Με κεντρικό στόχο την πλήρη αποδόμηση του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Απεναντίας, από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «μετά το φιάσκο της καταστροφολογίας επιστρατεύει τη λασπολογία» και τα κεντρικά του στελέχη μιλάνε για επιχείρηση σπίλωσης του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς που παραμένει ισχυρό, όπως χαρακτηριστικά λένε.
Η προσπάθεια της ΝΔ θα έχει πολλά επεισόδια στον δρόμο προς την 21ηΑυγούστου, ημέρα που ολοκληρώνεται το τρίτο Μνημόνιο, και στο ζήτημα αυτό αναμένεται, εκτός απροόπτου, να τοποθετηθεί σήμερα και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του. Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξαπολύσει χθες σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Εκεί μίλησε για κυβερνητικές παρεμβάσεις και προσπάθεια χειραγώγησης και εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο οποιωνδήποτε μικροπολιτικών σχεδιασμών. Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Τα έγγραφα που «καίνε»
Στην κορυφή της γαλάζιας επιχείρησης, βέβαια, θα βρίσκεται η υπόθεση της ρύθμισης του δανείου της τεχνικής εταιρείας ΔΙΟΔΟΣ ΟΕ, στην οποία εταίροι είναι τα αδέλφια του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσίπρας και Ζανέτ Τσίπρα, τα οποία όπως και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν πει ευθέως ότι τον λόγο έχει από εδώ και πέρα η Δικαιοσύνη.
Η ηγετική ομάδα της ΝΔ προχώρησε χθες σε μια κίνηση που έδειξε ότι έχει διάθεση να συντηρήσει το θέμα, με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα, και εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης να πληγεί πλήρως το επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου περί του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε, έπειτα από σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να δημοσιοποιήσει τέσσερα έγγραφα και ένα τρισέλιδο κείμενο, δίνοντας την εκδοχή της για το τι συνέβη με την τεχνική εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ ΟΕ. Με βάση το σκεπτικό της ΝΔ στο επίσημο ενημερωτικό σημείωμά της, η συγκεκριμένη εταιρεία «εν πλήρει γνώσει της διεκδίκησε ένα δημόσιο έργο ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, καταθέτοντας –και μάλιστα δύο φορές –στις αρμόδιες Αρχές πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα».
Στη συνέχεια η ΝΔ παραθέτει μια σειρά γεγονότων και αναδεικνύει μέσω αυτών μια σειρά ερωτημάτων για τη διεκδίκηση του δημόσιου έργου που προκήρυξε η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου και υποστηρίζει ότι: «Με απλά λόγια, η εταιρεία της οικογένειας Τσίπρα φέρεται να έχει κάνει τα εξής: α) Να έχει εξαρχής καταθέσει πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα, αλλάζοντας την ημερομηνία του εγγράφου που του είχε χορηγήσει το ΤΣΜΕΔΕ, β) Να έχει επανακαταθέσει νέο πλαστογραφημένο έγγραφο, ισχυριζόμενη και πάλι ότι ο υπεύθυνος μηχανικός του έργου έχει ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ δεν είχε».
Μετά η ΝΔ εξιστορεί ότι στις 30/6/2015 ασκείται δίωξη και η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια και αναφέρεται σε «μια εξόχως παράδοξη απόφαση της Δικαιοσύνης» με την επισήμανση ότι η δίωξη θα έπρεπε να είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, αλλά τελικά ο Δημήτρης Τσίπρας διώχθηκε αρχικά με το πλημμεληματικού χαρακτήρα άρθρο 216 παρ. 2 που ορίζει ποινή φυλάκισης ώς πέντε έτη με ανασταλτικό χαρακτήρα. «…Το δικαστήριο έκρινε ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός ύψους 1,1 εκατ. ευρώ θα εξυπηρετούσε απλώς τις… άμεσες βιοτικές ανάγκες της οικογένειας Τσίπρα, και μάλιστα χωρίς καμία βλάβη για το Δημόσιο… Η υπόθεση ουδέποτε εξετάστηκε επί της ουσίας στη δίκη που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017… Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα πλημμελήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών ή με χρηματική ποινή και τελέστηκαν μέχρι μια ορισμένη ημερομηνία (31/3/16) θεωρούνται παραγεγραμμένα».
