Κρίσιμα θέματα για την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης και τον επανασχεδιασμό της επιχειρησιακής στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας θα κληθεί να χειριστεί στο διάστημα των περίπου πέντε μηνών έως το τέλος του 2018 ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Μεταξύ αυτών και η ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα της διοίκησης.
Το πράσινο φως για την τοποθέτηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής δόθηκε χθες ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Αντίθετα, στη συνεδρίαση του ΤΧΣ την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΟΚ στο πρόσωπο του Παύλου Μυλωνά δόθηκε με διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη του ΤΧΣ και με πλειοψηφία έξι προς ένα, αφού η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Ταμείο Μαρίκα Ιωάννου Φραγκάκη εξέφρασε αντίθετη γνώμη για την εκλογή του. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στο ΤΧΣ, η οποία φέρεται να τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Καραμούζη, ο οποίος πάντως απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Πλέον την επόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου απομένει να δοθεί και η οριστική έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας και έτσι να ανοίξει και ο δρόμος για την ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής –στο οποίο υπάρχουν τέσσερις κενές θέσεις καθώς και αυτή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου -, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου.
«Η ανάληψη του ρόλου του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα αποτελεί εξαιρετική τιμή και θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Γνωρίζω καλά τις ικανότητες της τράπεζας, αλλά και την ανάγκη για αλλαγή. Στόχος μας είναι η τράπεζα να ξαναγίνει προτιμητέος συνεργάτης και σύμβουλος των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ολοι μαζί, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση της τράπεζας, θα δουλέψουμε με αφοσίωση, αποφασιστικότητα και συνέπεια για αυτούς τους στόχους. Θα βελτιώσουμε την ευελιξία, την αποδοτικότητα και την καινοτομία της τράπεζάς μας. Θα γίνουμε η πρώτη επιλογή στην εγχώρια αγορά. Η στιγμή για να αρχίσει ένας τέτοιος μετασχηματισμός είναι τώρα» δήλωσε ο Παύλος Μυλωνάς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, οι στόχοι φιλόδοξοι, αλλά η ανάγκη για αλλαγή επιτακτική. «Δεσμεύομαι να πετύχουμε αυτούς τους απαιτητικούς στόχους βελτίωσης της τράπεζας εντός ενός πλαισίου συναίνεσης, διαφάνειας και με σαφείς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης» τόνισε.
Ηδη στο διάστημα που ο Παύλος Μυλωνάς εκτελούσε χρέη διευθύνοντος συμβούλου μετά την παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής μετασχηματισμού που υλοποιεί, πέτυχε την αναβάθμιση των καλυμμένων ομολόγων της καθώς και την πώληση πακέτου δανείων στην υψηλότερη μέχρι σήμερα τιμή σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες.
Οι προτεραιότητες. Η ατζέντα του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής πάντως για τους επόμενους μήνες και έως το τέλος του έτους είναι ιδιαίτερα «φορτωμένη» με θέματα αιχμής τον μετασχηματισμό της τράπεζας και τη διοικητική αναδιάρθρωσή της, την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την οποία αναμένεται να αποφασίσει η διοίκηση της τράπεζας το αμέσως προσεχές διάστημα επί της πρότασης του κινεζικού ομίλου Gongbao, αλλά και τη μείωση των κόκκινων δανείων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η τράπεζα. Επίσης ένα ακόμα ζήτημα που θα κληθεί να επιλύσει η νέα διοίκηση Μυλωνά και το οποίο απαιτεί λεπτούς χειρισμούς είναι αυτό του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, καθώς με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης και υπό την πίεση του SSM, από τον περασμένο Νοέμβριο έχει διακοπεί η χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ από την Εθνική Τράπεζα, με αποτέλεσμα περί τους 16.500 συνταξιούχους της να μη λαμβάνουν επικουρική σύνταξη.
Για το θέμα της εκλογής του Παύλου Μυλωνά στη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας ο πρόεδρος του ΔΣ Κώστας Μιχαηλίδης δήλωσε με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης: «Σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Εθνική Τράπεζα γυρίζει σελίδα. Σκοπός μας είναι να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις αναδυόμενες προκλήσεις των νέων οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων. Να συνδέσουμε τον ιστορικό ρόλο της Εθνικής με το μέλλον, να δημιουργήσουμε νέες αξίες και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας, στη βάση ενός παραγωγικού και ανταγωνιστικού μοντέλου».