Γκρίζα σύννεφα μαζεύτηκαν εκ νέου πάνω από την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και 140 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης. Μετά το πέμπτο «όχι» στο αίτημα αποφυλάκισης της ελληνικής πλευράς, έγινε σαφές ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης ήταν όνειρα θερινής νυκτός. Οι εκλογές της γείτονος χώρας δεν άλλαξαν τα δεδομένα για την περίπτωση των δύο Ελλήνων, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να συνδέει την υπόθεση με την αντίστοιχη των «Οκτώ» Τούρκων που έχουν υποβάλει αίτημα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα. Το τουρκικό δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη ούτε τη ρύθμιση του υπουργείου Αμυνας, η οποία υπερψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και τους έδινε μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, έτσι ώστε να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους.
Στις οικογένειες των στρατιωτικών επικρατεί ανησυχία και αγωνία για την επόμενη μέρα –καθώς πυκνώνουν οι εκτιμήσεις όσων παρακολουθούν τα διπλωματικά τεκταινόμενα που μιλούν για μακρά κράτηση, η οποία θα εξαντλήσει όσα περιθώρια παρέχει η τουρκική νομοθεσία. Το επόμενο επισκεπτήριο είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Παρασκευή, όμως και αυτή η επικοινωνία δεν διαρκεί πολύ. Μέχρι τότε ο τελευταίος που έχει δει τους δύο Ελληνες είναι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία, πρέσβης Κρίστιαν Μπέργκερ, ο οποίος, έπειτα από προσπάθειες αρκετών εβδομάδων, κατάφερε να τους συναντήσει τη Δευτέρα. Ο Μπέργκερ ενημέρωσε τον ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη πως οι Κούκλατζης και Μητρετώδης βρίσκονται «σε αρκετά καλή κατάσταση», σωματική και πνευματική, ενώ και οι συνθήκες κράτησής τους είναι καλύτερες από αυτές που επικρατούν στις κανονικές τουρκικές φυλακές. Η επίσκεψη Μπέργκερ δείχνει ότι το ελληνικό αίτημα για αποφυλάκιση έχει την έμπρακτη υποστήριξη της Ενωσης προς την ελληνική πλευρά. Οπως, άλλωστε, επεσήμανε ο έλληνας ευρωβουλευτής, οι δύο στρατιωτικοί «φυλούσαν ευρωπαϊκά σύνορα και γι’ αυτό πρέπει να ενταθούν οι ευρωπαϊκές προσπάθειες και ενέργειες για την άμεση απελευθέρωσή τους». Πολλοί εντός και εκτός συνόρων συνδέουν την απόφαση με την πρόσφατη παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους προστάτεψαν τους πραξικοπηματίες μετά τη 15η Ιουλίου».
Η σύνδεση της υπόθεσης των «δύο» με αυτή των «οκτώ» άλλωστε έγινε σαφής από τον τούρκο πρόεδρο και στην κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τούρκους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν φέρεται την περασμένη Πέμπτη να δήλωσε πως «συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα να κανονιστούν τα θέματα αυτά. Να κάνουμε προσπάθεια με καλή πρόθεση». Χαρακτηριστική είναι και η στροφή της ελληνικής πλευράς, η οποία πλέον δεν κάνει λόγο για άμεση απελευθέρωση, αλλά για «δίκαιη δίκη». Οπως αναφέρει ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΑΠΕ), στη συνάντηση των δύο ηγετών «ξανατέθηκαν τα θέματα που εμείς αποκρούουμε, γιατί τα αποκρούει ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός και το κράτος δικαίου: ο συσχετισμός δηλαδή της τύχης των δύο ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, που ήδη πήραν άσυλο».