Οπως όλα τα σπορ και οι προπονήσεις, έτσι και το τρέξιμο έχει τους διαχωρισμούς του. Ο βασικότερος είναι ο διαχωρισμός του τύπου κάθε δρομέα ανάμεσα σε τρεις απλές κατηγορίες βάσει του τρόπου που ανταποκρίνονται στην προπόνηση και στους αγώνες: τους «Γκαζιάρηδες», τα «Τέρατα Αντοχής» και τους «Συνδυαστικούς».
1Οι Γκαζιάρηδες
Οι Γκαζιάρηδες είναι αυτοί που κυριαρχούν μεταξύ των συντρεχτών τους σε οποιαδήποτε προπόνηση περιλαμβάνει γρήγορους γύρους στον στίβο ή κομμάτια σχετικά μικρής χρονικής διάρκειας (όπως για παράδειγμα δεκαπεντάλεπτα σε αγωνιστικό ρυθμό). Οι προπονήσεις ταχύτητας και οι μικρές κούρσες 3.000, 5.000 και το πολύ 10.000 μ. τους ενθουσιάζουν: τους κουράζουν, χωρίς να τους εξαντλούν. Εκεί που τα βρίσκουν σκούρα οι δρομείς αυτού του τύπου είναι στα λονγκ ραν, στα τέμπο, σε προπονήσεις για Μαραθώνιο ή άλλες κούρσες μεγάλων αποστάσεων. Συνήθως η απογοήτευση για τους γκαζιάρηδες έρχεται όταν συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους με άλλους συναθλητές και αντιλαμβάνονται ότι όσο τα χιλιόμετρα αυξάνονται τόσο εκείνοι αυτοί θα μένουν πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους, αναφέρει ο γνωστός αμερικανός προπονητής Γκρεγκ ΜακΜίλαν (www.mcmillanrunning.com). Ο ίδιος έχει διαπιστώσει στην πράξη πως στους δρομείς αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνονται συνήθως και όσοι παλιότερα ασχολούνταν με αθλήματα στα οποία έπρεπε συχνά να σπριντάρουν (όπως το ποδόσφαιρο), να πηδάνε ψηλά (όπως το μπάσκετ ή το βόλεϊ).
2Τα Τέρατα Αντοχής
Για τα Τέρατα Αντοχής, τα λονγκ ραν, τα τέμπο και η προετοιμασία για έναν Μαραθώνιο καθώς και οποιαδήποτε προπόνηση μεγάλων αποστάσεων μπορεί να μοιάζει με χαλαρή βόλτα στο πάρκο. Οσα περισσότερα είναι τα χιλιόμετρα ανά εβδομάδα τόσο το καλύτερο για αυτόν τον τύπο δρομέων που βάζουν συνεχώς στοίχημα με τον εαυτό τους για όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις. Αντίθετα με την προηγούμενη κατηγορία δρομέων, τα τέρατα αντοχής δεν μπορούν να αναπτύξουν… υπερηχητικές ταχύτητες, με αποτέλεσμα οι γρήγορες προπονήσεις να τους κάνουν να «σκάνε». Παράλληλα, μικρές κούρσες όπως αυτές των 5.000 μ. τους προκαλούν εξάντληση και ενδεχομένως και κάποιους τραυματισμούς. Παλαιότερα, λέει ο Γκρεγκ ΜακΜίλαν, τα Τέρατα Αντοχής ίσως ασχολούνταν και με αθλήματα που είχαν να κάνουν με την αντοχή, όπως η ποδηλασία ή η κολύμβηση.
3Οι Δρομείς – Κόμπο
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατηγορία δρομέων που αφορά και στον πιο κοινό τύπο όσων αθλούνται σε αυτό το είδος. Είναι αυτοί που αποδίδουν σχετικά καλά και στους δύο προαναφερθέντες τύπους προπόνησης: τόσο στις σύντομες και γρήγορες, όσο και στις μεγάλες και αργές. Επίσης, μπορούν να κάνουν μια αξιοπρεπή εμφάνιση τόσο σε έναν αγώνα 5.000 μ., μα και σε ένα Μαραθώνιο, και να βρίσκονται κοντά στις επιδόσεις των περισσότερων συντρεχτών τους. Βέβαια, είναι δύσκολο να πετύχει κάποιος δρομέας την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στους δύο πρώτους τύπους, με τους Δρομείς – Κόμπο να έχουν συνήθως κλίση προς τον έναν ή τον άλλον, έστω και σε επίπεδο προπόνησης. Συνήθως σε αυτή την κατηγορία ανήκει το 90% των δρομέων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν έχουν βρει ακόμα τον τύπο που τους ταιριάζει περισσότερο να ακολουθήσουν, ταχύτητα ή αντοχή.
Βρείτε τον δικό σας τύπο
Γνωρίζοντας τώρα τους τρεις τύπους δρομέων, μπορείτε να εντοπίσετε που βρίσκεστε; Οσο πιο γρήγορα καταφέρετε να εντάξετε τον εαυτό σας σε μια από τις τρεις κατηγορίες τόσο πιο εύκολα θα βρείτε τα δυνατά και αδύναμα σημεία στο σώμα σας, διαμορφώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προπόνησή σας, προτείνει ο αμερικανός κόουτς. Δεν έχει νόημα να προπονείστε σαν Γκαζιάρηδες αν είστε Τέρατα Αντοχής, ακόμη κι αν έχετε στόχο έναν μικρό αγώνα 5.000 μ. Ωστόσο, το να εντοπίσετε τον τύπο δρομέα που ανήκετε, δεν σημαίνει ότι θα παραλείψετε να προπονήστε με ασκήσεις και προγράμματα των άλλων δύο τύπων. Απλώς θα πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί, καθώς θα πρέπει να αντεπεξέλθετε σε ασκήσεις με αυξημένη δυσκολία για το σώμα σας, οι οποίες μπορεί να σας προκαλέσουν δυσαρέσκεια και προβλήματα κόπωσης. «Θα πρέπει να συνδυάσετε τις προπονήσεις στις οποίες έχετε αβαντάζ με αυτές στις οποίες εμφανίζετε αδυναμίες προκειμένου να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», λέει ο ΜακΜίλαν. Ακόμα και οι μικρές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο πρόγραμμα προπόνησης μετά τον καθορισμό του τύπου δρομέα μπορούν να φέρουν σημαντικά οφέλη στη βελτίωση της αντοχής του αθλητή.