Σε ιστορικά υψηλά εκτοξεύτηκε η αξία 26 ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.
Από τις πρώτες κιόλας διοργανώσεις, το Μουντιάλ λειτουργούσε ως χρηματιστήριο αξιών ποδοσφαιριστών. Οσοι ποδοσφαιριστές πρωταγωνιστούσαν εκτόξευαν την αξία τους και ακριβώς το αντίθετο γινόταν με αυτούς που απογοήτευαν.
Τα τελευταία χρόνια οι ποδοσφαιριστές μοιάζουν με εταιρείες που διαπραγματεύονται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Λογικό, αν σκεφτούμε πόσα χρήματα δαπανούν οι σύλλογοι για την απόκτησή τους αλλά και τα ποσά που κινούν γύρω τους οι χορηγοί.
Στο 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο η μετοχή που εκτοξεύτηκε ονομάζεται «Κιλιάν Εμπαπέ». Ο νεαρός Γάλλος που έγινε ο δεύτερος παίκτης κάτω των 20 ετών που σκόραρε σε τελικό του Μουντιάλ μετά τον Πελέ, αναγκάζοντας τον Βασιλιά να δηλώσει πως αν συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς θα πρέπει να ξεσκονίσει τα παπούτσια του, είδε την αξία του να εκτοξεύεται στα 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της ιστοσελίδας transfermarkt.de.
Πριν από την έναρξη της διοργάνωσης η αξία του Εμπαπέ είχε εκτιμηθεί στα 120 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των 30 εκατ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη σε απόλυτους αριθμούς από κάθε άλλο παίκτη που συμμετείχε στο Μουντιάλ.
Αν γυρίσουμε τον χρόνο 18 μήνες πίσω, το ποσοστό αύξησης της αξίας του Εμπαπέ προκαλεί ζαλάδα: 3.650%. Ο Γάλλος είχε εκτιμηθεί μόλις στα 4 εκατ. ευρώ όταν η Παρί Σεν Ζερμέν πλήρωσε στη Μονακό 180 εκατ. ευρώ πέρυσι το καλοκαίρι για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια που αποκαλύπτει τη διαφορά της αντικειμενικής αξίας από την τιμή της αγοράς.
Ο συμπαίκτης του Εμπαπέ στους Μπλε, Αντουάν Γκριεζμάν αύξησε την αξία της μετοχής του κατά 20 εκατ. ευρώ, στα 120 εκατ., όπως ακριβώς συνέβη και με τον Βραζιλιάνο Κουτίνιο.
Στα 120 από τα 110 εκατ. ευρώ ανέβηκε η τιμή του Εντέν Αζάρ και στα 100 εκατ. ευρώ (από 90) έφτασε του Λουκάκου. Μεγάλη αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ σημείωσε και η αξία του Γάλλου Καντέ (στα 80 εκατ.).
Μεταξύ των κερδισμένων είναι επίσης ο νεαρός Γάλλος Παβάρ (από τα 30 στα 40 εκατ.), ο Αγγλος Μαγκουάιρ (από τα 25 στα 35 εκατ.) και ο Κροάτης Κράμαριτς (από τα 27 στα 35 εκατ. ευρώ).
Βεβαίως, όλες αυτές οι τιμές αναφέρονται στην «αντικειμενική» αξία, καθώς ο Κουρτουά αν και εκτιμάται στα 65 εκατ. ευρώ, η Ρεάλ θα τον αποκτήσει από την Τσέλσι έναντι μόλις 35 εκατ. ευρώ.
Ανοδος – ρεκόρ
Από τη λίστα που είχε καταρτιστεί πριν από 18 μήνες, εκτός του Εμπαπέ που έσπασε τα κοντέρ με την εκτόξευσή του, τεράστια άνοδο είχε ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Σαλάχ, η αξία του οποίου έφτασε από τα 27 στα 150 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο ταβάνι βρίσκεται και ο Αγγλος Χάρι Κέιν, ο οποίος όμως ξεκίνησε από τα 40 εκατ., όπως και ο Βέλγος Κέβιν ντε Μπρόινε (ξεκίνησε από τα 60 εκατ.). Εννιακόσια τοις εκατό (900%) ήταν η αύξηση της αξίας του Σεργκέι Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς, ο οποίος ξεκίνησε από τα 9 εκατ. ευρώ για να κοστολογείται σήμερα στα 90 εκατ. Αύξηση 400% παρουσίασαν οι αξίες των Ντέλε Αλι (από τα 20 στα 100 εκατ.), Γκαμπριέλ Ζεσούς (από τα 16 στα 80 εκατ.) και του Μάρκο Ασένσιο (από τα 15 στα 75 εκατ. ευρώ).
Γκολ και… σεισμός
Ετρεμε η γη σε κάθε γκολ των Γάλλων στον τελικό του Μουντιάλ. Το γαλλικό ινστιτούτο σεισμολογίας έδωσε στη δημοσιότητα την απεικόνιση που είχε στους μετρητές του το χοροπηδητό των Γάλλων στα τέσσερα γκολ που θύμιζε σεισμό.