Το κορίτσι που κατάφερε να φέρει ξανά στο προσκήνιο το ελληνικό σκάκι πρωταγωνίστησε σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό που στήθηκε προχθές στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Στο Γιαλί Τζαμισί, με φόντο τον παλιό Φάρο, έπαιξε σκάκι με 33 αντιπάλους από την Κρήτη επί σχεδόν πέντε ώρες.

Η 18χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα, τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, θεωρείται η σπουδαιότερη σκακίστρια που έχει βγάλει η χώρα μας, ενώ είναι ενδεικτικό ότι έχει κατακτήσει όλους τους τίτλους της αγωνιζόμενη σε κατηγορίες μεγαλύτερες από την ηλικία της.

Το εντυπωσιακό σιμουλτανέ διοργανώθηκε από τη δραστήρια Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – Σαμαριά και τον Δήμο Χανίων στο πλαίσιο του Διεθνούς Τουρνουά Σκάκι Παλαιόχωρας που ξεκίνησε χθες με τη συμμετοχή 230 σκακιστών από 40 χώρες.

Ομορφη εμπειρία

«Ηταν η πρώτη φορά που έπαιξα σιμουλτανέ στα Χανιά και το επίπεδο των παιδιών ήταν πολύ υψηλό. Ηταν μια όμορφη εμπειρία. Θέλω όποτε μπορώ να κάνω κάτι καλό για να προβάλω το σκάκι», λέει η Σταυρούλα Τσολακίδου στα «ΝΕΑ» και συμπληρώνει πως τα ατομικά της σχέδια περιλαμβάνουν το Παγκόσμιο Τουρνουά Σκάκι για ηλικίες κάτω των 20 τον Σεπτέμβριο και την προετοιμασία με την εθνική ομάδα σκάκι για την Ολυμπιάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σταυρούλα έχει τον τίτλο της Woman Grand Master από το 2016, φέτος κατέκτησε επίσης τον τίτλο διεθνούς μετρ σε επίπεδο ανδρών ενώ τον Ιούνιο αποφοίτησε από το λύκειο με βαθμολογία 19,4.
«Στον αγώνα σημειώθηκε μία ισοπαλία ενώ ένας παίκτης, ο Παναγιώτης Τσαγκαράκης, σημείωσε και νίκη. Ομως τελικός νικητής ήταν το άθλημα γιατί το καταευχαριστήθηκαν όλοι», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Σπυριδάκης, πρόεδρος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων – Σαμαριά. «Η Σταυρούλα Τσολακίδου είναι ένα εξαιρετικό παιδί, ένας απίστευτος χαρακτήρας, προσιτή, προσγειωμένη, με ένα μόνιμο χαμόγελο που σε φέρνει πολύ κοντά της. Το επίπεδο του νομού μας είναι τόσο υψηλό που η ήττα την ευχαρίστησε. Αλλωστε όταν παίζεις με 33 παίκτες ταυτόχρονα, είναι δικαιολογημένη», συμπληρώνει.
Η Σταυρούλα Τσολακίδου τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Χανίων και από χθες συμμετέχει στο Διεθνές Τουρνουά Παλαιόχωρας.
«Εκτός των άλλων, τέτοιες εκδηλώσεις στις τουριστικές περιοχές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά και στον αθλητικό τουρισμό. Αυτό είναι κάτι που εμείς το προωθούμε ως σύλλογος τόσο με το Τουρνουά της Παλαιόχωρας που θα φέρει 800 άτομα για οκτώ ημέρες σε μια μικρή επαρχιακή πόλη των Χανίων όσο και με άλλες κινήσεις, όπως την φιλοξενία του πανελληνίου πρωταθλήματος», λέει ο Σπυριδάκης.

Μεγάλη επιτυχία

Το Τουρνουά της Παλαιόχωρας διοργανώνεται φέτος για 11η χρονιά με τεράστια επιτυχία. Είναι ένα από τα δύο σπουδαιότερα τουρνουά σκάκι στην Ελλάδα και πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία για να χαρακτηριστεί διεθνές. «Για να θεωρείται ένα τουρνουά διεθνές πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 παίκτες γκραν μετρ –στην Παλαιόχωρα έχουμε 20 –πρέπει να έχει συμμετοχές από οκτώ χώρες και πάνω και εμείς έχουμε 40 χώρες. Εχουμε 230 συμμετοχές, θα διαρκέσει οκτώ ημέρες και οι αντίπαλοι είναι πολύ υψηλού επιπέδου», σημειώνει ο Σπυριδάκης.

Τα Χανιά θα βρεθούν στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκακιστικής κοινότητας για λίγες ημέρες και όπως φαίνεται αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. «Η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – Σαμαριά κερδίζει κάθε χρόνο στα νεανικά και σχολικά πρωταθλήματα το περίπου 30-50% των μεταλλίων. Τα υπόλοιπα μετάλλια μοιράζονται στους υπόλοιπους 290 συλλόγους της Ελλάδας. Επίσης, είχαμε τη δυνατότητα και συμμετέχουμε με δύο ομάδες από το φυτώριό μας στην εθνική ομάδα ενώ είμαστε τρεις συνεχόμενες φορές πρωταθλητές Ελλάδας στα ομαδικά νεανικά πρωταθλήματα. Εχουμε την τύχη να έχουμε έναν από τους κορυφαίους προπονητές σκακιού, τον Κώστα Τσαρουχά, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε το σκάκι στα Χανιά και εκείνος που βρισκόταν πίσω από τις επιτυχίες μεγάλων σκακιστών πριν 20 χρόνια, όπως του Κύδωνα και της Κουβάτσου η οποία είχε βγει επίσης παγκόσμια πρωταθλήτρια», εξηγεί.

«Το σκάκι είναι ένα ευγενές άθλημα που απαιτεί σκέψη, οξύνει τον νου και εισφέρει στην σφυρηλάτηση του χαρακτήρα αλλά παράλληλα είναι και ένα άθλημα που δίνει μεγάλες διακρίσεις. Η Σταυρούλα είναι ένα καλό παράδειγμα, μας έχει κάνει γνωστούς παγκοσμίως μέσα από ένα άθλημα στο οποίο η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη παράδοση. Χρειάζεται ταλέντο. Χρειάζεται πολλή αγάπη, είναι απαιτητικό άθλημα, αφού ένας εξάχρονος αθλητής μπορεί να κάτσει τρεις και τέσσερις ώρες να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει τον αντίπαλό του. Φέτος είχαμε 11 μαθητές μας που έδωσαν Πανελλαδικές Εξετάσεις. Και οι 11 εισήχθησαν σε Πανεπιστήμια ενώ οι δύο μπήκαν σε Ιατρική Σχολή. Αυτό θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο».