαν τα στοιχεία εκείνα τα οποία δικαιολογούν απόλυτα την ενέργειά μας».
«Δεν υπάρχει δάκτυλος». Απάντηση στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών που ισχυρίστηκε –εμμέσως –ότι οι Αμερικανοί πίεσαν για τις απελάσεις, έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέροντας πως «δεν υπάρχει κανένας αμερικανικός δάκτυλος, κάνει απολύτως, κατά τη γνώμη μου, λάθος ο κύριος Λαβρόφ». Ωστόσο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τη δράση των Ρώσων στη Βόρεια Ελλάδα. Κάνοντας λόγο (Real FM) για στοιχεία που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση, ο Τζανακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά για τους δύο: «Απελάθηκαν διότι ήρθαν στοιχεία στα χέρια των αρμόδιων Αρχών, σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρξε ο απαιτούμενος σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι προς το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό νόμο. Τελεία, παύλα».