Το Τέξας εκτέλεσε τα ξημερώματα της Τετάρτης με θανατηφόρο ένεση στον θάλαμο εκτελέσεων των φυλακών της πόλης Χάντσβιλ τον 34χρονο Αφροαμερικανό Κρίστοφερ Γιανγκ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ιδιοκτήτη καταστήματος στη διάρκεια ληστείας το 2004, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων εκ των συγγενών του θύματος να του χαρίσουν τη ζωή καθώς τον έχουν συγχωρέσει.
Ο Γιανγκ είχε κριθεί ένοχος για τη δολοφονία του Χασμούκ Πατέλ στο παντοπωλείο του στο Σαν Αντόνιο.
Είναι ο 13ος αμερικανός κρατούμενος που εκτελείται αυτή τη χρονιά και ο 553ος στο Τέξας από τότε που το Αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο επανέφερε τη θανατική ποινή το 1976. Το Τέξας έχει τη θλιβερή πρωτιά μεταξύ των αμερικανικών πολιτειών σε εκτελέσεις. Από την αρχή του χρόνου το Τέξας έχει πραγματοποιήσει επτά εκτελέσεις.
Οι δικηγόροι του Γιανγκ είχαν υποβάλει αίτημα την τελευταία στιγμή ν’ ανακληθεί η απόφαση της εκτέλεσής του με τον ισχυρισμό ότι ο φυλετικός παράγοντας συνετέλεσε στην άρνηση χάριτος αυτόν τον μήνα από την Επιτροπή Απονομής Χάριτο και Αποφυλάκισης.
Δικαστής αμερικανικού περιφερειακού δικαστηρίου απέρριψε την Τρίτη το αίτημά τους και οι δικηγόροι του ανακοίνωσαν ότι θ’ ασκούσαν έφεση επί της απόφασης.
Επισήμαναν επίσης ότι το συμβούλιο είχε προτείνει επιείκεια σε παρεμφερή υπόθεση νωρίτερα μέσα στον χρόνο, η οποία αφορούσε λευκό θανατοποινίτη, και ότι θα έπρεπε να πράξουν το ίδιο και για την υπόθεση του Γιανγκ.
Εκείνοι που ζητούσαν επιείκεια, ήθελαν να προτείνει το συμβούλιο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Το Τέξας υποστήριξε ότι ο Γιανγκ καταδικάστηκε και του αξίζει να πεθάνει για τη δολοφονία, την οποία διέπραξε λίγο μετά τη σεξουαλική επίθεση σε βάρος γυναίκας, της οποίας είχε κλέψει το αυτοκίνητο.
Υποστήριξε επίσης πως η πλευρά του Γιανγκ δεν παρέθεσε στοιχεία που ν’ αποδεικνύουν ότι η Επιτροπή αποφάσισε με ρατσιστικά κριτήρια να μην του δοθεί χάρη.
Το αίτημα για επιείκεια στήριξε και ο γιος του θύματος, ο Μιτές Πατέλ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Γιανγκ επέδειξε μεταμέλεια και βοήθησε άλλους συγκρατούμενούς του.