Το φάσμα ακόμα και της διετούς φυλάκισης προβάλλει πλέον για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν επί σχεδόν πέντε μήνες προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Και παρά τους ανοιχτούς διαύλους που κρατούν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης και ο τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Τα σύννεφα πυκνώνουν ακόμη περισσότερο από το γεγονός πως παρά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία που θα έχουμε σήμερα, καμιά θετική έκβαση δεν προδιαγράφεται για τους δύο Ελληνες. Κι αυτό αφού κανονικά δεν θα μπορούν να κρατούνται στο εξής επ’ αόριστον και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Κι όμως, η Αγκυρα δείχνει να μην τροποποιεί τη θέση της. Επιπροσθέτως η υπόθεση του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον που παραμένει δύο περίπου χρόνια στις τουρκικές φυλακές βαραίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα αφού δημιουργεί κακό προηγούμενο.
Ειδικότερα, το σενάριο της μακρόχρονης φυλάκισης πυροδότησαν οι αναφορές εισαγγελέα στην αίθουσα του τουρκικού δικαστηρίου όπου ανακοινώθηκε η απόρριψη για τέταρτη φορά της αίτησης αποφυλάκισης που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών. Ο τούρκος εισαγγελέας έκανε λόγο –κατά πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ –για «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Μάλιστα για να απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισης (μετά τη μετάθεση των δύο στρατιωτικών με διαταγή του «Πενταγώνου» στην Τουρκία) επικαλέστηκε ως αιτία «τη μη ύπαρξη μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία και το ότι «είναι πολίτες μιας ξένης χώρας»και «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους».Για σενάριο τρόμου όμως προϊδέασε η φράση που του αποδίδεται, ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους».
Ανοιχτός δίαυλος. Υπάρχουν δύο στοιχεία όμως που αφήνουν ανοιχτό παράθυρο ελπίδας για απεμπλοκή της υπόθεσης. Το ένα είναι η «ολική επαναφορά» του Α/ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Αποστολάκη ο οποίος –όπως ανακοίνωσε και επισήμως το επιτελείο –ξεπέρασε το πρόβλημα υγείας και αναλαμβάνει από αύριο Παρασκευή και πάλι καθήκοντα. Ο ναύαρχος διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώην ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ κατ’ εντολήν των ηγετών των δύο χωρών. Η τύχη των δύο στρατιωτικών μας συζητήθηκε πολλές φορές μεταξύ τους και αναμένεται να τους απασχολήσει και πάλι τώρα που ο Ερντογάν έκανε υπουργό Αμυνας τον τούρκο γενικού επιτελάρχη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ακάρ τηλεφώνησε όχι μία ούτε δύο αλλά τρεις φορές στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του Αποστολάκη και να του ευχηθεί περαστικά. Στη σύντομη συνομιλία που είχαν τα τελευταία 24ωρα ο τούρκος αξιωματούχος προϊδέασε για στενή και συνεχή επικοινωνία. «Εχουμε πολλές συζητήσεις να κάνουμε» ανέφερε στον ναύαρχο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στις Βρυξέλλες στην οποία παρίστατο. Ως θετική εξέλιξη υποδέχεται την υπουργοποίηση Ακάρ η ελληνική πλευρά καθώς θεωρεί σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη και σταθερός συνομιλητής για τα στρατιωτικά θέματα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
«Διπλωματικό παιχνίδι». Στην Αθήνα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε σε υψηλούς τόνους την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης κατηγορώντας την Αγκυρα για «καραμπινάτη» παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης διότι πλέον σταματάει να είναι εντός των ορίων που πρέπει να κινούνται οι διεθνείς σχέσεις, η διπλωματική –αν θέλετε –αντιπαράθεση, πολιτική αντιπαράθεση, μεταξύ κρατών και περνάμε πια σε ένα πεδίο αρκετά εχθρικό» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκφράζοντας την βαθύτατη ενόχληση της Αθήνας για το παζάρι που επιχειρούν οι Τούρκοι.
Η υπόθεση Μπράνσον. Την ίδια ώρα η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να απορρίψει αίτημα αποφυλάκισης του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον που κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου στα μέσα του περασμένου Απριλίου, ενώ κρατείται από τον Δεκέμβριο του 2016, επιβεβαιώνει την τακτική εργαλειοποίησης τέτοιων θεμάτων που κάνουν οι Τούρκοι. Η υπόθεση Μπράνσον είχε προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, ενώ το θέμα συζητήθηκε μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Ο αμερικανός πάστορας θα παραμείνει στις τουρκικές φυλακές τουλάχιστον έως τις 12 Οκτωβρίου οπότε είναι προγραμματισμένη η επανάληψη της δίκης του.