Φόβοι για νέα τραγωδία στα παγωμένα νερά του Εβρου εκφράζονται καθώς αγνοούνται μία μητέρα και τα τρία ανήλικα παιδιά της μετά την ανατροπή της βάρκας που τους μετέφερε από την Τουρκία σε ελληνικό έδαφος. Η 36χρονη Αν Χατισέ Αχτσαμπάι μαζί με τον σύζυγό της Μουράτ, τον 7χρονο Αχμέτ Εσάτ, τον 5χρονο Μεσούτ και το μόλις ενός έτους Μπεκίρ Αράς ήταν ανάμεσα στα 11 άτομα (9 μετανάστες και δύο διακινητές) που το βράδυ της Τετάρτης επιβιβάστηκαν στη βάρκα, προκειμένου να διασχίσουν τον Εβρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Αχτσαμπάι είναι τουρκικής καταγωγής και μάλιστα πρόκειται για εκπαιδευτικούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα από τον φόβο των διώξεων Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Τουρκικά μέσα αναφέρουν πως τα διαβατήρια της οικογένειας ήταν μεταξύ των χιλιάδων διαβατηρίων που είχαν ακυρωθεί με απόφαση Ερντογάν.
Γύρω στη μία ξημερώματα Πέμπτης η βάρκα ανατράπηκε και η γυναίκα με τα τρία ανήλικα αγνοούνται από την πρώτη στιγμή. Ο πατέρας διασώθηκε όπως και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες και συνελήφθησαν από την Αστυνομία για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Από τις μαρτυρίες των διασωθέντων προκύπτει πως η πλαστική βάρκα πιθανότατα ανατράπηκε όταν προσέκρουσε σε βράχο ή κλαδιά. Υπάρχουν ωστόσο και πληροφορίες που θέλουν τη βάρκα να ανατρέπεται όταν ένα από τα τρία ανήλικα της οικογένειας Αχτσαμπάι έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο νερό. Ο πατέρας, προκειμένου να πιάσει το παιδί, πήδηξε στο ποτάμι με αποτέλεσμα η βάρκα να ανατραπεί.
«Η ΒΑΡΚΑ ΤΡΥΠΗΣΕ». «Νομίζω ότι χτυπήσαμε σε βράχο στη μέση του ποταμού. Η βάρκα τρύπησε και αρχίσαμε να γυρνάμε γύρω γύρω. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες αμέσως κρατήθηκαν από ένα κλαδί στη δεξιά πλευρά του ποταμού. Εγώ και η σύζυγός μου προσπαθούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας. Η σύζυγός μου κρατούσε το μωρό μας κι εγώ τα άλλα δύο. Ο 7χρονος Αχμέτ Εσάτ φορούσε σωσίβιο ενώ ο άλλος μας γιος βυθιζόταν. Τη γυναίκα μου την έπαιρνε το ρεύμα, κάποια στιγμή είδα να κρατιούνται από ένα κλαδί. Υστερα από λίγο δεν τους είδα στο ίδιο σημείο. Δεν τους ξανάκουσα», φέρεται να είπε ο Μουράτ μετά τη διάσωσή του. Για το συμβάν έστειλε σήμα και η Ιντερπόλ καθώς ένας από τους διασωθέντες επικοινώνησε με συγγενικό του πρόσωπο στην Αυστρία, το οποίο και ενημέρωσε τις Αρχές. Για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, οι ελληνικές Αρχές πραγματοποιούν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ευρύτερη περιοχή. Οπως είχε τονίσει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Παύλος Παυλίδης, ο Εβρος είναι ένα δύσκολο ποτάμι με μεγάλο βάθος, περίπου 4 μέτρα, με λασπώδη βυθό και πολλά κλαδιά. Εκτιμάται πως από το 2000 μέχρι σήμερα στα νερά του έχουν χαθεί περίπου 1.500 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν βρεθεί ποτέ.