Αποχώρησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας από την ανοιχτή συνεδρίαση του, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου, παρουσία δεκάδων δημοτών, με θέμα τη χρήση ναρκωτικών στο Πεδίον του Άρεως.
Όλα άρχισαν όταν, ενώ ήταν σ’ εξέλιξη ακόμη η συνεδρίαση, ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, κατευθύνθηκε στο σημείο όπου ήταν τα τηλεοπτικά συνεργεία για να προβεί σε σχετικές δηλώσεις. Στην ενέργειά του αυτή αντέδρασε έντονα ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρήγας Αξελός, και κατόπιν αυτού ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανακοίνωσε πεντάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.
Όταν επαναλήφθηκε η συνεδρίαση, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, καταγγέλλοντας το δήμαρχο ότι προσέβαλε και υποβάθμισε με τη συμπεριφορά του αυτή, το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και τους κατοίκους που παραβρέθηκαν.
Η συνεδρίαση ωστόσο συνεχίστηκε με την παρουσία μόνο των δημοτικών συμβούλων της παράταξης της δημοτικής αρχής. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος, χαρακτηρίζει ως «προσχηματική» την αποχώρηση της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. «Ενοχλημένη από τη δημοσιότητα που προσέλαβε το δημοτικό συμβούλιο στον ‘Πανελλήνιο’, επιχείρησε να το τορπιλίσει, με στόχο να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Άρεως» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Να επιδείξουν ευαισθησία στο κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών σε δημόσιους χώρους της Αθήνας , ζητεί από τον πρωθυπουργό και την Πολιτεία, το ψήφισμα που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας, στη σημερινή του συνεδρίαση στο κλειστό γήπεδο του «Πανελληνίου», στο Πεδίον του Άρεως.
Ψήφισμα
Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι ο δήμος Αθηναίων ασκεί στο ακέραιο την αρμοδιότητά του στο επίπεδο της πρόληψης, μέσα από τη συστηματική συνεργασία του με δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα ουσιοεξάρτησης. «Ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, στηρίζουμε έμπρακτα τις γειτονιές, ξεκινώντας σήμερα μία σειρά συνεδριάσεων του Σώματος στα σημεία της πόλης που πλήττονται περισσότερο, και καλώντας σε δημόσιο διάλογο κατοίκους και εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν δυναμικά, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Είμαστε όμως στο πλευρό και των χρηστών, που επιδιώκουν μια αξιοπρεπή μετάβαση στην κανονικότητα. Τους έχουμε κοντά μας και μαζί τους αναζητούμε ρεαλιστικές λύσεις στο πρόβλημά τους, όπως είναι η λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης», τονίζεται.
Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο ζητεί «να ληφθούν αμέσως τα εξής μέτρα:
1. Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας, να επιτραπεί η διάθεση υποκατάστατων μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης.
2. Να θεσμοθετηθούν χώροι ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες για τους πολύ σοβαρά εξαρτημένους χρήστες, καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας.
3. Η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες από το εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους ανομίας».
Νωρίτερα, μιλώντας στην ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας -που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου παρουσία δεκάδων περιοίκων- για τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει στο Π. ‘Αρεως η χρήση ναρκωτικών, ο Γ. Καμίνης τόνισε ότι αποτελεί ζήτημα υγείας, ασφάλειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, η συμβολική αυτή συνεδρίαση στέλνει το μήνυμα «ως εδώ. Ως εδώ η εγκληματική πλέον αδιαφορία. Στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα, διαπιστώνουμε δυστυχώς την ηχηρή απουσία της κυβέρνησης: το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να συμβάλει στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη και τις εκκλήσεις των ίδιων των αξιωματικών, δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της».
Ο δήμαρχος της Αθήνας ζήτησε να επιτραπεί η διάθεση υποκατάστατων μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης, να θεσμοθετηθούν άμεσα χώροι ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης, οι οποίοι εξασφαλίζουν ασφαλέστερες συνθήκες για τους χρήστες, προστασία της δημόσιας υγείας και μείωση της δημόσιας όχλησης και η «Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες από το οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους θανάτου».
Για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο δήμος, είπε ότι ενημερώθηκαν διεξοδικά οι πολιτικοί αρχηγοί, η Βουλή, οι αρμόδιοι υπουργοί, ενώ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ θα λειτουργήσει για πρώτη φορά Υπνωτήριο 90 θέσεων για αστέγους-ουσιοεξαρτημένους. Πρόσθεσε ότι θα γίνει πλήθος ενημερωτικών δράσεων με στόχο την πρόληψη από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία», θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ για την ενίσχυση του streetwork και της διασύνδεσης των χρηστών με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου σε περιοχές όπως το Πεδίον του ‘Αρεως και η Τριλογία κ.α.
