Ενα ραγισμένο είδωλο που συνεχίζει να εξαργυρώνει τα ποδοσφαιρικά του επιτεύγματα. Ενας επ’ αμοιβή περιφερόμενος μύθος που καταφεύγει σε επίδειξη εξωστρέφειας κάθε φορά που ανοίγει για την αφεντιά του η κάνουλα. Ποιος να το φανταζόταν ότι ο περιλάλητος Ντιέγκο Μαραντόνα θα βρισκόταν στο ευρωπαϊκό μονοπάτι του Ατρομήτου (26/7 το πρώτο ματς στη Λευκορωσία) ως ομόλογος του Γιώργου Σπανού! Θέση προέδρου κατέχει στην Ντιναμό Μπρεστ ο Αργεντινός. Δεν είναι όμως και χρηματοδότης της ομάδας. Τουναντίον, βγάζει από τη συνεργασία τους τα προς το (ευ) ζην έχοντας υπογράψει τριετές συμβόλαιο.
Για το… παντεσπάνι άλλωστε είχε φτάσει δισ. και μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά το παρελθόν με την ιδιότητα του προπονητή. Τελευταίος του σταθμός ήταν η Αλ Φουζαϊράχ από την οποία αποχώρησε, επειδή δεν έφερε εις πέρας την άνοδό της στην πρώτη κατηγορία.
Η Ντιναμό Μπρεστ λοιπόν κινείται πλέον στον αστερισμό του Μαραντόνα. Από τον περασμένο Μάιο για την ακρίβεια, καθώς τότε ανακοινώθηκε το deal. Μία συμφωνία «…για τη στρατηγική ανάπτυξη του συλλόγου. Για να ανέβει επίπεδο στην εγχώρια και τη διεθνή σκηνή» όπως δήλωσε ο συνιδιοκτήτης της ομάδας Ταγεντίν Σεΐφ, που είναι πρόεδρος του επιχειρηματικού συμβουλίου της Λευκορωσίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Προφανέστατα η Ντιναμό Μπρεστ έχει επενδύσει επικοινωνιακά στο μέγεθος του αργεντινού σταρ. Σκοπεύει όμως να επενδύσει και σε υποδομές. Τα μεγαλόπνοα πλάνα της περιλαμβάνουν υπερσύγχρονο γήπεδο 30.000 θέσεων, εγκαταστάσεις για τις ακαδημίες, δύο ξενοδοχεία, εμπορικό κέντρο, προπονητικό γήπεδο χωρητικότητας 1.000 θεατών, πάρκινγκ, αλλά και παιδότοπους. Ενα πρότζεκτ που μπορεί να αλλάξει επίπεδο την ομάδα, η οποία πριν διαλυθεί η Σοβιετική Ενωση μετείχε στην τρίτη κατηγορία της αχανούς χώρας (μέχρι και το 1991).
Ο Ελληνας της Ντιναμό
Το 1992 πάντως εκκίνησε από την Πρέμιερ Λιγκ της Λευκορωσίας και αγωνίζεται αδιάλειπτα στην πρώτη τη τάξει κατηγορία με ταβάνι όμως την 3η θέση. Οπότε οι ευρωπαϊκές της συμμετοχές προέκυψαν από τον θεσμό του Κυπέλλου. Το κατέκτησε το 2007, το επανέλαβε το 2017 και έφτασε στο back to back το 2018 έχοντας και έναν Ελληνα στη σύνθεσή της.
Ο 23χρονος στόπερ Γιάννης Κάργας αποχώρησε από τον Πανιώνιο στα μέσα της περιόδου 2017-18 για να ενταχθεί στην Ντιναμό Μπρεστ. Χρειάστηκε δύο προπονήσεις και ένα φιλικό για να πείσει τους Λευκορώσους να του προσφέρουν συμβόλαιο. Προσαρμόστηκε στην πόλη –που βρίσκεται στα σύνορα με την Πολωνία –και συνέβαλε και στην κατάκτηση του Σούπερ Καπ κόντρα στην πρωταθλήτρια Μπάτε Μπορίσοφ.
Δεν περίμενε μάλιστα ότι θα έβλεπε επιτελείο 14 ατόμων να λειτουργεί υποστηρικτικά για το ποδοσφαιρικό τμήμα. Μήπως όμως φανταζόταν ότι θα του έστελνε σε βίντεο μήνυμα ενθάρρυνσης πριν από κάθε αγώνα κοτζάμ Μαραντόνα; Ούτε προφανώς μπορούσε να διανοηθεί ότι κάποια στιγμή θα εμφανιζόταν πάνω σε στρατιωτικό όχημα ως πρόεδρος της ομάδας του ο Αργεντινός.
Κεντρική εξέδρα με δύο διαζώματα έχει το Regional Sport Complex Brestsky, όπου εδρεύει η Ντιναμό Μπρεστ, παρότι η χωρητικότητά του περιορίζεται σε 10.060 θέσεις. Είναι πάντως από τα λίγα στάδια
της χώρας που έχουν άδεια να φιλοξενήσουν αγώνες της UEFA.