Το Μέγαρο Μαξίμου, απ’ όπου εκπέμπεται το μήνυμα ότι «μετά την αποτυχία της καταστροφολογίας από τη ΝΔ, πλέον μπήκε στο στόχαστρο το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ», εμμένει στη γραμμή –αν και χθες δεν δόθηκε επίσημα συνέχεια με ανακοίνωση –ότι οι απαντήσεις στην ενορχηστρωμένηεπίθεση λάσπης θα δοθούν από τους θιγομένους στις αίθουσες των δικαστηρίων. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για εφεύρεση από τη ΝΔ ανύπαρκτων σκανδάλων, διότι η κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια, ενώ αναμένεται και η προσφυγή των αδελφών του Πρωθυπουργού στη Δικαιοσύνη.
Η λαϊκή οργή
Βεβαίως η ΝΔ θα κινηθεί και σε ένα ακόμη επίπεδο για να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, θα φέρει στη Βουλή το θέμα της απέλασης των δύο ρώσων διπλωματών και θα επιχειρήσει να ακυρώσει το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα περί παρεμβάσεων από τη Ρωσία για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει το θεώρημα ότι είναι κωμική η συσχέτιση των ρώσων διπλωματών με την καθολική αποδοκιμασία της συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, χαρακτηρίζει ως φαιδρό το επιχείρημα να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που μετείχαν και μετέχουν στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν τάχα υποκινηθεί ή και… πληρωθεί από σκοτεινά ρωσικά συμφέροντα.
«Είναι, ωστόσο, απαράδεκτο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα η κυβέρνηση να αρκείται σε διαρροές και η μόνη πληροφόρηση που έχουν οι πολίτες και τα πολιτικά κόμματα να προκύπτει από πληροφορίες των ΜΜΕ και απροσδιόριστες πηγές» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΓΓΡΑΦΑ – ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΝΔ

Σύμφωνα με τη ΝΔ, «στο πλαίσιο διεκδίκησης δημοσίου έργου που προκήρυξε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ύψους 1,1 εκατ ευρώ, η εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ υπέβαλε το 2012 το επίμαχο έγγραφο της ασφαλιστικής ενημερότητας του Γεωργίου Τσίπρα, ως υπεύθυνου μηχανικού της εταιρείας για την εκτέλεση του έργου, που προσκομίσθηκε σε φωτοτυπία. Το έγγραφο αυτό έφερε ημερομηνία έκδοσης 28/2/2012 (έγγραφο 1). Στη συνέχεια η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ζήτησε από την εταιρεία το πρωτότυπο έγγραφο της ασφαλιστικής ενημερότητας. Τότε η ΔΙΟΔΟΣ υποβάλλει εκ νέου την ασφαλιστική της ενημερότητα, μόνον που παραδόξως το πρωτότυπο έγγραφο που προσκομίζει είναι διαφορετικό από τη φωτοτυπία που είχε αρχικά κατατεθεί! Το γεγονός αυτό γεννά υποψίες καθώς το δεύτερο έγγραφο που προσκόμισε η ΔΙΟΔΟΣ, έχει μεν τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, την ίδια ημερομηνία, το ίδιο περιεχόμενο, αλλά εντελώς διαφορετική σφραγίδα (έγγραφο 2). Εξ αυτού του λόγου η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων απηύθυνε επισήμως στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, (που φερόταν να έχει εκδώσει τα εν λόγω έγγραφα), γραπτό ερώτημα για να διαλευκανθεί η υπόθεση (έγγραφο 3). Το ΤΣΜΕΔΕ απάντησε (έγγραφο 4) αναφέροντας ότι: α) δεν εκδόθηκε ποτέ από το ΤΣΜΕΔΕ ασφαλιστική ενημερότητα του κ. Γεωργίου Τσίπρα στις 28/2/2012 με τον αριθμό πρωτοκόλλου που αναγραφόταν στα έγγραφα που κατέθεσε η ΔΙΟΔΟΣ. β) ο συγκεκριμένος αριθμός πρωτοκόλλου αφορούσε ασφαλιστική ενημερότητα που είχε εκδοθεί ακριβώς δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή την 28/2/2010»