Η αντπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου, που παρέστη στη συνεδρίαση, το χαρακτήρισε «μητροπολιτικό, δισεπίλυτο κοινωνικό πρόβλημα». Απαιτείται είπε «πολιτική βούληση, κεντρικός σχεδιασμός και κοινή δράση όλων με σοβαρότητα και επιστημοσύνη». Η κυρία Κυπριανίδου αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής στο Πεδίον ‘Αρεως. Όπως ανάφερε, ανακαινίστηκαν όλες οι υποδομές (παιδικές χαρές κ.α), ενώ έχει ανατεθεί η φύλαξη, ο καθαρισμός και η συντήρηση του πρασίνου. Για τους τοξικοεξαρτημένους -όχι μόνο στο Πεδίον του ‘Αρεως αλλά και σε πολλά άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα- ξεκινά τον Σεπτέμβρη ένα φιλόδοξο πιλοτικό πρόγραμμα streetwork, προϋπολογισμού 800 χιλ. ευρώ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και τον δήμο. Επίσης, όπως εξήγησε, από το ΠΕΠ-Αττικής διατίθενται 6,5 εκατομμύρια ευρώ για δυο κινητές μονάδες άμεσης παρέμβασης, κατασκευή δυο μονάδων απεξάρτησης από αλκοόλ και άλλες ουσίες, κατασκευή κτιρίου ΟΚΑΝΑ, ανακατασκευή δυο κτιρίων ΚΕΘΕΑ, πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης ύψους 1 εκατ. ευρώ κ.α.
Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρήγας Αξελός εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον δήμαρχο Αθηναίων, τον οποίο κατηγόρησε ότι «επί δυο θητείες, δεν έχει να παρουσιάσει αποτελέσματα σε κανένα από τα πεδία που αφορούν την αρμοδιότητά του. Παρόλα αυτά, θέλοντας να αξιοποιήσει τη μοναδική πολιτική βάση που διαθέτει, τον ίδιο τον δήμο της Αθήνας, βιάζεται να επενδύσει στην προεκλογική εκμετάλλευση του αξιώματός του. «Ο δήμαρχος που εκλέχτηκε στο όνομα της πολιτικής ανεξαρτησίας, έχει αναδειχθεί πρωταθλητής όλων των προκατόχων του, σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του δημαρχιακού θώκου για το προσωπικό πολιτικό του μέλλον» είπε. Για το Πεδίον του ‘Αρεως, ανέφερε ότι ο κ. Καμίνης «επί δυο θητείες περιορίστηκε απλώς σε καταγγελίες, όπως ο κάθε απλός κάτοικος της περιοχής και όχι ο εκλεγμένος δήμαρχος που οφείλει να παίρνει πρωτοβουλίες. Επί δυο θητείες, αυτό που ήξερε καλά να κάνει ήταν να μας εξηγεί κάθε φορά πως δεν είναι αρμόδιος. Να μας επισημαίνει ότι δεν φέρει ευθύνη. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το πάρκο λειτουργεί ξανά, εξαφανίζεται από το προσκήνιο. Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει, για πρώτη φορά μετά το κλειστό σκοτεινό πάρκο, στο σημείο να κατακτηθεί το Πεδίο ξανά από τους πολίτες, αποσιωπάται εντελώς».
Σύμφωνα με τον κ. Αξελό «το θέμα των ναρκωτικών που επικαλείται αυτήν τη φορά, είναι μια νέα συγκάλυψη προκειμένου να καπηλευτεί τη δυσαρέσκεια και την ταλαιπωρία των κατοίκων για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικά θέμα. Δεν θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών στην οδό Ακαδημίας, μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο, όπου στεγάζεται ο ΟΠΑΝΔΑ, ούτε στην οδό Κεραμικού, στην οδό Τοσίτσα, στη Πλατεία Αμερικής. Δεν παρουσίασε καμία πρόταση ή σχέδιο και αρνήθηκε την πρόταση της Ανοιχτής Πόλης, να γίνει η συνεδρίαση στο Πνευματικό Κέντρο, αφήνοντας αυτό το ενδεχόμενο για το αόριστο μέλλον»σημείωσε. Ο κ. Αξελός κατήγγειλε ακόμη τον κ. Καμίνη ότι ενώ « ξοδεύει πάνω από 5 εκατ. ευρώ για θέματα υγείας, ο δήμος δεν έχει πράξει τίποτε για τους τοξικοεξαρτημένους. Δυο τετραετίες περιορίστηκε απλώς να καταγγέλλει, χωρίς να πράττει τίποτε. Αντίθετα με πολλούς ευρωπαϊκούς δήμους που έχουν να επιδείξουν σημαντικές πρωτοβουλίες» όπως είπε.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Σοφιανός, τόνισε ότι είναι συνυπεύθυνη η Δημοτική Αρχή Καμίνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Π. ‘Αρεως. Ο κ. Σοφιανός επισήμανε ότι ο δήμος διαθέτει πέντε κέντρα πρόληψης και διερωτήθηκε τι πράττουν στο θέμα αυτό. Επίσης αντιτάχθηκε στη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, επικαλούμενος αρνητικές εκτιμήσεις της ολλανδικής κυβέρνησης, που εφάρμοσε το μέτρο.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα το Σπίτι μας» Βασίλης Καπερνάρος, αναφέρθηκε στις καταγγελίες της ηθοποιού Μίμη Ντενίση, για την κατάσταση που επικρατεί στο Π. ‘Αρεως και ζήτησε να κατατεθεί από τον δήμαρχο φάκελος εμπλουτισμένος με επιπλέον στοιχεία, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου επισήμανε ότι στο θέμα αυτό «δεν υπάρχουν αστυνομικές λύσεις αλλά κοινωνικές». Επίσης τόνισε ότι στόχος δεν μπορεί να είναι ο εξαρτημένος χρήστης αλλά η εξάρθρωση των κυκλωμάτων εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, καθώς και των κοινωνικών αιτιών. Από την «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» ο επικεφαλής της, Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε να δοθεί η σχετική αρμοδιότητα στους δήμους και τη δημοτική αστυνομία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.