Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας καθώς συνεχίζεται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό η πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν εντοπιστεί συνολικά 12 κρούσματα, εκ των οποίων τα δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Οπως μάλιστα σημειώνουν οι επιστήμονες του Κέντρου «για κάθε ένα κρούσμα με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν 140 περίπου μολυνθέντες από το ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί)». Υπό τα δεδομένα αυτά προκύπτει ότι τα 12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιστοιχούν σε 1.680 άτομα που μολύνθηκαν από το τσίμπημα των κουνουπιών.
Εν τω μεταξύ, μία ακόμη περιοχή στον πανελλαδικό χάρτη κοκκίνισε καθώς καταγράφηκε για πρώτη φορά κρούσμα στην Ηλιούπολη Αττικής. Ετσι, πλέον, στο κατάλογο που τηρεί τον Κέντρο αναφορικά με τις εστίες του ιού του Δυτικού Νείλου –οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι επηρεαζόμενη περιοχή είναι κάθε νέος δήμος όπου καταγράφεται επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης –συμπεριλαμβάνονται τα Μέγαρα Αττικής, η Τανάγρα Βοιωτίας, η Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης ενώ τα τελευταία 24ωρα προστέθηκε ο κεντρικός τομέας Αθηνών και πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Ηλιουπόλεως.
Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η περιοχή όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα περιστατικά εξαιτίας της κυκλοφορίας μολυσμένων κουνουπιών είναι τα Μέγαρα. Είναι ενδεικτικό ότι οκτώ από τα δώδεκα κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν εντοπιστεί στην συγκεκριμένη πόλη της Δυτικής Αττικής.
Πάντως, οι εννέα ασθενείς έχουν λάβει ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκαν καθώς εκδήλωσαν σοβαρά συμπτώματα από το νευρικό κεντρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/ και οξεία χαλαρή παράλυση). Πιο συγκεκριμένα μόνον σε μία περίπτωση τα συμπτώματα περιορίστηκαν σε υψηλό πυρετό.
Επιπλέον, «σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων έπειτα από την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει σε δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της και γίνεται έλεγχος του δότη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ».
Στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν ήδη ενεργοποιηθεί μέτρα αποκλεισμού από αιμοδοσία –αποκλείονται δηλαδή, οι αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται σε αυτές για διάστημα 28 ημερών. Επιπλέον οι μονάδες αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από αιμοδότες προερχόμενους από τους συγκεκριμένους δήμους δεσμεύονται.
Σύμφωνα με έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, σε διάστημα επτά ημερών δηλώθηκαν 14 νέα κρούσματα ιλαράς. Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.220 από τον Μάιο του 2017. Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι. Οι δύο αφορούσαν ανεμβολίαστο βρέφος και έφηβο από πληθυσμό Ρομά, ενώ οι άλλοι δύο άτομα του γενικού πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, τα θύματα ήταν μια 34χρονη μητέρα που δεν είχε εμβολιαστεί επαρκώς (δεν είχε λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου) και ένας νεαρός άνδρας ανοσοκατασταλμένος ο οποίος αν και είχε εμβολιαστεί νόσησε με αποτέλεσμα να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές.