Πρόστιμο – ρεκόρ 4,34 δισ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Google κατηγορώντας την ότι με το λογισμικό Android για κινητά τηλέφωνα εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για να προωθήσει τις δικές της εφαρμογές και υπηρεσίες και ιδιαίτερα τη μηχανή αναζήτησης δεδομένων στο Διαδίκτυο.
Η Google ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην επιβολή του προστίμου αναφέροντας ότι το λειτουργικό σύστημα Android επιτρέπει στους χρήστες να έχουν περισσότερες επιλογές και όχι λιγότερες. Το πρόστιμο αναλογεί σε έσοδα δύο εβδομάδων για την Alphabet που είναι η μητρική της Google, η οποία έχει επίσης αποθέματα σε ρευστό που ξεπερνούν τα 102 δισ. δολάρια. Με την παρέμβαση αυτή της Κομισιόν η Google μπορεί να αναγκαστεί να φρενάρει λίγο τις προσπάθειες επέκτασης στα κινητά τηλέφωνα που είναι η μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξής της αυτό το διάστημα. Το Android το χρησιμοποιεί το 80% των κινητών τηλεφώνων στον κόσμο σήμερα.
Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση στο πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ στην Google. Μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ σε μια περίοδο που οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο.
Αυτός ήταν ο λόγος που κατά τη διάρκεια της επίσημης ανακοίνωσης της επιβολής του προστίμου από την επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η ίδια φρόντισε να επισημάνει ότι δεν υπάρχει καμία προκατάληψη με τις ΗΠΑ και ότι συμπαθεί πολύ τη χώρα. Δικαιολόγησε όμως την επιβολή προστίμου λέγοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα και ότι η ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Το πρόστιμο έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ετοιμάζεται να συναντήσει την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν οι δύο πλευρές τις διαφορές τους στο εμπόριο. Είναι η δεύτερη φορά που η ΕΕ επιβάλλει πρόστιμο στην Google για μονοπωλιακές πρακτικές. Το 2017 είχε επιβάλει πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ για τα αποτελέσματα που εμφάνιζε η μηχανή αναζήτησης τις εταιρείας. Τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android πωλούνται με προεγκατεστημένες εφαρμογές και υπηρεσίες της Google, περιλαμβανομένης και της υπηρεσίας αναζήτησης στο Διαδίκτυο Search. Ανταγωνιστές της Google θεωρούν ότι η κυριαρχία του Android στα κινητά παρέχει στην εταιρεία αθέμιτο πλεονέκτημα. Αυτό συμβαίνει, αναφέρουν, επειδή όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν εφαρμογές της Google, τότε η εταιρεία συγκεντρώνει δεδομένα για αυτούς ώστε να δημιουργήσει στη συνέχεια στοχευμένες διαφημίσεις.
Η ΕΕ απέρριψε το επιχείρημα της Google ότι υπάρχει ανταγωνισμός από την Apple, αναφέροντας ότι η εταιρεία που κατασκευάζει τα iPhone πουλά τα προϊόντα της σε πολύ υψηλότερες τιμές.